Ελλαδα

Καπραβέλος: Στην εντατική ήδη οι πρώτοι ασθενείς με Όμικρον

«Άρα η ανοσία πλέον απομακρύνεται»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Νοσοκομείο
Νοσοκομείο © UNSPLASH

Ο διευθυντής της Β’ ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου στη Θεσσαλονίκη μίλησε για τις εξελίξεις με την παραλλαγή Όμικρον.

Ο Διευθυντής στην Β’ Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στο νοσοκομείο Παπανικολάου στην Θεσσαλονίκη, Νίκος Καπραβέλος, μίλησε για την μετάλλαξη Όμικρον και τη διασπορά στην κοινότητα.

Ειδικότερα, ο κ. Καπραβέλος τόνισε πως «οι σκληροί δείκτες παραμένουν υψηλοί. Βλέπουμε πως μέσα στο 4ο κύμα μας προέκυψε η νέα παραλλαγή Όμικρον, το αποτύπωμα της οποίας έχει αρχίσει και φαίνεται ήδη σιγά σιγά» και πρόσθεσε:

«Οι πρώτοι ασθενείς με Όμικρον χτύπησαν ήδη την πόρτα της εντατικής, έχουμε και διασωληνωμένους αλλά και τα μηνύματα που παίρνουμε από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, που είναι στο κατακόκκινο (...) δίνει νοσηρότητα και θνητότητα. Το θέμα είναι ότι ο ιός μας έχει ξεγελάσει όλους, έχει αλλάξει την εικόνα, παρακάμπτει και τα εμβόλια, άρα η ανοσία πλέον απομακρύνεται».

Ο ιός συνεχώς μεταλλάσσεται

«Από τη μία πλευρά ο ιός μεταλλάσσεται, αλλάζει το όχημα διασποράς του ιού, αλλά και εμείς διαθέτουμε πλέον καλύτερα όπλα, όπως τα αντιικά φάρμακα που πρέπει αν δοθούν στην αρχή για να αποτρέψουν τη νοσηρότητα της νόσου και από την άλλη 50 ερευνητικά κέντρα σε όλον τον κόσμο ασχολούνται με τα δεύτερης γενιάς εμβόλια, με πολυδύναμα δηλαδή εμβόλια, που θα πιάνουν και τις μεταλλάξεις» σημείωσε ο Καπραβέλος και υπογράμμισε:

«Αυτό που πρέπει να ειπωθεί είναι ότι δεν χρειάζεται κανένας εφησυχασμός ή αισιοδοξία που να μην στηρίζεται σε αντικειμενικά γεγονότα διότι για το επόμενο κύμα που θα χτυπήσει, πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι ΄ώστε να είναι ηπιότερο.»

«Πάμε για πέμπτο κύμα εννοείται»

«Πάμε για πέμπτο κύμα εννοείται. Βλέπουμε να μην τελειώνει η μετάλλαξη Δέλτα. Η Όμικρον ακόμα δεν έχει αφήσει το απότύπωμά της. Οι θάλαμοι είναι γεμάτοι από βαρύτατα περιστατικά και ο Ιανουάριος θα κλείσει με πάνω από 2.000 νεκρούς», συνέχισε ο Καπραβέλος και κατέληξε λέγοντας:

«Παρόλο που παρακάμπτεται και η ανοσία της αγέλης απομακρύνεται, το εμβόλιο εξακολουθεί να έχει πολύ μεγάλη αποτελεσματικότητα. Εννιά στους δέκα διασωληνωμένους είναι ανεμβολίαστοι. Ο πλήρως εμβολιασμένος είναι προστατευμένος καθώς η αναμνηστική δόση εμποδίζει τη βαριά νόσηση και τον θάνατο».

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ