Ελλαδα

Δύσκολη νύχτα σε Αρχαία Ολυμπία και Εύβοια: Μάχη με τις φλόγες

Ισχυρές δυνάμεις επιχειρούν και στη Μεσσηνία

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Φωτιά στην Αρχαία Ολυμπία - Μαίνεται το πύρινο μέτωπο - Ολονύχτια μάχη των πυροσβεστών
Φωτιά στην Αρχαία Ολυμπία - Μαίνεται το πύρινο μέτωπο - Ολονύχτια μάχη των πυροσβεστών © EUROKINISSI / ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ

Πύρινα μέτωπα σε Αρχαία Ολυμπία, Εύβοια και Μεσσηνία - Εκκενώσεις οικισμών, καμένα σπίτια και ολονύχτια μάχη για τους πυροσβέστες.

Μάχη με τις φλόγες δίνουν οι πυροσβέστες στα πύρινα μέτωπα που καίνε στην Εύβοια, τη Μεσσηνία, αλλά και την Αρχαία Ολυμπία, όπου η φωτιά βρίσκεται πολύ κοντά στον αρχαιολογικό χώρο και το Μουσείο. Οι αρχές προσπαθούν να ανακόψουν την πορεία των εστιών, που ήδη έχουν κάψει σπίτια και εκτάσεις, οδηγώντας σε εκκενώσεις οικισμών. 

Σύμφωνα με την ενημέρωση του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά, το τελευταίο 24ωρο οι δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος επιχείρησαν σε 118 πυρκαγιές σε όλη την Επικράτεια. Ανάμεσα σε αυτές, οι πυρκαγιές που ξέσπασαν στην Ηλεία. Σχεδόν ταυτόχρονα εκδηλώθηκαν 7 πυρκαγιές, εκ των οποίων οι 4 στην ευρύτερη περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας, με ώρες έναρξης: 08.03, 08.24, 11.39, 12.55, 13.03, 14.42 και 16.29.

Πώς ξεκίνησε η φωτιά στην Ηλεία - Πολύ κοντά στο Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας

Φωτιά μαίνεται στην Αρχαία Ολυμπία
Φωτιά μαίνεται στην Αρχαία Ολυμπία © EUROKINISSI/ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ

Σύμφωνα με τον Νίκο Χαρδαλιά, το μέτωπο της Ηράκλειας πήρε γρήγορα διαστάσεις και πλησίασε προς τον οικισμό, γι’ αυτό και ο επικεφαλής των πυροσβεστικών δυνάμεων στις 13:15 εισηγήθηκε την απομάκρυνση των κατοίκων του οικισμού. «Η πορεία της πυρκαγιάς υπέδειξε επιπρόσθετο κίνδυνο, και γι' αυτό τον λόγο στις 17:20 το απόγευμα μέσω του 112 αποστείλαμε sms για εκκένωση των οικισμών Πελόπιο, Πλάτανος, Κοσκινά, Μάγειρα, Κλαδέο, Καυκανιά και Χελιδόνι, ενώ με νέο sms στις 17:45 ενημερώθηκαν οι κάτοικοι της Αρχαίας Ολυμπίας προκειμένου και αυτοί να εκκενώσουν προς ασφαλή κατεύθυνση, και ακολούθησε τρίτο sms προκειμένου να εκκενωθούν το Μοναστηράκι και οι Άγιοι Θεόδωροι. Στις 18.25 ο επικεφαλής των πυροσβεστικών δυνάμεων εισηγήθηκε την απομάκρυνση των κατοίκων από τον οικισμό Λυγαριά και στις 18.40 από τον οικισμό Λατζόι. Καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες από όλες τις δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας, και με τη συνδρομή χωματουργικών μηχανημάτων, προκειμένου το μέτωπο να περιοριστεί στο Πελόπιο». 

Φωτιά στην Αρχαία Ολυμπία όπως φαίνεται από το Μουσείο
Φωτιά στην Αρχαία Ολυμπία όπως φαίνεται από το Μουσείο © EUROKINISSI/ ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ

Οι φλόγες κοντά στο Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας
Οι φλόγες κοντά στο Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας © EUROKINISSI/ ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ

Λίγο μετά τις 22:00 το βράδυ της Τετάρτης (4/8) ο αέρας άλλαξε φορά και οι φλόγες βρέθηκαν περίπου στο ένα χιλιόμετρο από τον αρχαιολογικό χώρο και το Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας. 

ilialive.gr - Δίπλα στη Διεθνή Ολυμπιακή Ακαδημία η πυρκαγιά

Μαίνεται η φωτιά στη Βόρεια Εύβοια: Μέσω θαλάσσης η διάσωση κατοίκων από τις Ροβιές

Φωτιά στην Εύβοια - Καμένες εκτάσεις και κατεστραμμένα σπίτια
Φωτιά στην Εύβοια - Καμένες εκτάσεις και κατεστραμμένα σπίτια © EUROKINISSI/ΘΟΔΩΡΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Εξακολουθεί να μαίνεται με αμείωτο ρυθμό η φωτιά στη Βόρεια Εύβοια, με το σύνολο των ορεινών δυνάμεων να έχει ρίξει τον κύριο όγκο στο ορεινό τμήμα. Το βράδυ της Τετάρτης (4/8) δόθηκε εντολή να εκκενωθεί το χωριό Σκεπαστή. Η φωτιά έκαψε ότι βρήκε στο πέρασμά της στις Ροβιές, από όπου οι κάτοικοι απομακρύνθηκαν δια θαλάσσης, ενώ υπολογίζεται ότι πάνω από 50 σπίτια κάηκαν. Οι σχεδόν 90 κάτοικοι και παραθεριστές που απομακρύνθηκαν από τις Ροβιές μεταφέρθηκαν σε ασφαλές μέρος από σκάφη του λιμενικού και καϊκια. Ακόμη διασώθηκαν και τρία σκυλιά. 

Κόλαση φωτιάς στην Εύβοια: Απομάκρυναν 85 ανθρώπους από τις Ροβιές μέσω θαλάσσης ΕΡΤ 4/8/2021

Η φωτιά καίει σε τρία βασικά μέτωπα. Η μάχη δίνεται κοντά στο χωριό Κουρκουλοί καθώς η φωτιά κύκλωσε το χωριό και το προσπέρασε ακολουθώντας μία πορεία προς το χωριό Σκεπαστή που, σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Φάνη Σπανό, «αν δεν μπορέσουμε με το φως της μέρας να την σταματήσουμε σε αυτό το σημείο και σύμφωνα με τις συνθήκες που θα επικρατούν τη νύχτα μέχρι το ξημέρωμα μπορεί να φτάσει στο Αιγαίο».

Φωτιά στην Εύβοια - Ανεξέλεγκτα τα πύρινα μέτωπα
Φωτιά στην Εύβοια - Ανεξέλεγκτα τα πύρινα μέτωπα © EUROKINISSI / ΘΟΔΩΡΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Μεσσηνία: Δύσκολη μάχη στο Διαβολίτσι

Νέο μήνυμα εστάλη περί τις 21:00 το βράδυ της Τετάρτης (4/8) στους κατοίκους της Μεσσηνίας από το 112, προκειμένου να προχωρήσουν στην εκκένωση ακόμη τριών οικισμών, λόγω της φωτιάς που μαίνεται στην περιοχή.

Πρόκειται για τους οικισμούς: Παραπούγκι, Καρνάσι ή Δεσύλλα Μεσσηνίας. Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στους οικισμούς Παραπούγκι, Καρνάσι ή Δεσύλλα Μεσσηνίας, εκκενώστε τώρα προς Διαβολίτσι. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας».

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, οι φλόγες αγγίζουν τις παρυφές του Διαβολιτσίου. Μάλιστα, η δήμαρχος Οιχαλίας, Γιώτα Γεωργακοπούλου, δήλωσε ότι έχει καεί τουλάχιστον ένα σπίτι, ενώ οι δυνάμεις που επιχειρούν στην περιοχή δεν επαρκούν, καθώς μεγάλο μέρος έχει σπεύσει στην πυρκαγιά της Ολυμπίας.

Φωτιά στη Μεσσηνία
Φωτιά στη Μεσσηνία © Facebook / messinialive.gr

«Είναι δύσκολη η κατάσταση με τη φωτιά στην περιοχή Μέλπεια, του δήμου Οιχαλίας, στη Μεσσηνία», ανέφερε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Στάθης Αναστασόπουλος. Όπως πρόσθεσε, «το κύριο μέτωπο της φωτιάς βρίσκεται σε μία πλαγιά και συνεχίζει να καίει, ενώ σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, έχει υποστεί ζημιές ένα σπίτι στην περιοχή Μοναστηράκι. Το θετικό είναι ότι στην περιοχή δεν πνέουν ισχυροί άνεμοι».

Όσον αφορά στις πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν, αυτές αποτελούνται από 28 πυροσβέστες με 11 οχήματα και μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος και αναμένεται να δώσουν μάχη με τις φλόγες καθ' όλη την διάρκεια της νύχτας. Να σημειωθεί, ότι λόγω της φωτιάς έχουν εκκενωθεί, για προληπτικούς λόγους, οι κοινότητες, Μοναστηράκι, Βράχος, Άγιοι Θεόδωροι, Παραπούγκι, Καρνάσι και Δεσύλλα. 

Εφιαλτική νύχτα για την Άνω Μεσσηνία - "Θα καούν τα σπίτια μας" λένε οι πολίτες

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ