Ελλαδα

«Ελλάδα 2021»: Οι δράσεις και το πρόγραμμα του καλοκαιριού

Μεταξύ άλλων, το 4ο podcast από τον Διονύση Σαββόπουλο.

5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το σκίτσο του ζωγράφου Αλέξη Κυριτσόπουλου που συνοδεύει το 4ο επεισόδιο τη σειράς των επετειακών podcast του Δ. Σαββόπουλου.
Το σκίτσο του ζωγράφου Αλέξη Κυριτσόπουλου που συνοδεύει το 4ο επεισόδιο τη σειράς των επετειακών podcast του Δ. Σαββόπουλου.

Το Πρόγραμμα των επετειακών δράσεων και εκδηλώσεων μέχρι το τέλος Ιουλίου.

Η Επιτροπή «Ελλάδα 2021» παρουσιάζει το Πρόγραμμα των επετειακών δράσεων και εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν μέχρι το τέλος Ιουλίου. 

200 χρόνια - Μικροί Μεγάλοι Ήρωες» - Αναζητήστε τους σε δημόσιες οθόνες σε όλη την Ελλάδα 

200 χρόνια μικροί μεγάλοι: Κωνσταντίνος καβάφης
200 χρόνια μικροί μεγάλοι: Κωνσταντίνος καβάφης

Σε πλήθος υπαρχόντων συστημάτων δημόσιας προβολής προβάλλονται πλέον οι «Μικροί Μεγάλοι Ήρωες», μια δράση-ωδή της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» στους πρωταγωνιστές των 200 χρόνων της σύγχρονης Ελλάδας. Ειδικότερα, μπορεί να δει κανείς τις εικόνες και τα βιογραφικά στοχεία 1.000 ιστορικών προσώπων που με το έργο τους άφησαν το αποτύπωμά τους στη νεότερη ιστορία της Ελλάδας σε δημόσιες οθόνες στα Μέσα Μεταφοράς (ΟΣΕ, ΚΤΕΛ), τα αεροδρόμια (Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», Περιφερειακά Αεροδρόμια που διαχειρίζεται η Fraport Greece), τα πλοία (Blue Star Ferries, ANEK lines, Seajets), καθώς και σε συμβεβλημένες με την Επιτροπή εμπορικές επιχειρήσεις που θέλησαν να συμμετάσχουν με αυτό τον τρόπο στον εορτασμό της μεγάλης μας επετείου, όπως για παράδειγμα η εταιρία Hondos Center.  

Η δράση είναι προσβάσιμη και διαδικτυακά εδώ.

Ταινία «“σε γνωρίζω από την όψη” 200 ΧΡΟΝΙΑ ΕΛΛΑΔΑ!» - το τιμητικό βραβείο του London Greek Film Festival

tainia.png

Τιμητικό βραβείο εκτός συναγωνισμού έλαβε η ταινία «“σε γνωρίζω από την όψη” 200 ΧΡΟΝΙΑ ΕΛΛΑΔΑ!» στο 14ο London Greek Film Festival. Πρόκειται για ένα ντοκιμαντέρ, παραγωγή της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», το οποίο αποτελεί μία ευφάνταστη αφήγηση των δύο αιώνων της νεότερης Ελλάδας. Η ταινία συνδυάζει αρχειακό υλικό από γκραβούρες, πίνακες, φωτογραφίες και πλάνα εποχής, αποσπάσματα από λογοτεχνικά κείμενα, ποιήματα, τραγούδια, κινηματογραφικά έργα και μαρτυρίες.

Μπορείτε να δείτε την ταινία εδώ.

Επισκέψεις αντιπροσωπείας της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» σε μέρη της Ελλάδας 

Στιγμιότυπο από την επίσκεψη της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» στο Καρπενήσι
Στιγμιότυπο από την επίσκεψη της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» στο Καρπενήσι

Το Άστρος Κυνουρίας, τη Σαλαμίνα, το Λαύριο, το Γεράκι Λακωνίας αλλά και το Καρπενήσι επισκέφθηκε αντιπροσωπεία της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», στο πλαίσιο της ανάδειξης και της προβολής επετειακών δράσεων που υλοποιούνται υπό την αιγίδα, με το σήμα ή με την υποστήριξη της Επιτροπής. Στο Άστρος, τον ιστορικό χώρο της Β’ Εθνοσυνέλευσης, η Πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», άνοιξε με την ομιλία της την εκδήλωση «Τα Συντάγματα της Επαναστατικής περιόδου (1822, 1823, 1827)», η οποία οργανώθηκε από την Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας, με κύριους ομιλητές τους Μιχάλη Σταθόπουλο και Ευάγγελο Βενιζέλο.Χαιρετισμό απηύθυνε η Πρόεδρος της Επιτροπής και στην εκδήλωση του Δήμου Θηβαίων για τον μεγάλο ζωγράφο της Επανάστασης, Θεόδωρο Βρυζάκη, στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο. 

«Θάλαττα - Θάλαττα — Θαλασσινά τραγούδια, θαλασσινές ιστορίες 1821-2021»

Το σκίτσο του ζωγράφου Αλέξη Κυριτσόπουλου που συνοδεύει το 4ο επεισόδιο τη σειράς των επετειακών podcast.

Το 4ο επεισόδιο της σειράς επετειακών podcast της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» από τον Διονύση Σαββόπουλο.

Το 4ο επεισόδιο της σειράς «200 ΧΡΟΝΙΑ ΚΟΜΜΑΤΙΑ», με τίτλο «ΘΑΛΑΤΤΑ - ΘΑΛΑΤΤΑ -Θαλασσινά τραγούδια, θαλασσινές ιστορίες 1821-2021», είναι στον αέρα από την Κυριακή 18 Ιουλίου στον ιστότοπο της Επιτροπής, καθώς και στο Spotify.

Ο Διονύσης Σαββόπουλος προλογίζει θαλασσινά τραγούδια, αφηγείται θαλασσινές ιστορίες, διαλέγει ποιήματα για ναυτόπουλα και για πανιά που ταξιδεύουν. Δίνει τη δική του ερμηνεία στην «τελεία» που έγινε θέμα διαμάχης στο «Περιγιάλι το κρυφό». Στο «ΘΑΛΑΤΤΑ – ΘΑΛΑΤΤΑ» ακούμε μεταξύ άλλων: Ανδρέα Εμπειρίκο, Ντίνο Χριστιανόπουλο, Πέτρο Μοροζίνη, Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη, Βασίλη Τσιτσάνη, Μίκη Θεοδωράκη, Γιώργο Μπάτη, Μπαγιαντέρα κι άλλους πολλούς. 

Δασκαλάκη σε εκδήλωση του Economist 

H Προέδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» σε εκδήλωση του Economist
H Προέδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» σε εκδήλωση του Economist

Συζήτηση με το δημοσιογράφο Αndrew Palmer, Executive Editor του Economist, είχε η Πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη, στο πλαίσιο της εκδήλωσης «Τhe World Ahead, Gala Dinner 2021». 

«To 2021 είναι μια συμβολική χρονιά. Όχι μόνο γιατί συμπληρώνονται 200 χρόνια νεότερου Ελληνικού Κράτους αλλά και γιατί μπαίνουμε στον τρίτο αιώνα της σύγχρονης ιστορίας μας. Για αυτό, η εφετινή χρονιά αξίζει να καταγραφεί όχι μόνο ως μία χρονιά μνήμης και τιμής για την Ιστορία μας αλλά και ως έτος επανεκκίνησης και ανασυγκρότησης με στόχο το μέλλον μας» ανέφερε, μεταξύ άλλων, στην τοποθέτησή της η Πρόεδρος της Επιτροπής. 

Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Το Πρόγραμμα των επετειακών δράσεων και εκδηλώσεων μέχρι το τέλος Ιουλίου 

Πλήθος επετειακών εκδηλώσεων και δράσεων, που γίνονται υπό την αιγίδα ή με το σήμα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», πραγματοποιούνται το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου. 

Ειδικότερα: 

  • «Το Αρχιπέλαγος Φλέγεται»: Από τις 31 Ιουλίου και μέχρι το τέλος του επετειακού έτους θα διαρκέσει η περιοδική έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Μυκόνου, με θέμα τη θέση των Κυκλάδων στον Αγώνα του 1821 για την Ελευθερία.
  • Το Ίδρυμα Πέτρου και Μαρίκας Κυδωνιέως διοργανώνει στην Άνδρο, από τις 31 Ιουλίου μέχρι τις 3 Οκτωβρίου, την έκθεση με τίτλο «1821 - 2021 Τροχιές Μνήμης». 
  • Η εικαστική έκθεση με τίτλο «Η συμβολική της αντίστασης: μία διαδρομή από τον Γύζη στους street artists», που παρουσιάζει ένα δείγμα του πώς η ελληνική καλλιτεχνική δημιουργία των τελευταίων 200 χρόνων αποτύπωσε και επένδυσε συμβολικά την αντίσταση στο σφετερισμό της ελευθερίας, πραγματοποιείται από τις 15 Ιουλίου μέχρι τις 15 Αυγούστου στην Τήνο.
  • Στις 24 και 25 Ιουλίου, ο Σύλλογος «Φίλοι του Μουσείου Ορεινής Τριχωνίδας» πραγματοποίησε διήμερες εκδηλώσεις στο χωριό Ανάληψη Τριχωνίδος, όπου στρατοπέδεψε και ξεκίνησε για το Μεσολόγγι ο Γεώργιος Καραϊσκάκης. 
  • Ο Δήμος Καλαβρύτων προχώρησε στην κατασκευή ενός ανοιχτού θεάτρου δίπλα στο μνημείο των Ηρώων της Επανάστασης, το οποίο στις 23 Ιουλίου φιλοξένησε την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών για ένα κονσέρτο σχετικά με τον εορτασμό των 200 χρόνων.
  • Ο Δήμος Αποκορώνου διοργάνωσε επετειακή εκδήλωση για τη Συνέλευση των Αρμένων (12-20 Μαΐου 1822) και το «Προσωρινόν Πολίτευμα της Νήσου Κρήτης» στις 17 Ιουλίου.
  • Στο Νομισματικό Μουσείο της Αθήνας φιλοξενείται από τον Ιούνιο και θα παραμείνει όλο τον Ιούλιο η έκθεση Τηνίων μαρμαρογλυπτών με τίτλο «Τηνιακή Μαρμαροτεχνία: Οι καλλιτέχνες της συνομιλούν με το μάρμαρο», στην οποία μετέχουν 18 καλλιτέχνες.
  • Ο Δήμος Τριφυλίας διοργανώνει υπαίθρια έκθεση με τίτλο «Το Πάρκο του Αγώνα για την Ελευθερία», αφιερωμένη στα ιστορικά γεγονότα - σταθμούς του Αγώνα του 1821.
  • Υπό την Αιγίδα και με τη Χορηγική Υποστήριξη της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», το Λύκειον Ελληνίδων Βόλου (Λ.Ε.Β.), δημιούργησε το κέντημα η «Χάρτα της Ελλάδος», που εξέδωσε στη Βιέννη ο Ρήγας Βελεστινλής. 
  • Με Χορηγό Δράσης της Επιτροπής την εταιρεία «PHAEA RESORTS», ο Ελληνικός Οργανισμός Πολιτικών Επιστημόνων (ΕΟΠΕ-HAPSc) και η Εταιρεία Ιστορικής και Πολιτισμικής Δράσης Μουσείου «Στρατ. Δημ. Πλαπούτα και Αγωνιστές» διοργάνωσαν στις 24 και 25 Ιουλίου επιστημονικό συνέδριο με τίτλο «Συναντώντας τους ήρωες του ’21 στον Πύργο του Πλαπούτα». 
  • Το 5ο Φεστιβάλ ΜΟΥΣΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ, που πραγματοποιείται από τις 25 έως τις 27 Ιουλίου, συμμετέχει στον εορτασμό των 200 χρόνων της Παλιγγενεσίας με πρωτότυπες εκδηλώσεις. 
  • «Η συμβολή της γυναίκας στην Επανάσταση» — Εκδηλώσεις αφιερωμένες στις Ελληνίδες της ζωής, του ξεσηκωμού και του Αγώνα πραγματοποίησε ο Δήμος Τριφυλίας στις 24 Ιουλίου.
  • Το λαϊκό ορατόριο «Παλιγγενεσία» του συνθέτη Δημήτρη Μαραμή, το οποίο ερμηνεύουν ο Κώστας Μακεδόνας, o Γρηγόρης Βαλτινός και το φωνητικό σύνολο «8tetto», παρουσιάστηκε στις 22 Ιουλίου στη Χαλκίδα, στις 24 Ιουλίου στην Άμφισσα ενώ στις 16 Σεπτεμβρίου θα παρουσιαστεί στη Λιβαδειά.
  • «Το άγνωστο 1821 των προγόνων μας Ντρέδων στην ορεινή Τριφυλία» — Η δράση περιλαμβάνει πεζοπορικές διαδρομές, εκθέσεις κειμηλίων, βιβλίων, εγγράφων και εικαστικών, με παράλληλες μουσικές και θεατρικές παραστάσεις, καθώς και γαστρονομικές προτάσεις. 

Για περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με τις επετειακές δράσεις που συνεχίζονται την περίοδο 15-31 Ιουλίου αλλά και για όλες τις δράσεις που πραγματοποιούνται για την Επέτειο, ανεξάρτητα από το φορέα υλοποίησής τους, μπορείτε να επισκεφθείτε το Εθνικό Ημερολόγιο Δράσεων και Εκδηλώσεων της Επιτροπής εδώ.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ