Ελλαδα

Τρίτη δόση: Πώς ελήφθη η απόφαση - Τι δήλωσε η Παπαευαγγέλου

Ποιοι κάνουν ξανά το εμβόλιο για κορωνοϊό - Αύριο, Δευτέρα, οι ανακοινώσεις

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Υγειονομικός ετοιμάζει εμβόλιο για τον κορωνοϊό (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) - Ανακοινώσεις τη Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2021 για το ποιοι κάνουν την τρίτη δόση από εμβόλιο κατά της Covid-19
Υγειονομικός ετοιμάζει εμβόλιο για τον κορωνοϊό (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) - Ανακοινώσεις τη Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2021 για το ποιοι κάνουν την τρίτη δόση από εμβόλιο κατά της Covid-19 © EUROKINISSI

Διευκρινίσεις για την τρίτη δόση και γιατί είναι σημαντικό συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού να επαναλάβουν τον εμβολιασμό, μίλησε η Βάνα Παπαευαγγέλου.

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τις ανακοινώσεις σχετικά με το ποιοι θα κάνουν τρίτη δόση από εμβόλιο για κορωνοϊό. Ήδη, έχει ανοίξει η πλατφόρμα για την τρίτη δόση σε ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς, την ώρα που ο Χαράλαμπος Γώγος δεν απέκλεισε αναμνηστική δόση και σε υγειονομικούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σειρά παίρνουν οι πολίτες ηλικίας 60 ετών και άνω και τα άτομα που διαμένουν σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, μετά τη θετική γνωμοδότηση  της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, η οποία εξέτασε τα επιστημονικά δεδομένα.

Σημειώνεται ότι η συζήτηση άλλωστε για να χορηγηθεί τρίτη δόση εμβολίου κατά του κορωνοϊού σε ομάδες πληθυσμού που  διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο λοίμωξης Covid-19, έχει ξεκινήσει από τον Αύγουστο, με χώρες όπως το Ισραήλ να έχουν χορηγήσει ήδη αναμνηστικές δόσεις.

Πότε χορηγείται η τρίτη δόση - Τέλος τα εμβόλια Johnson & Johnson και AstraZeneca 

Η χορήγηση της 3ης δόσης πλην των ανοσοκατεσταλμένων, που μπορεί να δοθεί και 4 εβδομάδες μετά την ολοκλήρωση του βασικού εμβολιασμού είναι 6 έως 8 μήνες μετά από τη δεύτερη δόση.

Η τρίτη δόση θα είναι με mRNA εμβόλιο (Pfizer ή Moderna) για τα άτομα που έχουν λάβει:

  • Δυο δόσεις mRNA βασικού εμβολιασμού,
  • δυο δόσεις εμβολίου Astra Zeneca ή
  • μια δόση εμβολίου Johnson & Johnson.

Τη Δευτέρα οι ανακοινώσεις για την τρίτη δόση του εμβολίου | 18/9/2021 | ΕΡΤ

Βάνα Παπαευαγγέλου - Οι παράγοντες που οδήγησαν στην απόφαση για την τρίτη δόση

Η Βάνα Παπαευαγγέλου, μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών και της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του Yπουργείου Υγείας για την covid-19, εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το σκεπτικό της απόφασης για την τρίτη δόση σε ομάδες πληθυσμού υψηλού κινδύνου για εμφάνιση λοίμωξης.

«Οι επιστήμονες ξεχωρίζουν την τρίτη δόση στους ανοσοκατεσταλμένους και τους ηλικιωμένους-άνω των 80- όπου η τρίτη δόση φαίνεται ότι δεν είναι αναμνηστικός εμβολιασμός, αλλά ενίσχυση της ανοσίας, διότι δεν απάντησαν πολύ καλά στις πρώτες δόσεις λόγω ανοσοκαταστολής και λόγω ηλικίας» σημειώνει.

Και προσθέτει ότι η ανάγκη να λάβουν τρίτη δόση εμβολίου προκύπτει και για τους άνω των 60 ετών, καθώς -σύμφωνα με επιστημονικά δεδομένα- η ένταση των ανοσιακών απαντήσεων επηρεάζεται και από την ηλικία.

Τρίτη δόση από εμβόλιο mRNA θα λάβουν οι πολίτες, ηλικίας άνω των 60 ετών, όπως ανέφερε η Βάνα Παπαευαγγέλου
Τρίτη δόση από εμβόλιο mRNA θα λάβουν οι πολίτες, ηλικίας άνω των 60 ετών, όπως ανέφερε η Βάνα Παπαευαγγέλου © EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

«Έχουμε ανακοινώσει ότι και οι άνω των 60 ετών θα χρειαστούν τρίτη δόση εμβολίου, διότι διάφορες εργαστηριακές μελέτες, αλλά και επιδημιολογικά στοιχεία καταδεικνύουν πως όσο πιο μεγάλος σε ηλικία είναι κάποιος και όσο πιο μεγάλο διάστημα έχει περάσει από την δεύτερη δόση του , -τουλάχιστον ένα 6μηνο- τόσο μεγαλύτερες πιθανότητες έχει να κολλήσει τον ιό» αναφέρει επίσης, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι οι πιθανότητες είναι μικρές για να νοσήσει βαριά ο ασθενής αυτός και να πεθάνει.

Τρίτη δόση εμβολίου σε υγειονομικούς και γενικό πληθυσμό - Τι εξετάζεται

Στους υγειονομικούς υπάρχει διαφορετική προσέγγιση, σύμφωνα με την κα Παπαευαγγέλου, τονίζοντας ότι αποτελούν ξεχωριστή κατηγορία. «Είναι αυτοί με ιστορικό έκθεσης στον ιό. Η διατήρηση της αποτελεσματικότητας του εμβολίου για την αποφυγή λοιμώξεων στο υγειονομικό προσωπικό είναι καθοριστικής σημασίας για την μετάδοση του ιού στο εργασιακό και οικογενειακό περιβάλλον, αλλά και για την αποφυγή αποδυνάμωσης του συστήματος υγείας που μπορεί να προκύψει εάν μεγάλος αριθμός υγειονομικών νοσήσει» εξηγεί η κα Παπαευαγγέλου.

Ερωτηθείσα για την επέκταση χορήγησης τρίτης δόσης στον γενικό πληθυσμό απαντά ότι υπάρχει σκεπτικισμός.

Σχολιάζοντας, επίσης, τη θέση του ΠΟΥ για μη ευρεία χορήγηση μιας αναμνηστικής δόσης σε υγιείς ανθρώπους που είναι πλήρως εμβολιασμένοι, προκειμένου φτωχές χώρες να προχωρήσουν την ανοσοποίηση, η κα Παπαευαγγέλου σημειώνει «ο ΠΟΥ έχει δίκιο για τον εμβολιασμό πληθυσμών σε χώρες χαμηλού εισοδήματος, καθώς από εκεί θα προκύψουν μεταλλάξεις, οι οποίες ενδεχομένως να μειώσουν και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου σε εμάς».

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ