Ελλαδα

Πετρέλαιο θέρμανσης, φυσικό αέριο, ρεύμα: Σήμερα τα μέτρα

Στις 11.00 το πρωί οι ανακοινώσεις - Πώς αντιμετωπίζονται οι ανατιμήσεις στην ενέργεια

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πετρέλαιο θέρμανσης (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) - Σήμερα οι ανακοινώσεις για το επίδομα θέρμανσης, τους δικαιούχους και τα εισοδηματικά κριτήρια
Πετρέλαιο θέρμανσης (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) - Σήμερα οι ανακοινώσεις για το επίδομα θέρμανσης, τους δικαιούχους και τα εισοδηματικά κριτήρια © ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τα μέτρα για φυσικό αέριο, ηλεκτρικό ρεύμα και πετρέλαιο θέρμανσης ανακοινώνονται σήμερα Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2021.

Δέσμη μέτρων για φυσικό αέριο, ηλεκτρικό ρεύμα και πετρέλαιο θέρμανσης ανακοινώνονται σήμερα Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2021. Την ώρα που συνεχίζεται το ράλι τιμών στις διεθνείς αγορές ενέργειας, το οικονομικό επιτελείο έχει λάβει τις αποφάσεις για το ποιοι καταναλωτές και πώς επιδοτούνται.

Ειδικότερα, σε διπλασιασμό του κονδυλίου για την επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος, σε σχέση με τις αρχικές ανακοινώσεις, στα 300 εκατ. ευρώ και σε διεύρυνση των κριτηρίων για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης, το οποίο θα καλύπτει και τους καταναλωτές φυσικού αερίου με κόστος κοντά στα 200 εκατ. ευρώ, προσανατολίζεται η κυβέρνηση.

Τα μέτρα που ανακοινώνονται σήμερα το πρωί στοχεύουν στο να αντισταθμιστεί το επιπλέον κόστος που προκύπτει από τις συνεχιζόμενες ανατιμήσεις στην ενέργεια. Στο τραπέζι, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει τεθεί και το ενδεχόμενο οριζόντιας έκπτωσης στο φυσικό αέριο.

Λογαριασμοί ρεύματος - Τα μέτρα για νοικοκυριά και καταναλωτές - Πώς θα «απορροφηθούν» οι αυξήσεις στην ενέργεια

Η αύξηση του κονδυλίου της επιδότησης των λογαριασμών ρεύματος «μεταφράζεται» σε επιδότηση των καταναλωτών κοντά στα 13 ευρών το μήνα για καταναλώσεις μέχρι 300 κιλοβατώρες. Πηγή χρηματοδότησης του μέτρου θα είναι τα αυξημένα έσοδα από τις δημοπρασίες δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων, οι τιμές των οποίων επίσης παρουσιάζουν μεγάλη άνοδο.

Πρόκειται για μέτρο που θα περιλαμβάνεται και στην «εργαλειοθήκη» για την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων στην ενέργεια που αναμένεται να ανακοινωθεί την ερχόμενη εβδομάδα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ αναφέρουν ακόμη ότι είναι υπό συζήτηση η διαμόρφωση μηχανισμού επιστροφής του οφέλους που προκύπτει από τη συμμετοχή των φθηνότερων μονάδων ΑΠΕ στην αγορά, με πίστωση των αντίστοιχων ποσών στους λογαριασμούς ρεύματος. Το όφελος αυτό προκύπτει επειδή οι τιμές αγοράς της «πράσινης» ενέργειας είναι τώρα χαμηλότερες από τις τιμές που διαμορφώνονται στο Χρηματιστήριο. Ενδεικτικά:

  • Οι τιμές χονδρικής του ρεύματος σημειώνουν σήμερα Παρασκευή στο ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας περαιτέρω αύξηση στα 218,73 ευρώ ανά μεγαβατώρα κατά μέσο όρο, ενώ η ανώτατη τιμή της ημέρας ξεπερνά τα 286 ευρώ.
  • Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία του Διαχειριστή Ανανεώσιμων Πηγών και Εγγυήσεων Προέλευσης (ΔΑΠΕΕΠ) για το Μάιο του 2021, κάθε μεγαβατώρα «πράσινης» ενέργειας που παράχθηκε στην επικράτεια τον Μάιο 2021 είχε μέσο κόστος 132,7 ευρώ. Δηλαδή σημαντικά χαμηλότερα από την τιμή που διαμορφώνεται στο Χρηματιστήριο Ενέργειας.

Σημειώνεται ότι ο μέσος όρος των 132,7 ευρώ επιβαρύνεται από τις ακριβές μονάδες ΑΠΕ που συνδέθηκαν στα πρώτα χρόνια ανάπτυξης της αγοράς. Ωστόσο, η άμεση εφαρμογή του μηχανισμού εξαρτάται και από τις τεχνικές δυνατότητες υλοποίησής του στον βραχυπρόθεσμο ορίζοντα που απαιτείται. Σε κάθε περίπτωση το όφελος θα φανεί στον λογαριασμό χρηματοδότησης των ανανεώσιμων πηγών (ΕΛΑΠΕ) και θα συνυπολογιστεί για τον καθορισμό του ΕΤΜΕΑΡ για το 2022.

Τιμές ενέργειας: Άμεση λήψη μέτρων στήριξης των καταναλωτών ΕΡΤ 7/10/2021

Τι ώρα ανακοινώνονται τα μέτρα για φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης και ηλεκτρικό ρεύμα

Τα μέτρα για την ενέργεια οριστικοποιήθηκαν μετά την έκτακτη σύσκεψη που έγινε το απόγευμα της Πέμπτης 7 Οκτωβρίου 2021 στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο αναπληρωτής υπουργός Θ. Σκυλακάκης, ο υπουργός Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας, καθώς και ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος.

Εργαζόμενος σε εταιρεία καυσίμων βάζει πετρέλαιο θέρμανσης σε πολυκατοικία (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) - Να διευρύνει τα εισοδηματικά κριτήρια στο επίδομα θέρμανσης εξετάζει η κυβέρνηση
Εργαζόμενος σε εταιρεία καυσίμων βάζει πετρέλαιο θέρμανσης σε πολυκατοικία (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) - Να διευρύνει τα εισοδηματικά κριτήρια στο επίδομα θέρμανσης εξετάζει η κυβέρνηση © EUROKINISSI

Οι σχετικές ανακοινώσεις είναι προγραμματισμένες στις 11.00 από τους κ.κ. Σταϊκούρα, Σκρέκα και Σκυλακάκη.

Τα μέτρα που εξετάζονται σε φυσικό αέριο και ηλεκτρικό ρεύμα

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πακέτο με τα μέτρα για φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης και ηλεκτρικό ρεύμα προβλέπει τα ακόλουθα:

  • Ηλεκτρικό ρεύμα. Αύξηση της επιδότησης στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος κατά 50%, από 9 ευρώ που ήταν για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες (30 ευρώ η μεγαβατώρα) σε πάνω από 14 ευρώ (40-45 ευρώ ανά μεγαβατώρα). Πρακτικά, το αποθεματικό του νέου Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης αυξάνεται από τα 200 εκατ. στα 300 εκατ. ευρώ, όπως αναφέρθηκε νωρίτερα. Η επιδότηση θα είναι για τουλάχιστον 4 μήνες με αναδρομική ισχύ από τον Σεπτέμβριο. Κυβερνητικές πηγές διαβεβαιώνουν ότι αν οι συνθήκες παραμείνουν ίδιες η επιδότηση θα συνεχιστεί. 
  • Φυσικό αέριο. Στο τραπέζι βρίσκεται η πρόταση για κονδύλι της τάξης των 150-200 εκατ. ευρώ για την επιδότηση του φυσικού αερίου. Τα σενάρια είναι δύο: α) Απευθείας οριζόντια επιδότηση των καταναλώσεων και β) χορήγηση μέσω του επιδόματος θέρμανσης, με διεύρυνση στα εισοδηματικά κριτήρια, ώστε οι δικαιούχοι για το φυσικό αέριο να είναι περισσότεροι.

Τι σχεδιάζεται για το πετρέλαιο θέρμανσης - Τα μέτρα

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το κονδύλι για το επίδομα θέρμανσης από τα 80 εκατ. ευρώ που προβλεπόταν αρχικά, αναμένεται να φτάσει τα 200 εκατ. ευρώ για φέτος. Αυτό σημαίνει ότι θα αυξηθούν τόσο τα εισοδηματικά κριτήρια όσο και το ποσό που θα λάβει κάθε νοικοκυριό. Συγκεκριμένα, σχεδιάζεται τα εισοδηματικά όρια να διαμορφωθούν ως ακολούθως:

  • Από 12.000 ευρώ για τον άγαμο που είναι σήμερα στις 15.000 ή στις 16.000 ευρώ.
  • Για τους έγγαμους από τις 20.000 που είναι σήμερα, να πάει στις 24.000 ή 26.000 ευρώ. Για μονογονεϊκές οικογένειες τα ποσά ανεβαίνουν και άλλο, φθάνοντας στα 26.000 ή 28.000 ευρώ. Στον σχεδιασμό του ΥΠΟΙΚ είναι και η προσαύξηση του ποσού για κάθε παιδί κατά 3.000 ή 4.000 ευρώ.

Με το πακέτο αυτών των μέτρων στην ενέργεια υπολογίζεται ότι θα καλυφθεί το μεγαλύτερο τμήμα των νοικοκυριών. Σήμερα το 55% των νοικοκυριών χρησιμοποιεί πετρέλαιο ή φυσικό αέριο για τη θέρμανσή του, με το 80% αυτών να λαμβάνει το επίδομα θέρμανσης. Στην περίπτωση που τελικά οι πληροφορίες επιβεβαιωθούν και η κυβέρνηση διευρύνει τα εισοδηματικά κριτήρια, σχεδόν το σύνολο των νοικοκυριών θα είναι δικαιούχοι αυτής της οικονομικής ενίσχυσης.

Σε κάθε περίπτωση η ανησυχία των καταναλωτών για τις τιμές σε φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης και ηλεκτρικό ρεύμα είναι μεγάλη, ειδικά στις ορεινές περιοχές που η θερμοκρασία έχει αρχίσει να πέφτει αισθητά και οι αυξήσεις στα καύσιμα γίνονται αντιληπτές στην καθημερινότητα.

"Τρομάζουν" οι  κάτοικοι των ορεινων περιοχών με τις αυξήσεις στα καύσιμα  | 07/10/2021 | ΕΡΤ

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ