Ελλαδα

Άνοιγμα σχολείων με τρεις αλλαγές στα τεστ κορωνοϊού

Οι αλλαγές στα πρωτόκολλα

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σχολεία - Άνοιγμα των σχολείων
Σχολεία © EUROKINISSI/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Ανοίγουν τη Δευτέρα, 10 Ιανουαρίου, τα σχολεία με τρεις αλλαγές τεστ για τον κορωνοϊό.

Ολοκληρώθηκαν οι ανακοινώσεις για τα μέτρα που αφορούν τη λειτουργία των σχολείων από τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, και την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, καθώς και την καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου.

Η Νίκη Κεραμέως ξεκίνησε την τοποθέτησή της με την ευχή για «καλή χρονιά» και «να αξιοποιήσουμε ακόμη περισσότερο τα δώρα της επιστήμης».

«Τα σχολεία θα επαναλειτουργήσουν κανονικά μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων, στις 10 Ιανουαρίου», ξεκαθάρισε, για να διευκρινίσει: «Έχουμε πολλές φορές τονίσει τη σημασία της δια ζώσης εκπαίδευσης. Τίποτα δεν μπορεί να την αποκαταστήσει».

«Έπειτα, για τα παιδιά είναι καίριας σημασίας να λειτουργούν στον φυσικό τους χώρο με τους συμμαθητές τους και τους εκπαιδευτικούς τους», σημείωσε η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Άνοιγμα σχολείων: Οι τρεις αλλαγές στα πρωτόκολλα

  1. Προβλέπεται ένα επιπλέον σελφ τεστ για την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας σχολείων, επομένως την εβδομάδα 10-15 Ιανουαρίου θα διενεργηθούν τρία δωρεάν σελφ τεστ αντί για δύο. Μπαίνει, λοιπόν, ένα πρόσθετο φίλτρο ασφαλείας για την αποτροπή διασποράς του ιού από όσους τυχόν νοσούν αλλά δεν έχουν συμπτώματα, δεδομένης μάλιστα της ιδιαίτερης περιόδου των γιορτών με τους αυξημένους συγχρωτισμούς. Αναμένουμε πολλά κρούσματα το επόμενο διάστημα – θυμίζω ότι από τις μέρες με τα περισσότερα κρούσματα στα σχολεία την προηγούμενη περίοδο ήταν η 13η Σεπτεμβρίου, η πρώτη ημέρα λειτουργίας των σχολείων, που τα παιδιά προέρχονταν από μία περίοδο διακοπών, δίχως το προστατευτικό πλαίσιο του σχολείου. Τα τεστ θα διατεθούν δωρεάν στα φαρμακεία αυτήν την εβδομάδα.
  2. Τα δωρεάν δύο εβδομαδιαία σελφ τεστ πλέον θα διενεργούνται και από τους εμβολιασμένους μαθητές και από τους εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς. Το μέτρο αυτό στοχεύει στον έγκαιρο εντοπισμό των κρουσμάτων, δεδομένης της μεταδοτικότητας της νέας μετάλλαξης του ιού και σε εμβολιασμένους, και δεδομένης της εμβολιαστικής κάλυψης της μαθητικής κοινότητας.
  3. Σε περίπτωση κρούσματος στην τάξη, φεύγουμε από την λογική του «σταυρού», δηλ. των αυξημένων ελέγχων μόνο στα παιδιά που κάθονται κοντά στο κρούσμα, και επεκτεινόμαστε σε αυξημένους ελέγχους σε όλο το τμήμα. Πλέον όλοι οι ανεμβολίαστοι μαθητές θα κάνουν δωρεάν τεστ, κάθε μέρα, για 5 ημέρες. Συγκεκριμένα, θα κάνουν δύο ράπιντ και ένα σελφ τεστ σε διάστημα πέντε ημερών, επιπλέον των δύο σταθερών σελφ τεστ την εβδομάδα, άρα 5 τεστ σε 5 ημέρες. Οι εμβολιασμένοι συμμαθητές θα κάνουν σύνολο 3 σελφ τεστ δωρεάν την εβδομάδα.

Άνοιγμα σχολείων: Τι ισχύει με τους εκπαιδευτικούς

Οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί θα κάνουν και αυτοί 5 τεστ σε 5 ημέρες: Δύο ράπιντ και ένα σελφ τεστ, επιπλέον των δύο ράπιντ που ήδη κάνουν την εβδομάδα. Οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί θα κάνουν 3 σελφ τεστ δωρεάν την εβδομάδα.

Όλες οι άλλες προβλέψεις του πρωτοκόλλου, όπως για παράδειγμα τα υποχρεωτικά ράπιντ τεστ για εκπαιδευτικούς που δεν είναι εμβολιασμένοι, η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, τα διαφορετικά διαλείμματα για ομάδες μαθητών, η αναστολή των εκδρομών, εξακολουθούν να ισχύουν. Θα υπάρξουν αναλυτικές ερωτήσεις/απαντήσεις για τα νέα πρωτόκολλα.

Τα πρωτόκολλα που εφαρμόζονται στις υπόλοιπες εκπαιδευτικές δομές, για παράδειγμα στα Πανεπιστήμια, τα οποία έχουν και υψηλή εμβολιαστική κάλυψη, επίσης παραμένουν ως έχουν.

Πλεύρης: Αλλαγές στο πιστοποιητικό νόσησης

Η μετάλλαξη Όμικρον είναι κυρίαρχη στη χώρα μας, ανέφερε από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, κατά τη σημερινή ενημέρωση για τις αποφάσεις για το άνοιγμα των σχολείων και τα υγειονομικά πρωτόκολλα που ενεργοποιούνται.

Ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι «έχουμε έρθει σε συμφωνία με τον σύνδεσμο ελληνικών κλινικών και άμεσα θα μας διατεθεί από τις ιδιωτικές κλινικές από το 10-15% των απλών κλινών τους προκειμένου να διαχειρίζονται covid περαστικά».

Επίσης, ανακοίνωσε ότι τα σχολεία θα ανοίξουν με έναν τρόπο που θα είναι ασφαλή για όλα τα απιδιά και τους εργαζομένους στα σχολεία.

Επίσης, αλλάζει ο τρόπος χορηγίας του πιστοποιητικού νόσησης.

«Οι εμβολιασμένοι για να το λάβουν θα πρέπει να έχουν θετικό rapid test και οι ανεμβολίαστοι θετικό PCR. Για να δοθεί αναρρωτική άδεια από την εργασία, αρκεί το θετικό rapid test για όλους και οι εργοδότες στην περίπτωση αυτή είναι υποχρεωμένοι να δίνουν την αναρρωτική άδεια», εξήγησε, και κατέληξε, αναφορικά με τα σχολεία:

«Η βούληση της κυβέρνησης και των επιστημόνων είναι τα σχολεία να είναι ανοιχτά. Το πρωτόκολλο των τελευταίων 4 μηνών λειτούργησε άψογα. Με τον ίδιο τρόπο, τα σχολεία θα ανοίξουν με ασφαλή τρόπο και με αυξημένα τεστ», σημείωσε.

Ανακοινώσεις για τα μέτρα που αφορούν τη λειτουργία των σχολείων από το Υπουργείο Υγείας

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ