Ελλαδα

Φωτιά στην Εύβοια: Μάχη να μην καούν χωριά - Νέες αναζωπυρώσεις

Απειλεί τους οικισμούς Γαλατσώνα και Αβγαριά - Αντιπυρικές ζώνες ανοίγουν κάτοικοι και πυροσβέστες

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ανεξέλεγκτη η φωτιά στην Εύβοια, απειλεί χωριά, με νέες αναζωπυρώσεις, την ώρα που πυροσβέστες, κάτοικοι και εθελοντές δίνουν μάχη με τις φλόγες.

Κρίσιμες οι επόμενες ώρες με τη φωτιά στην Εύβοια. Πυροσβέστες, κάτοικοι και εθελοντές δίνουν μάχη με τις φλόγες στην Εύβοια κόντρα σε αντίξοες συνθήκες. Οι εικόνες από τα πύρινα μέτωπα συγκλονίζουν. Η πυρκαγιά βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από την Ιστιαία. Η φωτιά κινείται με μεγάλη ταχύτητα, ενώ πυκνοί καπνοί έχουν καλύψει την πόλη.

Όπως έγινε γνωστό, το απόγευμα σήμερα Δευτέρα 9 Αυγούστου 2021, δόθηκε εντολή με μήνυμα 112 να εκκενωθεί ο οικισμός Αβγαριά, καθώς οι φλόγες πλησιάζουν απειλητικά.

Νωρίτερα, σημειώθηκε αναζωπύρωση στη Γαλατσώνα, που είναι μόνιμος πονοκέφαλος το τελευταίο 24ωρο, και πήρε ανεξέλεγκτες διαστάσεις που δεν σταματούν ούτε με τα χωματουργικά μηχανήματα. Οι φλόγες έχουν φτάσει λίγα μέτρα από το χωριό. Το μέτωπο στο Ασμίνι είναι περισσότερο επικίνδυνο και έχει κατεύθυνση προς το χωριό.

Στο χωριό Καματριάδες, το μεσημέρι, τα μεγάλα χωματουργικά μηχανήματα της Περιφέρειας φτιάχνουν αντιπυρικές ζώνες για να σταματήσουν τη φωτιά και δίπλα τους οι κάτοικοι με αλυσοπρίονα και μηχανήματα ρίχνουν τα δέντρα, έτσι ώστε αν φτάσει η φωτιά, τουλάχιστον να μην ανέβουν ψηλά οι φλόγες και κινηθούν με μεγαλύτερη ένταση και σε μεγαλύτερή απόσταση.

Εν τω μεταξύ, μετά το μεσημέρι αναζωπυρώθηκε και πάλι το μέτωπο στο χωριό Αβγαριά αποκτώντας τεράστιες διαστάσεις καθώς έχουν ενισχυθεί οι άνεμοι. Η φωτιά καίει το δάσος σε χαράδρα και είναι δύσκολο για τους πυροσβέστες να πλησιάσουν το μέτωπο.

Καμένη γη στην Εύβοια - Εικόνες από drone

Εν τω μεταξύ αποκαρδιωτική είναι η εικόνα που κατέγραψε drone της ομάδας UpStories, σε συνεργασία με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr, από τις καμένες εκτάσεις στη Βόρεια Εύβοια.

Το βίντεο παρουσιάζει εικόνες καταστροφής από το εσωτερικό έως τις ακτές της Εύβοιας, καθώς και ενεργές εστίες πυρκαγιάς που μαίνονταν ανεξέλεγκτες για 6 ημέρα. Η συνολική έκταση των καμένων εκτάσεων στη Βόρεια Εύβοια πλησιάζει το μισό εκατομμύριο στρέμματα. Εκατοντάδες κτίρια έχουν υποστεί ανυπολόγιστες ζημιές και πολλά από αυτά έχουν καταστραφεί ολοσχερώς.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις