Ελλαδα

Μετάλλαξη Όμικρον - Μόσιαλος: Δεδομένο ότι θα κολλήσουν πολλοί

«Φόβοι μήπως κολλήσουν μαζικά οι γιατροί»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μετάλλαξη Όμικρον - Μόσιαλος: Θα εκτιναχθούν τα κρούσματα
Στιγμιότυπα από την Χριστουγεννιατική Αθήνα © EUROKINNISSI/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Μετάλλαξη Όμικρον - Μόσιαλος: Τα κρούσματα κορωνοϊού θα αυξηθούν μαζικά - Δεδομένο ότι θα κολλήσουν πολλοί.

Η τρίτη δόση του εμβολίου είναι ασπίδα και για τη μετάλλαξη Όμικρον, διεμήνυσε ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο LSE, Ηλίας Μόσιαλος, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΟΡΕΝ.

Ο καθηγητής τόνισε ότι τα μέχρι στιγμής δεδομένα δείχνουν ότι η Όμικρον είναι ηπιότερη μετάλλαξη σε σχέση με τη Δέλτα, όμως προειδοποίησε ότι θα αυξηθούν κατά πολύ τα κρούσματα και μάλιστα μαζικά, καθώς οι δύο πρώτες δόσεις εμβολιασμού δεν προστατεύουν από ήπια νόσο.

Παράλληλα, εκτίμησε πως θα χρειαστεί η λήψη μέτρων για αναχαίτιση της αύξησης κρουσμάτων λόγω Όμικρον, που πρώτα θα χτυπήσει τους ανεμβολίαστους. 

Για τον λόγο που έχει σημάνει παγκόσμιος συναγερμός παρόλο που η μετάλλαξη Όμικρον δείχνει να έχει ηπιότερα συμπτώματα, ο κ. Μόσιαλος τόνισε ότι αυτό συμβαίνει διότι η νέα μετάλλαξη παρακάμπτει όλα τα εμβόλια όσον αφορά στην ήπια νόσο.

«Αυτό είναι δεδομένο, το γνωρίζουμε» είπε και εξήγησε ότι αναφέρεται στις δύο πρώτες δόσεις των εμβολίων. 

«Αυτό ισχύει λιγότερο για τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna. Αλλά αν κάνουμε την τρίτη δόση της Pfizer ή της Moderna ενώ έχουμε κάνει Johnson & Johnson η AstraZeneca, θα χτίσουμε πάνω στο εμβόλιο που έχουμε ήδη κάνει». Η τρίτη δόση χτίζει πάνω στις δύο προηγούμενες και μας προστατεύει από σοβαρή νόσο, τόνισε. «Το ότι θα κολλήσουν πολλοί ήπια είναι δεδομένο».

Μετάλλαξη Όμικρον: Φόβοι μήπως κολλήσουν μαζικά οι γιατροί

Παράλληλα, ο Ηλίας Μόσιαλος εκτίμησε ότι επειδή η νέα μετάλλαξη μεταδίδεται ταχύτατα, θα κολλήσουν πολλές χιλιάδες άνθρωποι ταυτόχρονα και τότε το πρόβλημα που μπορεί να έχουμε σε μια χώρα σαν τη δική μας, με μεγάλο ποσοστό ανεμβολίαστων είναι ότι μπορεί να νοσήσουν αρκετοί σοβαρά, ενώ η δεύτερη μεγάλη ανησυχία είναι ότι μπορεί να κολλήσουν ταυτόχρονα πολλοί γιατροί, γεγονός που θα οδηγήσει σε μεγάλο πρόβλημα το ΕΣΥ.

Τέλος, ο καθηγητής του LSE επεσήμανε πάντως ότι το νέο κύμα που θα προκαλέσει η Όμικρον θα είναι πολύ πιο γρήγορο σε σχέση με αυτό που έφερε η Δέλτα.

Ηλίας Μόσιαλος: Έρχεται τσουνάμι κρουσμάτων το επόμενο διάστημα | Κεντρικό δελτίο ειδήσεων | OPEN TV

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ