Ελλαδα

Επιδότηση για ρεύμα, φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης - Τα μέτρα

Πώς στηρίζονται νοικοκυριά και καταναλωτές - Οι αλλαγές στο επίδομα θέρμανσης

62224-137655.jpg
Newsroom
10’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αλλαγές σε επίδομα θέρμανσης και επιδότηση στο ηλεκτρικό ρεύμα με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν για την ενέργεια
Αλλαγές σε επίδομα θέρμανσης και επιδότηση στο ηλεκτρικό ρεύμα με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν για την ενέργεια © EUROKINISSI

Όλα τα μέτρα για ηλεκτρικό ρεύμα, φυσικό αέριο και πετρέλαιο θέρμανσης, με τα οποία στηρίζονται καταναλωτές και νοικοκυριά.

Ανακοινώθηκαν τα μέτρα για πετρέλαιο θέρμανσης, φυσικό αέριο και ρεύμα. Οι ανακοινώσεις για τα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και καταναλωτών έγιναν την ώρα που στις διεθνείς αγορές συνεχίζεται το ράλι τιμών στην ενέργεια και οι αυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος δεν σταματούν.

Μεταξύ άλλων επισημοποιήθηκε ότι διπλασιάζεται η επιδότηση στο ηλεκτρικό ρεύμα και διευρύνονται τα εισοδηματικά κριτήρια για το επίδομα θέρμανσης, το οποίο καλύπτει και όσους αγοράζουν φυσικό αέριο.

Τις ανακοινώσεις για τα μέτρα σε ρεύμα, φυσικό αέριο και πετρέλαιο θέρμανσης, που στοχεύουν να «απορροφηθούν» οι ανατιμήσεις στην ενέργεια, έκαναν ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο αναπληρωτής υπουργός Θ. Σκυλακάκης και ο υπουργός Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας.

Τον λόγο πήρε αρχικά ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος αναφέρθηκε στην ενεργειακή κρίση, επισημαίνοντας ότι είναι ευρωπαϊκή και έρχεται να προσθέσει σημαντικό και αυξημένο βάρος στα νοικοκυριά. Αφού επεσήμανε ότι η αντιμετώπισή της αποτελεί πρόκληση για όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ, σημείωσε ότι «η ελληνική κυβέρνηση έχει αναλάβει συγκεκριμένες ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες και εθνικές στρατηγικές, αποδεικνύοντας πως έχει άμεσα αντανακλαστικά».

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε, τα μέτρα στήριξης για τις ανατιμήσεις στην ενέργεια και τις αυξήσεις στα καύσιμα ξεπερνούν τα 500 εκατομμύρια ευρώ με πάνω από 1 εκατ. νοικοκυριά να επωφελούνται από το επίδομα θέρμανσης. 

Για το φυσικό αέριο έγινε γνωστό ότι η ΔΕΠΑ Εμπορίας θα προχωρήσει σε έκπτωση 15.% προς τους προμηθευτές, προκειμένου εκείνοι να τη μετακυλίσουν στους οικιακούς καταναλωτές. Υπενθυμίζεται ότι από πέρυσι το φυσικό αέριο (όπως και άλλα καύσιμα θέρμανσης πέρα από το πετρέλαιο) εντάχθηκε στο επίδομα θέρμανσης.

Ενεργειακή Κρίση: Μέτρα στήριξης των νοικοκυριών ύψους 500 εκατ. ευρώ ΕΡΤ 8/10/2021

Πετρέλαιο θέρμανσης - Τι αλλάζει με το επίδομα - Δικαιούχοι, εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια

Για το επίδομα θέρμανσης ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι επεκτείνονται τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Αναλυτικά:

 • Το επίδομα αυξάνεται κατά 36% για νοικοκυριά χωρίς παιδιά,
 • κατά 49% για νοικοκυριά με ένα παιδί,
 • κατά 59% για νοικοκυριά με δύο παιδιά και
 • κατά 38% για νοικοκυριά με τρία παιδιά.

Επιπλέον, για κάθε προστατευόμενο παιδί αυξάνεται κατά 20% (αντί για 10% που ίσχυε). Το ελάχιστο επίδομα αυξάνεται από 80 ευρώ σε 100 ευρώ και ο αριθμός όσων νοικοκυριών καλύπτονται υπερβαίνει το ένα εκατομμύριο. Το συνολικό κόστος των μέτρων για το επίδομα θέρμανσης ανέρχεται σε 168 εκατ. ευρώ.

Αναφορικά με τα εισοδηματικά κριτήρια αυτά διαμορφώνονται πλέον ως εξής, όπως ανακοινωσε ο κ. Σκυλακάκης:

 • Από 12.000 για τον άγαμο, σε 14.000 ευρώ.
 • Σε περίπτωση οικογένειας, το επίδομα ανέρχεται σε 20.000 ευρώ, που θα προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο, αντί για 2.000 ευρώ που ίσχυε έως σήμερα. Συνεπώς το εισοδηματικό όριο αυξάνεται:

- Από 24.000 για την οικογένεια με δύο παιδιά, στα 26.000 ευρώ,
- Από 26.000 για την οικογένεια με τρία παιδιά, στα 29.000 ευρώ.

Για τα περιουσιακά κριτήρια οι αλλαγές, σύμφωνα με τα νέα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και καταναλωτών, έχουν ως ακολούθως:

 • Από 130.000 αξία ακίνητης περιουσίας για τον άγαμο, στα 180.000 ευρώ.
 • Από 250.000 αξία ακίνητης περιουσίας για τους έγγαμους, στα 300.000 ευρώ.

«Με βάση τα ανωτέρω, αναμένεται να είναι επιλέξιμο το 80% των νοικοκυριών που θα καταναλώσουν τις επιδοτούμενες μορφές καυσίμου (πετρέλαιο θέρμανσης εσωτερικής καύσης (DIESEL), φυσικό αέριο, υγραέριο, καυσόξυλα και βιομάζας (πέλετ). Υπολογίζεται ότι περί τα 1,8 εκατ. νοικοκυριά καταναλώνουν τις εν λόγω μορφές καυσίμου, εκ των οποίων περί τα 1,45 εκατ. νοικοκυριά είναι επιλέξιμα για το συγκεκριμένο επίδομα» εξήγησε ο κ. Σκυλακάκης.

Και πρόσθεσε: «Το 2020 υπέβαλαν αίτημα και έλαβαν το επίδομα 707.328 νοικοκυριά. Με βάση τα ανωτέρω, αναμένεται ο αριθμός των νοικοκυριών που θα αιτηθούν και θα λάβουν την ενίσχυση, λαμβάνοντας υπόψη τη διεύρυνση των κριτηρίων, αλλά και το αυξημένο ενδιαφέρον λόγω αύξησης του επιδόματος, να ξεπεράσει το 1 εκατομμύριο».

Αναλυτικά παραδείγματα για το πετρέλαιο θέρμανσης και τις αλλαγές στο επίδομα

Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του ο κ. Σκυλακάκης έδωσε συγκεκριμένα παραδείγματα για το επίδομα θέρμανσης και το πώς η επιδότηση αυξάνεται με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν. Αναλυτικά:

 • Στο κέντρο της Αθήνας (με συντελεστή βαθμοημέρας 0,43) για μια οικογένεια με δύο παιδιά το επίδομα θα ανέλθει, από 114 ευρώ πέρυσι, σε 181 ευρώ φέτος.
 • Στο κέντρο της Θεσσαλονίκης (με συντελεστή βαθμοημέρας 0,71) για μια οικογένεια με δύο παιδιά το επίδομα θα ανέλθει, από 188 ευρώ πέρυσι, σε 299 ευρώ φέτος.
 • Στην Κοζάνη (με συντελεστή βαθμοημέρας 1,12) για μια οικογένεια με δύο παιδιά το επίδομα θα ανέλθει, από 295 ευρώ πέρυσι, σε 469 ευρώ φέτος.
 • Στη Φλώρινα (με συντελεστή βαθμοημέρας 1,18) για μια οικογένεια με δύο παιδιά το επίδομα θα ανέλθει, από 312 ευρώ πέρυσι, σε 496 ευρώ φέτος.

Επιδότηση στο ρεύμα - Οι ανακοινώσεις για την επιδότηση σε νοικοκυριά και καταναλωτές

Όσον αφορά στο ρεύμα, διπλασιάζεται η επιδότηση στην έκπτωση ηλεκτρικού ρεύματος μέχρι το τέλος του έτους, όπως αναφέρθηκε και νωρίτερα. Το κόστος της συγκεκριμένης κίνησης υπολογίζεται σε 326 εκατ. ευρώ. Για τους δικαιούχους του κοινωνικού τιμολογίου δεν θα υπάρξει καμία αύξηση στο ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ για τους υπόλοιπους θα δουν αύξηση 2 με 3 ευρώ στους λογαριασμούς ρεύματος.

Ειδικότερα, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, στο πλαίσιο των κυβερνητικών εξαγγελιών για την αντιμετώπιση των αυξήσεων στην ενέργεια, εξήγησε ότι με τον τρόπο αυτό δημιουργείται αποτελεσματικό πλέγμα προστασίας για το κοινωνικό σύνολο και «μόνιμος αποσβεστικός μηχανισμός» για την αντιστάθμιση των ανατιμήσεων στην ενέργεια που αποτελούν πανευρωπαϊκό πρόβλημα.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που έγιναν:

 • Η επιδότηση στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας για το τετράμηνο Σεπτεμβρίου - Δεκεμβρίου αυξάνεται από τα 30 ευρώ ανά μεγαβατώρα σε 60 ευρώ ανά μεγαβατώρα για κατανάλωση έως 300 κιλοβατώρες τον μήνα. Πρακτικά η επιδότηση ανεβαίνει από τα 9 στα 18 ευρώ το μήνα.
 • Η ΔΕΗ θα προχωρήσει σε πρόσθετες εκπτώσεις για τις καταναλώσεις από 300 - 600 κιλοβατώρες τον μήνα, πάνω από την έκπτωση 30% που χορηγεί από τον Αύγουστο. Απευθύνεται, επίσης, σύσταση στους εναλλακτικούς προμηθευτές να προχωρήσουν σε ανάλογες κινήσεις.
 • Για τους δικαιούχους Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου η επιδότηση διαμορφώνεται στα 80 ευρώ ανά μεγαβατώρα ή 24 ευρώ το μήνα «ώστε να μη δουν καμία αύξηση στους λογαριασμούς», όπως είπε ο κ. Σκρέκας.

Ο κ. Σκρέκας υπογράμμισε ότι η εξέλιξη της κρίσης έχει υπερβεί κάθε πρόβλεψη ενώ έκανε λόγο για πιθανότητα περαιτέρω κλιμάκωσής της. Για το λόγο αυτό, εφόσον χρειαστεί, το ύψος των ενισχύσεων θα επανεκτιμηθεί μετά από 1-2 μήνες ώστε να γίνουν οι απαιτούμενες προσαρμογές.

Aνακοινώσεις για τα μέτρα στήριξης της κοινωνίας από τις επιπτώσεις της διεθνούς ενεργειακής κρίσης

Νέα μέτρα στην ενέργεια - Επιδότηση σε ρεύμα, φυσικό αέριο και πετρέλαιο θέρμανσης - Η τοποθέτηση Σταϊκούρα

«Η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε τροχιά ισχυρής ανάκαμψης, πολύ ισχυρότερης σε σύγκριση με τις αρχικές εκτιμήσεις. Ανάκαμψη η οποία έχει οδηγήσει σε βελτίωση του διαθέσιμου εισοδήματος του πολίτη και σε μείωση της ανεργίας. Οι ανατιμήσεις όμως σε βασικά προϊόντα, οι οποίες παρατηρούνται τους τελευταίους μήνες στις διεθνείς αγορές, αποτελούν απειλή για την ανάκαμψη.

» Ειδικά οι αυξήσεις στην ενέργεια, κυρίως στο φυσικό αέριο, συνιστούν μία νέα, ενεργειακή αυτή τη φορά κρίση. Κρίση πανευρωπαϊκή, που οφείλεται σε συνδυασμό παραγόντων. Κρίση παροδική, σύμφωνα με τις πλέον πρόσφατες διεθνείς εκτιμήσεις. Κρίση όμως οξεία, που έχει μεγαλύτερη ένταση και έκταση σε σχέση με τις αρχικές -σε παγκόσμιο επίπεδο- προβλέψεις.
Κρίση η οποία προκαλεί επιπλέον, σημαντικό και αυξανόμενο βάρος στα νοικοκυριά, ιδιαίτερα τα πιο ευάλωτα.

» Είναι σαφές ότι αυτή η ενεργειακή κρίση αναδεικνύει μια νέα πρόκληση, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρόκληση η οποία επιβάλλει δράση τόσο σε εθνικό, όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η Ελληνική Κυβέρνηση, αναγνωρίζοντας αυτή, έχει αναλάβει συγκεκριμένες ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες και υλοποιεί συνεκτικές εθνικές πολιτικές, αποδεικνύοντας -για ακόμη μία φορά έμπρακτα- ότι διαθέτει γρήγορα αντανακλαστικά και αποτελεσματικότητα. Ειδικότερα:

 1. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καταθέσαμε πρόταση, από κοινού με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σκρέκα, για τη σύσταση μηχανισμού στήριξης των Ευρωπαίων καταναλωτών από τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης. Η πρόταση αυτή αναπτύχθηκε στις συνεδριάσεις των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις αρχές της εβδομάδας.
 2. Συνυπέγραψα, με τους Υπουργούς Οικονομικών της Γαλλίας, της Ισπανίας, της Τσεχίας και της Ρουμανίας, δήλωση, με την οποία προτείνουμε: α) Κοινή ευρωπαϊκή προσέγγιση, ώστε να συντονιστούν τα εθνικά μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης. β) Διερεύνηση της λειτουργίας της ευρωπαϊκής αγοράς φυσικού αερίου, ώστε να εξομαλύνουμε τις αυξήσεις τιμών. γ) Μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ώστε να βελτιωθεί η σύνδεση ανάμεσα στην τιμή που πληρώνουν οι καταναλωτές και στο μέσο κόστος παραγωγής της ηλεκτρικής ενέργειας στα εθνικά μείγματα παραγωγής. δ) Και τέλος, επίτευξη ευρωπαϊκής ενεργειακής ανεξαρτησίας, μέσα από την επένδυση στη διαφοροποίηση της ενεργειακής προμήθειας.
 3. Σε εθνικό επίπεδο, η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει -και θα συνεχίσει- να υλοποιεί πολιτικές για την περαιτέρω ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος του πολίτη, ώστε αυτή να υπερκαλύπτει πρόσκαιρες αναταράξεις και κρίσεις. Πολιτικές -κυρίως- μείωσης φόρων για το σύνολο της κοινωνίας, ιδιαίτερα της μεσαίας τάξης. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που συγκλίνουν με αυτά της ΕΛΣΤΑΤ, το ακαθάριστο διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών αυξήθηκε, σε ετήσια βάση, κατά 5,3% το 1ο τρίμηνο του 2021, όταν στην ευρωζώνη το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 1,4%. Επιπλέον, οι καταθέσεις -μόνο- των νοικοκυριών έχουν αυξηθεί κατά 19 δισ. ευρώ από τον Ιούνιο του 2019. Με το πραγματικό εισόδημα των εργαζομένων να έχει ενισχυθεί, ως αποτέλεσμα της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών, της αναστολής της εισφοράς αλληλεγγύης, της μείωσης της φορολογίας εισοδήματος και της μείωσης του ΕΝΦΙΑ, ενώ επίκειται και η αύξηση του κατώτατου μισθού.
 4. Επίσης σε εθνικό επίπεδο, πέρα από τις πολιτικές μόνιμης αύξησης του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών, υλοποιούμε στοχευμένα μέτρα αντιμετώπισης της παροδικής -όπως σήμερα εκτιμάται- ενεργειακής κρίσης.

» Μέτρα επιπλέον έκπτωσης του ηλεκτρικού ρεύματος και πρόσθετης ενίσχυσης του επιδόματος θέρμανσης. Επιγραμματικά μόνο, και οι αγαπητοί Συνάδελφοι θα τα εξειδικεύσουν:

 1. Το κράτος ενισχύει την έκπτωση ηλεκτρικού ρεύματος, με διπλασιασμό αυτής μέχρι το τέλος του έτους, και με ιδιαίτερη πρόνοια για τα νοικοκυριά που λαμβάνουν κοινωνικό τιμολόγιο. Το συνολικό κόστος της έκπτωσης υπολογίζεται στα 326 εκατ. ευρώ.
 2. Το κράτος ενισχύει το επίδομα θέρμανσης, με διεύρυνση των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων ένταξης σε αυτό. Έτσι, το ύψος του επιδόματος αυξάνεται κατά 36% για τα νοικοκυριά χωρίς τέκνα, κατά 49% για τα νοικοκυριά με 1 τέκνο, κατά 59% για τα νοικοκυριά με 2 τέκνα και κατά 68% για νοικοκυριά με 3 τέκνα. Το επίδομα για κάθε τέκνο προσαυξάνεται κατά 20%, αντί για 10% που ίσχυε έως σήμερα. Και το ελάχιστο επίδομα αυξάνεται στα 100 ευρώ, από 80 ευρώ.

» Ο αριθμός των νοικοκυριών που θα αιτηθούν και θα λάβουν την ενίσχυση για την κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης εσωτερικής καύσης, φυσικού αερίου, υγραερίου, καυσόξυλων και βιομάζας, λαμβάνοντας υπόψη τη διεύρυνση των κριτηρίων, αναμένεται να ξεπεράσει το 1 εκατομμύριο. Το συνολικό κόστος του επιδόματος υπολογίζεται στα 168 εκατ. ευρώ.

» Συνεπώς, τα συγκεκριμένα μέτρα που σήμερα ανακοινώνουμε, ανέρχονται περίπου στα 500 εκατ. ευρώ. Μέτρα που στερούν πόρους από την υλοποίηση άλλων πολιτικών, τα οποία όμως είναι αναγκαία για να προστατεύσουμε τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Μέτρα που τροποποιούν -προσωρινά- προτεραιότητες άσκησης οικονομικής πολιτικής και απορροφούν δημοσιονομικό χώρο, τα οποία όμως είναι απαραίτητα για να διατηρήσουμε την κοινωνική συνοχή.

Ο Χρήστος Σταϊκούρας ανακοίνωσε τα μέτρα για την ενέργεια, τα οποία αφορούν σε φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης και ηλεκτρικό ρεύμα
Ο Χρήστος Σταϊκούρας ανακοίνωσε τα μέτρα για την ενέργεια, τα οποία αφορούν σε φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης και ηλεκτρικό ρεύμα © EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

» Με αυτό το πλέγμα εθνικών πολιτικών και ευρωπαϊκών πρωτοβουλιών, η Κυβέρνηση επιβεβαιώνει, για ακόμη μία φορά, ότι λειτουργεί υπεύθυνα, ψύχραιμα και δυναμικά.
Αποδεικνύει ότι αντιλαμβάνεται τις δυσκολίες και αντιδρά με αμεσότητα.
Εκπέμπει σιγουριά, αυτοπεποίθηση, ασφάλεια και σταθερότητα.
Και αντιμετωπίζει τις πολλαπλές κρίσεις, την υγειονομική, τη μεταναστευτική, την περιβαλλοντική, την ενεργειακή, έγκαιρα και αποτελεσματικά. Βρίσκοντας πόρους και χτίζοντας "δίχτυ προστασίας" πάνω από νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Και θα συνεχίσει να το πράττει. Για όσο χρειαστεί. Ενισχύοντας το διαθέσιμο εισόδημα του πολίτη. Τονώνοντας την κοινωνική συνοχή. Και προστατεύοντας τους πιο ευάλωτους συμπατριώτες μας».

Τι είπε ο Θοδωρης Σκυλακάκης για το επίδομα θέρμανσης και τις αλλαγές στα εισοδηματικά κριτήρια

«Η ενεργειακή κρίση είναι για την Ελλάδα μια ακόμη εξωγενής κρίση που καλείται να αντιμετωπίσει η Κυβέρνησή μας, μετά την πανδημική, την κλιματική, τη μεταναστευτική και την κρίση επιθετικότητας της Τουρκίας. Η αύξηση των τιμών έχει επιπτώσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη και ακόμα περισσότερο στις βορειότερες χώρες, που υπάρχει μεγάλο ποσοστό επιβάρυνσης των οικογενειακών προϋπολογισμών για τις δαπάνες θέρμανσης. Με δεδομένο ότι οι αυξήσεις αφορούν ακριβά, εισαγόμενα και ρυπογόνα ορυκτά καύσιμα και τον λιγνίτη, μέσω της αύξησης του κόστους των ρύπων, αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία η πολιτική της Κυβέρνησης για την ταχύτατη μετάβαση προς την πράσινη οικονομία και την εγχώρια παραγωγή ρεύματος από τις πολύ φτηνότερες, πλέον, ανανεώσιμες πηγές, που η χώρα μπορεί να διαθέτει σε αφθονία.

» Οι αλλαγές στο επίδομα θέρμανσης συμπληρώνουν τη μεταρρύθμιση που έγινε το προηγούμενο έτος, όταν περιλάβαμε στο κοινωνικό αυτό μέτρο πρόσθετα καύσιμα (φυσικό αέριο, πέλετ, υγραέριο και καυσόξυλα) και μετρήσαμε, με βάση μια εξαιρετική μελέτη της ΕΜΥ, τις θερμαντικές ανάγκες σε κάθε οικισμό και γειτονιά της Ελλάδας, ώστε η βοήθεια αυτή να δίνεται με δικαιοσύνη και αποτελεσματικότητα. Με τη βοήθεια και του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το επίδομα, φέτος ειδικά, διευρύνεται τόσο στο ύψος όσο και σε ό,τι αφορά τον αριθμό των δικαιούχων, ώστε να καλύψει πολύ μεγάλο ποσοστό των νοικοκυριών. Συγκεκριμένα:

» Αύξηση ύψους επιδότησης

 • Το ύψος του επιδόματος αυξάνεται για μια μέση οικογένεια με δύο παιδιά κατά 59%. Η αύξηση κυμαίνεται από 36% για τα νοικοκυριά χωρίς τέκνα, μέχρι 68% για νοικοκυριά με 3 τέκνα. Αναλυτικά:
 1. Αυξάνεται η βάση υπολογισμού του επιδόματος, από 220 ευρώ, στα 300 ευρώ (αυτό το ποσό πολλαπλασιάζεται με τις βαθμοημέρες, που αποτελούν έναν συντελεστή που κυμαίνεται από 0,12 έως 1,62 ανάλογα με το ψύχος της περιοχής).
 2. Το επίδομα για κάθε τέκνο θα προσαυξάνεται κατά 20%, αντί για 10%, που ίσχυε έως σήμερα.
 3. Το ελάχιστο επίδομα αυξάνεται στα 100 ευρώ, από 80 ευρώ.
 4. Το μέγιστο επίδομα αυξάνεται στα 750 ευρώ, από 650 ευρώ.

» Ενδεικτικά:

 • Στο κέντρο της Αθήνας (με συντελεστή βαθμοημέρας 0,43) για μια οικογένεια με δύο παιδιά το επίδομα θα ανέλθει, από 114 ευρώ πέρυσι, σε 181 ευρώ φέτος.
 • Στο κέντρο της Θεσσαλονίκης (με συντελεστή βαθμοημέρας 0,71) για μια οικογένεια με δύο παιδιά το επίδομα θα ανέλθει, από 188 ευρώ πέρυσι, σε 299 ευρώ φέτος.
 • Στην Κοζάνη (με συντελεστή βαθμοημέρας 1,12) για μια οικογένεια με δύο παιδιά το επίδομα θα ανέλθει, από 295 ευρώ πέρυσι, σε 469 ευρώ φέτος.
 • Στη Φλώρινα (με συντελεστή βαθμοημέρας 1,18) για μια οικογένεια με δύο παιδιά το επίδομα θα ανέλθει, από 312 ευρώ πέρυσι, σε 496 ευρώ φέτος.

Ο Θ. Σκυλακάκης εξειδικεύει τα μέτρα για το επίδομα θέρμανσης, παρουσιάζοντας τις αλλαγές σε εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια
Ο Θ. Σκυλακάκης εξειδικεύει τα μέτρα για το επίδομα θέρμανσης, παρουσιάζοντας τις αλλαγές σε εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια © EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

» Διεύρυνση κριτηρίων ένταξης

 • Αυξάνονται τα εισοδηματικά κριτήρια:
 1. Από 12.000 για τον άγαμο, σε 14.000 ευρώ.
 2. Σε περίπτωση οικογένειας, το επίδομα ανέρχεται σε 20.000 ευρώ, που θα προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο, αντί για 2.000 ευρώ που ίσχυε έως σήμερα. Συνεπώς το εισοδηματικό όριο αυξάνεται: α) Από 24.000 για την οικογένεια με δύο παιδιά, στα 26.000 ευρώ β) Από 26.000 για την οικογένεια με τρία παιδιά, στα 29.000 ευρώ.
 • Αυξάνονται τα περιουσιακά κριτήρια:
 1. Από 130.000 αξία ακίνητης περιουσίας για τον άγαμο, στα 180.000 ευρώ.
 2. Από 250.000 αξία ακίνητης περιουσίας για τους έγγαμους, στα 300.000 ευρώ.

» Με βάση τα ανωτέρω, αναμένεται να είναι επιλέξιμο το 80% των νοικοκυριών που θα καταναλώσουν τις επιδοτούμενες μορφές καυσίμου (πετρέλαιο θέρμανσης εσωτερικής καύσης (DIESEL), φυσικό αέριο, υγραέριο, καυσόξυλα και βιομάζας (πέλετ). Υπολογίζεται ότι περί τα 1,8 εκατ. νοικοκυριά καταναλώνουν τις εν λόγω μορφές καυσίμου, εκ των οποίων περί τα 1,45 εκατ. νοικοκυριά είναι επιλέξιμα για το συγκεκριμένο επίδομα.

» Το 2020 υπέβαλαν αίτημα και έλαβαν το επίδομα 707.328 νοικοκυριά. Με βάση τα ανωτέρω, αναμένεται ο αριθμός των νοικοκυριών που θα αιτηθούν και θα λάβουν την ενίσχυση, λαμβάνοντας υπόψη τη διεύρυνση των κριτηρίων, αλλά και το αυξημένο ενδιαφέρον λόγω αύξησης του επιδόματος, να ξεπεράσει το 1 εκατομμύριο.

» Η διαδικασία υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη χορήγηση του επιδόματος στους δικαιούχους μέσω της σχετικής πλατφόρμας και οι σχετικές ημερομηνίες υποβολής αιτήσεων και πληρωμών, θα εξειδικευτούν εντός του μηνός, με την έκδοση της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης.

» Το κόστος του επιδόματος αναμένεται να ανέλθει, από 84 εκατ. ευρώ που είχε προϋπολογιστεί για φέτος, στα 168 εκατ. ευρώ».

Τα μέτρα για την ενέργεια που αφορούν στην επιδότηση σε φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης και ηλεκτρικό ρεύμα ανακοινώθηκαν, την ώρα που οι καταναλωτές -ειδικά στις ορεινές περιοχές που η θερμοκρασία έχει αρχίσει να πέφτει αισθητά- βρίσκονται αντιμέτωποι με μεγάλες αυξήσεις στα καύσιμα.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.