Ελλαδα

Ποιες Κυριακές θα είναι ανοικτά τα μαγαζιά - Το εορταστικό ωράριο

Διευκρινίσεις από την Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τι ισχύσει για το ωράριο των καταστημάτων τις τελευταίες Κυριακές του έτους
Τι ισχύσει για το ωράριο των καταστημάτων τις τελευταίες Κυριακές του έτους © EUROKINISSI/ ΓΙΕΝΑΝΤΑ ΝΤΕΛΑΙ

Ανοικτά τα καταστήματα τις Κυριακές. Αναλυτικά το εορταστικό ωράριο 2021. Πώς θα λειτουργήσουν τον Δεκέμβριο.

Τον τρόπο που θα λειτουργήσουν τα καταστήματα τις Κυριακές για τον Δεκέμβριο 2021 διευκρινίζει με ανακοίνωσή της η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ).

Σημειώνεται ότι το εορταστικό ωράριο ξεκινά στις 12 Δεκεμβρίου 2021, με τα εμπορικά καταστήματα να είναι ανοιχτά την Κυριακή 12 και την Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2021.

Εορταστικό ωράριο 2021 στα εμπορικά καταστήματα - Ποιες Κυριακές είναι ανοιχτά

Σύμφωνα με τον Εμπορικό Σύλλογο Αθηνών (ΕΣΑ), τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά τόσο την Κυριακή 12 Δεκεμβρίου, όσο και την Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2021. Το προτεινόμενο ωράριο του ΕΣΑ περιλαμβάνει:

  • Συνεχές ωράριο τις καθημερινές από τις 10.00 το πρωί ως τις 21.00 το βράδυ.
  • Τα Σάββατα, τα καταστήματα θα ανοίγουν στις 10.00 και θα κλείνουν στις 18.00.
  • Το ωράριο λειτουργίας για τις Κυριακές είναι 11.00 με 18.00.

O πρόεδρος του Εμπορικού συλλόγου Αθηνών, Σταύρος Καφούνης, δήλωσε για το εορταστικό ωράριο 2021 και τα εμπορικά καταστήματα: «Σας περιμένουμε με απόλυτη ασφάλεια στα εμπορικά καταστήματα για να γιορτάσουμε όλοι μαζί τα Χριστούγεννα στις στολισμένες αγορές, έχοντας εξασφαλίσει την πλήρη τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων, σωστές τιμές, επάρκεια προϊόντων, καλή διάθεση και φιλική εξυπηρέτηση».

Διευκρινίσεις για το εορταστικό ωράριο της αγοράς
Διευκρινίσεις για το εορταστικό ωράριο της αγοράς © EUROKINNISSI/ ΓΙΕΝΑΝΤΑ ΝΤΕΛΑΙ

Ψώνια με μέτρα για τον κορωνοϊό

Καθώς η πανδημία κορωνοϊού συνεχίζεται, σε ισχύ παραμένει το υγειονομικό πρωτόκολλο στο λιανεμπόριο.

Οι καταναλωτές φορούν υποχρεωτικά μάσκα για τον κορωνοϊό και καλούνται να τηρούν τις αποστάσεις. Την Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2021 τα εμπορικά καταστήματα θα είναι ανοιχτά από τις 11.00 το πρωί έως και τις 18.00 το απόγευμα.

Πώς θα λειτουργήσουν τα καταστήματα τις Κυριακές

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΕΣΕΕ: «Σε συνέχεια πολλών ερωτημάτων που δεχόμαστε από Εμπορικούς Συλλόγους ενόψει της κατάρτισης των εορταστικών τους ωραρίων, σας γνωστοποιούμε τι ισχύει σχετικά με τις φετινές τελευταίες Κυριακές του χρόνου.

Σύμφωνα λοιπόν με το άρθρο 16 του ν. 4177/2013, όπως ισχύει, προβλέπεται η προαιρετική λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων σε 8 καθορισμένες Κυριακές τον χρόνο, μεταξύ των οποίων και:

α) οι δύο Κυριακές από πριν την ημέρα των Χριστουγέννων

β) Η τελευταία Κυριακή κάθε έτους.

Καταρχήν, σε ό,τι αφορά τις Κυριακές πριν από τα Χριστούγεννα, εκεί δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και τα καταστήματα μπορούν να ανοίξουν κανονικά την 12η και η 19η Δεκεμβρίου αντίστοιχα.

Η τελευταία Κυριακή του έτους ωστόσο συμπίπτει με την 26η Δεκεμβρίου, 2η ημέρα των Χριστουγέννων, η οποία προστέθηκε στις υποχρεωτικές αργίες δυνάμει του άρθρου 42 ν. 4554/2018. Το πρόβλημα εντοπίζεται στο ότι η Κυριακή που συμπίπτει με αργία μετατίθεται, κατά το άρθρο 16 ν. 4177/2013, μόνο στις περιπτώσεις των πρώτων Κυριακών των εκπτώσεων και όχι για τις λοιπές εκ του νόμου καθοριζόμενες Κυριακές.

Χριστούγεννα 2021: Το εορταστικό ωράριο λειτουργίας καταστημάτων
Χριστούγεννα 2021: Το εορταστικό ωράριο λειτουργίας καταστημάτων © EUROKINISSI/ ΓΙΕΝΑΝΤΑ ΝΤΕΛΑΙ

Στο πλαίσιο αυτό, η μετάθεση της τελευταίας Κυριακής του έτους σε άλλη Κυριακή, όταν αυτή συμπίπτει με επίσημη αργία του Κράτους, δεν επιτρέπεται, ούτε προβλέπεται κάτι διαφορετικό στο νέο πλαίσιο για τις επίσημες αργίες που καθορίστηκε με το άρθρο 60 ν. 4808/2021.

Πίνακας με το εορταστικό ωράριο στα εμπορικά καταστήματα για τα Χριστούγεννα 2021
Πίνακας με το εορταστικό ωράριο στα εμπορικά καταστήματα για τα Χριστούγεννα 2021 © esathena

Με βάση λοιπόν τα επίσημα νομοθετικά δεδομένα που επί του παρόντος έχουμε στην διάθεσή μας, τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά την 26η Δεκεμβρίου 2021».

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ