Ελλαδα

Κορωνοϊός: Μην «παίζουμε» με το στέλεχος Ο

Καλή χρονιά, με ατομική και συλλογική ανοσία έναντι όλων των μεταλλάξεων του νέου κορωνοϊού!

63834-643587.jpg
Βασίλης Βενιζέλος
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Στιγμιότυπο από την γιορτινή Θεσσαλονίκη υπό την σκιά της μετάλλαξης Όμικρον
© ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ

Σχόλιο για τη μετάλλαξη Όμικρον του κορωνοϊού, τη νόσηση, τα μέτρα προστασίας και τους εμβολιασμούς.

Περισσότερες από 400 και για την Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου οι εισαγωγές ασθενών με νόσο COVID-19 στα νοσοκομεία του ΕΣΥ όλης της χώρας, περισσότερες από 400 για κάθε μία από τις τελευταίες τρεις ημέρες και ενώ το προηγούμενο χρονικό διάστημα οι εισαγωγές ασθενών με COVID-19 είχαν μειωθεί στις 280 - 340.

Σημαίνει το ως άνω δεδομένο ότι το στέλεχος Ο του νέου κορωνοϊού, το οποίο έχει πλέον επικρατήσει και στην Ελλάδα, προκαλεί ανάγκες για νοσηλεία; Το πλέον πιθανό ενδεχόμενο είναι αυτό, πολύ περισσότερο όταν αναφερόμαστε στους ανεμβολίαστους εκ των συμπολιτών μας…

Σημαίνει το ως άνω δεδομένο ότι το στέλεχος Ο του νέου κορωνοϊού προκαλεί επίσης ανάγκες για διασωλήνωση ασθενών με πολύ σοβαρή νόσο COVID-19; Πιθανόν, αλλά ειδικά αυτό το ενδεχόμενο πρέπει να περιμένουμε να αναφερθεί από τους ειδικούς γιατρούς στις μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) των νοσοκομείων του ΕΣΥ της χώρας μας.

Πάντως, στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν ήδη σημειωθεί νοσηλείες διασωληνωμένων ασθενών με COVID - 19, προκληθείσα από το στέλεχος Ο, στις ΜΕΘ του NHS, ενώ έχει σημειωθεί επίσης ένας σχετικός θάνατος στη χώρα.

Μην χαλαρώνουμε, λοιπόν, και προπαντός μην παρεξηγούμε την διατύπωση σχεδόν όλων των ειδικών επιστημόνων του πλανήτη, σύμφωνα με την οποία το στέλεχος Ο προκαλεί πιο ήπια νόσηση, σε σύγκριση με τη νόσηση από το στέλεχος Δ του νέου κορωνοϊού.

Δεν έχει «μετρηθεί» ακόμη τι προκαλεί η Ο στους ανεμβολίαστους με πολύ σοβαρά υποκείμενα νοσήματα ή στους ανεμβολίαστους, ηλικίας άνω των 75 ετών. Δεν έχει «μετρηθεί» τι σημαίνει ένας νεαρός παχύσαρκος να εκδηλώσει λοίμωξη COVID - 19 από το στέλεχος Ο του νέου κορωνοϊού.

Δεν έχει μετακινηθεί ακόμη μαζικά η λοίμωξη COVID - 19, προκαλούμενη από το στέλεχος Ο, στους συμπολίτες μας, ηλικίας άνω των 65 - 70 ετών ή στους συμπολίτες μας με πολύ σοβαρά υποκείμενα νοσήματα, ενώ, στις χώρες στις οποίες έχει παρατηρηθεί πάρα πολύ μεγάλη εξάπλωση του στελέχους Ο, με το πέμπτο κύμα, σημειώνεται ταυτόχρονα πολύ υψηλό επίπεδο εμβολιασμού τόσο των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, εκείνες με τα πολύ σοβαρά υποκείμενα νοσήματα, όσο και των πιο ηλικιωμένων πολιτών…

Η σύγκριση, λοιπόν, δεν μπορεί να αφορά την Ελλάδα, σε σχέση με το Ηνωμένο Βασίλειο ή την Πορτογαλία, ή άλλες χώρες με πολύ υψηλά επίπεδα εμβολιασμού.

Κι ενώ η επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού κατά του νέου κορωνοϊού στις ηλικιακές κατηγορίες των 50 - 54 ετών και 55 - 59 ετών φαντάζει τουλάχιστον ως «υποχρεωτική», λόγω της εκθετικής εξάπλωσης του στελέχους Ο στην χώρα μας, ως «υποχρεωτικά» για όλους μας φαντάζουν κιόλας τα εν πολλοίς αγνοημένα, το τελευταίο χρονικό διάστημα, ατομικά μέτρα προστασίας, δηλαδή η χρήση μάσκας υψηλής προστασίας, η ευλαβική τήρηση των αποστάσεων και η ατομική και η αναπνευστική υγιεινή.

Καλή χρονιά, με ατομική και συλλογική ανοσία έναντι όλων των μεταλλάξεων του νέου κορωνοϊού!

Χρόνια πολλά!

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ