Ελλαδα

Κορωνοϊός - Πλεύρης: Πλήρης ελευθερία για τους εμβολιασμένους

Τέλος στα μίνι lockdown

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τέλος οι περιορισμοί στην εστίαση για τους εμβολιασμένους
Τέλος οι περιορισμοί στην εστίαση για τους εμβολιασμένους © kayleigh harrington/Unsplash

Άρση μέτρων για τους εμβολιασμένους - Ανακοινώσεις Θάνου Πλεύρη: Πλήρης ελευθερία για όσους έχουν κάνει το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού.

Τις επιπλέον ελευθερίες που θα απολαμβάνουν από εδώ και πέρα οι πλήρως εμβολιασμένοι ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης. Χωρίς περιορισμούς ακόμη και στις «κόκκινες» περιοχές θα μπορούν να κινούνται οι πολίτες στο εξής σύμφωνα με τα νέα μέτρα. Για τους εμβολιασμένους η εστίαση και η ψυχαγωγία επανέρχεται στο προ- κορωνοϊού καθεστώς, αλλά παραμένει η υποχρεώση της χρήσης μάσκας στους κλειστούς χώρους.

Οι «κόκκινες» περιοχές θα επισημαίνονται στον επιδημιολογικό χάρτη της χώρας με στόχο να ενημερώνονται οι πολίτες ώστε να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να μην ξεχνούν να τηρούν τα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό όπως είναι η μάσκα και οι αποστάσεις.

«Η επιτροπή είναι το επιστημονικό όργανο που σέβεται η πολιτική ηγεσία και έχουν δώσει έναν αγνώνα αφιλοκερδώς με γνωμοδοτήσεις και είναι ο στενός μας συνεργάτης και παραμένει ως όργανο του υπουργείου.

»Θα μας δίνει τις γενικές κατευθύνσεις για να αποφασίζονται τα μέτρα. Η ισχύς τους θα είναι για 15 ημέρες. Οι περιορισμοί που υπάρχουν υφίστανται και θα επανεξεταστούν στο σύνολό τους», είπε αρχικά ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Για τις κόκκινες περιοχές είπε ότι δεν θα ισχύουν μέτρα αλλά θα γνωρίζουμε την επιδημιολογική κατάσταση της κάθε περιοχής. Δεν υπάρχει πλέον το μέτρο της απαγόρευσης κυκλοφορίας και διασκέδαση και εστίαση θα λειτουργούν κανονικά, τόνισε ο υπουργός.

Κανένας περιορισμός στην εστίαση για τους εμβολιασμένους

«Στην εστίαση όπου έχουμε πλήρως εμβολιασμένα άτομα δεν θα υπάρχει κανένας περιορισμός. Το προσωπικό θα τηρεί όλα τα μέτρα και μάσκα και ατομική προστασία. Στους χώρους διασκέδασης υπάρχει πλήρης ελευθερία για τους εμβολιασμένους, τόνισε. «Για τους ανοικτούς χώρους θα έχουμε πλήρη λειτουργία και θα είναι πολύ αυστηρό το πλαίσιο σε όσους έχουν μη εμβολιασμένους ή δεν έχουν νοσήσει».

Για τους μεικτούς χώρους ισχύουν οι περιορισμοί ως έχουν.

Όλοι οι άλλοι χώροι που είναι μόνο για εμβολιασμένους θα έχουν τον περιορισμό της χρήσης μάσκας και όλα αυτά θα επανεξεταστούν σε 15 ημέρες.

Ο κ. Πλεύρης είπε ακόμα ότι είμαστε στην διαδικασία να μπορούμε να πάρουμε τέτοια μέτρα ώστε να πάρουμε πίσω την ζωή μας.

Γκάγκα: Υψηλή εμβολιαστική κάλυψη σημαίνει λιγότερες ανάγκες νοσηλείας

Ακολούθως, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, είπε: «Οπου υπάρχει υψηλή εμβολιαστική κάλυψη, τόσο λιγότερες είναι οι ανάγκες νοσηλείας. Π.χ. στη Βόρεια Ελλάδα από τους 55 που βρίσκονται σε ΜΕΘ μόλις 2 είναι εμβολιασμένοι, ενώ πρόσφατα χάσαμε ένα νέο παιδί.

»Ο εμβολιασμός προλαμβάνει τη σοβαρή νόσηση- η πιθανότητα μειώνεται 20 φορές. Εχει πιεστεί κοντά δύο χρόνια τώρα το σύστημα υγείας, και αυτό είναι πιο έντονο στη Βόρεια Ελλάδα. Ας είμαστε προσεκτικοί, είναι σημαντικό να μην έχουμε τα πολλά κρούσματα που είχαμε πέρσι. Εκτός από τους ασθενείς με κορωνοϊό έχουμε και όλους τους άλλους ασθενείς». 

Ζαούτης: Προτεραιότητα η ενίσχυση των εμβολιασμών

Ο νέος πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης, πήρε στη συνέχεια το λόγο. Οπως είπε προτεραιότητα του ΕΟΔΥ το επόμενο διάστημα θα είναι η ενίσχυση των εμβολιασμών.

Ο κ. Ζαούτης από την πλευρά δήλωσε ότι αποδέχτηκε με τιμή τη θέση του προέδρου του ΕΟΔΥ, ο οποίος βρίσκεται σε κομβικό σημείο λόγω της πανδημίας.

«Γνωρίζω τις προκλήσεις, αλλά θα ανταποκριθούμε με επιτυχία» τόνισε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι η δουλειά που έγινε στον Οργανισμό ήταν σημαντική και «θα συνεχίσουμε σε αυτήν την σύγχρονη κατεύθυνση».

Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Ζαούτης, προτεραιότητες του ΕΟΔΥ είναι διαχείριση και υποστήριξη της δημόσιας υγείας εν μέσω πανδημίας, η ενίσχυση της κουλτούρας εμβολιασμού, ο περιορισμός των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, η ψηφιοποίηση των υπηρεσιών του Οργανισμού και η συνεργασία του με όλους του φορείς.

«Έχουμε τη βούληση και τη θέληση να φέρουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα», κατέληξε. 

Ανακοινώσεις αναφορικά με την πανδημία από το Υπουργείο Υγείας

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.