Ελλαδα

«Νταντάδες της Γειτονιάς»: Τι προβλέπει - Πότε ξεκινά

Τι δήλωσαν για το πρόγραμμα Κωστής Χατζηδάκης, Μαρία Συρεγγέλα και Γιάννα Χορμόβα

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης μιλά για το πρόγραμμα «Νταντάδες της Γειτονιάς»
Ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης μιλά για το πρόγραμμα «Νταντάδες της Γειτονιάς»

Το πρόγραμμα «Νταντάδες της Γειτονιάς» στηρίζει εργαζόμενες μητέρες, οι οποίες λαμβάνουν επιδότηση για τη φύλαξη των παιδιών τους ηλίκιας έως 2,5 ετών.

Οι «Νταντάδες της Γειτονιάς» είναι ένα πρόγραμμα με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, το οποίο ξεκινά να εφαρμόζεται πιλοτικά από τις αρχές του 2022. Προβλέπει επιδότηση για τις εργαζόμενες μητέρες, η οποία θα χρησιμοποιείται για τη φύλαξη παιδιώνηλικίας από δύο μηνών έως 2,5 ετών. Η επιλογή για την νταντά θα γίνεται από συγκεκριμένο μητρώο επιμελητών που δημιουργείται για τον σκοπό αυτό. 

«Έρχεται από πιο προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες για να καλύψει ένα μεγάλο κενό για τις σύγχρονες οικογένειες, τη νέα μητέρα, το νέο πατέρα» αναφέρει η ανακοίνωση από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Παρουσιάζοντας το νέο πρόγραμμα «Νταντάδες της Γειτονιάς» σε δημοσιογράφους, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης τόνισε ότι αποτελεί μια από τις «βασικές πρωτοβουλίες που έχουμε πάρει τα δυο τελευταία χρόνια». Και πρόσθεσε: «Ήταν μια προεκλογική μας εξαγγελία που ξεκινάμε να υλοποιούμε, μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πρωτοβουλία που "απαντά" στα προβλήματα της σύγχρονης οικογένειας και των εργαζομένων. Παράλληλα, αποτελεί μέρος της δέσμης μέτρων για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος, μετά:

  • Τα επιδόματα που έχουμε δώσει για το κάθε παιδί που γεννιέται,
  • τη μείωση του ΦΠΑ για τα βρεφικά είδη και
  • τα υπόλοιπα μέτρα που έχουμε πάρει για τις οικογένειες και τους πολύτεκνους».

Η παρουσίαση του προγράμματος «Νταντάδες της Γειτονιάς» έγινε σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Free Thinking Zone μαζί με την υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για τη Δημογραφική Πολιτική και την Οικογένεια, Μαρία Συρεγγέλα και τη Γενική Γραμματέα Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, Γιάννα Χορμόβα.

Κ.Χατζηδάκης-Μ.Συρεγγέλα για τη δράση «Νταντάδες της Γειτονιάς»

Μαρία Συρεγγέλα: «Οι Νταντάδες της Γειτονιάς» έρχονται να στηρίξουν τις εργαζόμενες μητέρες

Από τη μεριά της η Μαρία Συρεγγέλα σημείωσε: «Με τις "Νταντάδες της Γειτονιάς" στηρίζουμε τις μητέρες που θέλουν να εργαστούν και να ακολουθήσουν τα επαγγελματικά τους όνειρα, αλλά δυσκολεύονται να το πράξουν, καθώς δεν έχουν βοήθεια στη φύλαξη των παιδιών τους».

Και διευκρίνισε: «Οι εργαζόμενες μητέρες θα λαμβάνουν σε μηνιαία βάση οικονομική ενίσχυση από το κράτος και θα μπορούν να επιλέξουν "νταντά" για τα παιδιά τους από το μητρώο επιμελητών που θα δημιουργήσουμε. Με το νέο αυτό πρόγραμμα και άλλες δράσεις μας προωθούμε τη συμφιλίωση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής.

» Βοηθάμε τις γυναίκες να ξεπερνούν όλα όσα αποτελούν "φρένο" στην επαγγελματική τους ανέλιξη, καθώς δεν θέλουμε να φθάνουν στο σημείο να επιλέγουν: καριέρα ή οικογένεια. Τους δίνουμε τη δυνατότητα να ακολουθούν τα όνειρά τους και προσπαθούμε να βελτιώσουμε την καθημερινότητά τους».

Μ. Συρεγγέλα: «Νταντάδες της Γειτονιάς» με εργόσημο και πιστοποίηση | 28/9/21 | ΕΡΤ

Γιάννα Χορμόβα: Οι γονείς να αισθάνονται πιο ασφαλείς για τον άνθρωπο που θα προσέχει το παιδί τους

Η Γιάννα Χορμόβα δήλωσε για το πρόγραμμα «Νταντάδες της Γειτονιάς» ότι έρχεται να συμπληρώσει το υφιστάμενο πλαίσιο στήριξης της οικογένειας μέσα από δομές βρεφονηπιακών, και να καλύψει τις περιπτώσεις που σήμερα δεν είχαν κάπου να απευθυνθούν.

«Είναι σημαντικό ότι οργανώνεται  ο κλάδος της παροχής φροντίδας σε βρέφη και μωρά που δεν ήταν οργανωμένος έως τώρα, με προσόντα, διαδικασίες με πρωτόκολλα που πρέπει να ακολουθούνται, έτσι ώστε αφενός οι γονείς να αισθάνονται πιο ασφαλείς  για τον άνθρωπο που έρχεται να προσέχει το παιδί τους, αφετέρου οι πάροχοι της φροντίδας, οι επιμελητές να αισθάνονται ότι εργάζονται σε ένα οργανωμένο πλαίσιο» πρόσθεσε.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.