Ελλαδα

Σεισμός στην Κρήτη: Κλειστά τα σχολεία στο Ηράκλειο

Έλεγχος της στατικότητας των σχολικών κτιρίων

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στην περιοχή του Ηράκλειου Κρήτης
Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στην περιοχή του Ηράκλειου Κρήτης © EUROKINNISSI/ΡΑΠΑΝΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ

Σεισμός στην Κρήτη: Κλειστοί οι βρεφονηπιακοί σταθμοί και τα σχολεία Α’βάθμιας και Β’βάθμιας εκπαίδευσης στην Π.Ε. Ηρακλείου.

Αναστολή λειτουργίας των δημοτικών και ιδιωτικών βρεφονηπιακών σταθμών και των σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Π.Ε. Ηρακλείου ανακοίνωσε ο αντιπεριφερειάρχης, Νίκος Συριγωτάκης. Η απόφαση ελήφθη με βάση την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που προέκυψε ως αποτέλεσμα της ισχυρής σεισμικής δόνησης.

Επίσης τέθηκε άμεσα η απόφαση ελέγχου της στατικότητας των σχολικών κτιρίων λόγω και των συνεχών μετασεισμών που σημειώνονται στο νομό Ηρακλείου.

Στο μεταξύ, η πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, επικοινώνησε με τον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, εκφράζοντας τη συμπαράσταση και τη στήριξη της στους πληγέντες και τις τοπικές αρχές.

Σεισμός στην Κρήτη: Ισχυρός μετασεισμός 4,8 Ρίχτερ

Πολλοί είναι ​οι μετασεισμοί στην Κρήτη με τουλάχιστον έξι δονήσεις άνω των τεσσάρων Ρίχτερ να έχουν σημειωθεί μέχρι τις 13:30. Λίγο μετά τις 2 σημειώθηκε ξανά μετασεισμός, μεγέθους 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, 22 χλμ νοτιοανατολικά του Ηρακλείου.

Υπενθυμίζεται πως η πρώτη μετασεισμική δόνηση μεγέθους 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 09:37 το πρωί της Δευτέρας, ενώ 4,6 Ρίχτερ σημειώθηκαν, 24 χιλιόμετρα νότια νοτιοανατολικά του Ηρακλείου της Κρήτης στις 10:30. Αργότερα, ακολούθησε μετασεισμός 4,3 Ρίχτερ στις 10:46 και μια σεισμική δόνηση 4,1 Ρίχτερ στις 10:47. Ακόμα 4,5 Ρίχτερ έπληξαν την περιοχή, στις 11:21 και 4,1 Ρίχτερ στις 13:23 το μεσημέρι της Δευτέρας.

Κρήτη: Ένας νεκρός και είκοσι τραυματίες 

Τους είκοσι έχουν φτάσει οι τραυματίες από τον σεισμό 5,8 Ρίχτερ που σημειώθηκε σήμερα το πρωί στο Αρκαλοχώρι Ηρακλείου Κρήτης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΕΚΑΒ, δύο έχουν διακομιστεί στο Βενιζέλειο νοσοκομείο Ηρακλείου. Ο ένας φέρει κατάγματα και ο άλλος είναι πολυ-τραυματίας. Με βάση τις ίδιες πηγές, ενδεχομένως διακομιστούν ακόμα δύο άτομα.

Σώος απεγκλωβίστηκε και άλλος ένας πολίτης στο χωριό Πατσίδερος, ο οποίος είχε παγιδευτεί μέσα στο σπίτι του καθώς από τις ζημιές λόγω του σεισμού δεν μπορούσε να ανοίξει την πόρτα.

Μέχρι στιγμής, στο κέντρο της Πυροσβεστικής έχουν αναφερθεί πολλές ζημιές σε κτίρια στα χωριά Ρουσσοχώρια, Αρχοντικό και Πατσίδερος. Στην περιοχή βρίσκονται ήδη δυνάμεις της Πυροσβεστικής ενώ έχει κινητοποιηθεί όλος ο κρατικός μηχανισμός.

Στο Αρκαλοχώρι ο Χρήστος Στυλιανίδης

Στο Αρκαλοχώρι βρέθηκε ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, και συμμετείχε στο έκτακτο συντονιστικό όργανο πολιτικής προστασίας, παρουσία του περιφερειάρχη Κρήτης, του Δημάρχου Μινώα Πεδιάδας και τοπικών φορέων, αρχών και πολιτικής προστασίας.

«Προχωράμε βήμα – βήμα», τόνισε ο υπουργός Χρήστος Στυλιανίδης. «Έρχονται ήδη 300 σκηνές και ετοιμάζεται το εκθεσιακό κέντρο Αρκαλοχωρίου. Φροντίζουμε για τη διατροφή επίσης», επεσήμανε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης.

«Αυτό που έχει σημασία σε πρώτη φάση είναι να δούμε για πόσους ανθρώπους μιλάμε που θα χρειαστεί να μείνουν εκτός των σπιτιών τους απόψε έτσι ώστε σε προαύλιους χώρους και χώρους που μπορεί να στηθεί το οτιδήποτε με την έννοια του πρόχειρου καταυλισμού να στηθεί». δήλωσε μιλώντας στο cretapost, ο Γιάννης Λεονταράκης.

Με εντολή του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστου Στυλιανίδη, τέθηκε άμεσα σε εφαρμογή το γενικό σχέδιο αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών και άμεσης/βραχείας διαχείρισης των συνεπειών από την εκδήλωση σεισμών «Εγκέλαδος» της Γενικλής Γραματείας Πολιτικής Προστασίας. Συγκεκριμένα, κινητοποιήθηκαν όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προσρασίας, το Πυροσβεστικό Σώμα, η Αστυνομία, το ΕΚΑΒ, οι υπηρεσίες τοπικής αυτοδικοίησης, ενώ εκτός από τις δυνάμεις της Κρήτης μεταβαίνουν στην περιοχή η 1η και η 2η ΕΜΑΚ, καθώς και κλιμάκιο της Γενικής Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων και Φυσικών Καταστροφών (ΓΔΑΕΦΚ) του υπουργείου Υποδομών.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ