Ελλαδα

Τα νέα μέτρα και οι ανακοινώσεις Χαρδαλιά - Τι αλλάζει

Πώς γίνονται οι μετακινήσεις στα νησιά με πλοίο και αεροπλάνο - Τι προβλέπεται

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Νίκος Χαρδαλιάς
Νίκος Χαρδαλιάς © EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Ανακοινώσεις για τα νέα μέτρα στην Ελλάδα και τις μετακινήσεις στα νησιά έκανε ο Νίκος Χαρδαλιάς στη live ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας.

Ανακοινώσεις για τα νέα μέτρα, τα ενεργά κρούσματα στην Ελλάδα, τις μετακινήσεις με πλοίο στα νησιά και τη μετάλλαξη Δέλτα έγιναν στη live ενημέρωση για τον κορωνοϊό από το Υπουργείο Υγείας σήμερα Πέμπτη 8 Ιουλίου 2021. Νωρίτερα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2.107 νέα κρούσματα κορωνοϊού, εκ των οποίων τα 1.115 στην Αττική.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς έκανε τις ανακοινώσεις, ενώ η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου και ο Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης παρουσίασαν τα νεότερα επιδημιολογικά δεδομένα.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς επανέλαβε ότι από σήμερα κλαμπ και μπαρ λειτουργούν μόνο με καθήμενους, ενώ το ίδιο ισχύει και στην εστίαση. Παράλληλα, αναφέρθηκε στα πρόστιμα για τους παραβάτες. Επιπλέον, μίλησε για τις μετακινήσεις με πλοία και αεροπλάνα με προορισμό τα νησιά, επισημαίνοντας ότι αποτελεί προϋπόθεση το αρνητικό self test ή το πιστοποιητικό εμβολιασμού ή επίσημο έγγραφο νόσησης.

Ωστόσο, όπως ξεκαθάρισε απαντώντας σε σχετική ερώτηση, δεν έχει ληφθεί κάποια επίσημη απόφαση μετά την εισήγηση των ειδικών για αρνητικό rapid test και στην επιστροφή από τα νησιά. Επιπλέον, τόνισε ότι η μάσκα παραμένει υποχρεωτική σε πλοία και αεροπλάνα για όλους τους ταξιδιώτες.

 

Μετακινήσεις σε νησιά με πλοίο ή αεροπλάνο - Τι πρέπει να έχουν μαζί τους οι ταξιδιώτες - Ποιοι εξαιρούνται

Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του ο κ. Χαρδαλιάς αναφέρθηκε λεπτομερώς στο απαραίτητο έγγραφο που πρέπει να έχει μαζί του ο ταξιδιώτης προκειμένου να ταξιδέψει με πλοίο ή αεροπλάνο. Ειδικότερα, για μετακινήσεις προς νησιά με πλοίο ή αεροπλάνο, απαιτείται:

  • Πιστοποιητικό εμβολιασμού (σ.σ. πρέπει να έχουν περάσει 14 ημέρες από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού) ή
  • μοριακό τεστ (PCR) 72 ωρών ή
  • rapid test 48 ωρών ή
  • πιστοποιητικό νόσησης.

Για τους ανήλικους έως 17 ετών αρκεί οποιοδήποτε τεστ, ενώ για την επιστροφή από τα νησιά επανέλαβε ότι υπάρχει αυστηρή σύσταση για self test σε όλους όσοι είναι άνω των 12 ετών. Όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς, οι επιβάτες θα πρέπει να έχουν μαζί τους το πιστοποιητικό εμβολιασμού ή τη βεβαίωση αρνητικού PCR ή αρνητικού rapid test ή το πιστοποιητικό νόσησης στο κινητό τους σε ψηφιακή μορφή ή με εκτύπωση από την πλατφόρμα gov.gr.

Παράλληλα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας διευκρίνισε ότι δεκτές θα γίνονται οι βεβαιώσεις εμβολιασμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ψηφιακό πιστοποιητικό COVID) καθώς και τρίτων χωρών.

Ταξιδιώτες στο λιμάνι του Πειραιά (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) - Νέα μέτρα και μετακινήσεις με πλοία - Δεν απαιτείται προς το παρόν αρνητικό rapid test για την επιστροφή από νησιά
Ταξιδιώτες στο λιμάνι του Πειραιά (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) - Νέα μέτρα και μετακινήσεις με πλοία - Δεν απαιτείται προς το παρόν αρνητικό rapid test για την επιστροφή από νησιά © EUROKINISSI

Τα πιο πάνω πιστοποιητικά/βεβαιώσεις θα ελέγχονται ηλεκτρονικά από το πλήρωμα του πλοίου ή του αεροπλάνου. Επίσης, «θα διενεργείται έλεγχος ταυτοπροσωπίας των επιβατών με την ταυτότητα ή το διαβατήριο ή οιοδήποτε προβλεπόμενο έγγραφο πιστοποιεί την ταυτότητά τους», όπως ξεκαθάρισε ο κ. Χαρδαλιάς.

Από τα μέτρα για τις μετακινήσεις στα νησιά εξαιρούνται μόνο:

  1. Όσοι μετακινούνται μεταξύ διαφορετικών Περιφερειακών Ενοτήτων (αφορά νησιά το επαναλαμβάνουμε) για λόγους εργασίας σε καθημερινή βάση οι οποίοι πρέπει να κάνουν self-test κάθε εβδομάδα.
  2. Όσοι μετακινούνται μεταξύ νησιών που βρίσκονται σε πολύ κοντινές αποστάσεις ή σε πορθμεία που συνδέουν την ηπειρωτική χώρα με νησιά κοντινής απόστασης, πρέπει να κάνουν self-test κάθε εβδομάδα αν πρόκειται για εργαζόμενους και επίσης (self-test) πριν την μετακίνηση οι υπόλοιποι.

Eνημέρωση για τον κορωνοϊό από το Υπουργείο Υγείας

Κρούσματα - Κορωνοϊός: Ποιες περιοχές αλλάζουν επίπεδο στον υγειονομικό χάρτη

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που έκανε ο Νίκος Χαρδαλιάς, οι περιοχές που αλλάζουν επίπεδο στον υγειονομικό χάρτη είναι οι ακόλουθες:

Στο Επίπεδο 3 (πορτοκαλί) μεταφέρονται η Περιφερειακή Ενότητα Νοτίου Τομέα Αθηνών και οι Δήμοι Θήρας και Ιητών. Συγκεκριμένα ο επιδημιολογικός χάρτης της χώρας, σε συνέχεια της συνεδρίασης της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων, επικαιροποιείται ως ακολούθως:

- Η Περιφερειακή Ενότητα Νοτίου Τομέα Αθηνών ανεβαίνει επίπεδο και μεταφέρεται στο πορτοκαλί (Επίπεδο 3) από το κίτρινο (Επίπεδο 2).

- Επίπεδο, επίσης, ανεβαίνουν και μεταφέρονται στο κίτρινο (Επίπεδο 2) από το πράσινο (Επίπεδο 1) οι Περιφερειακές Ενότητες Γρεβενών, Ηλείας, Κέρκυρας, Αργολίδας, Βοιωτίας, Χαλκιδικής και Θήρας -εκτός των Δήμων Θήρας και Ιητών που μεταφέρονται στο Πορτοκαλί (Επίπεδο 3).

- Ενώ οι Περιφερειακές Ενότητες Κοζάνης, Λέσβου, Πιερίας, Ικαρίας και Κιλκίς κατεβαίνουν επίπεδο και μεταφέρονται στο πράσινο (Επίπεδο 1) από το κίτρινο (Επίπεδο 2).

- Η Νήσος Κέρκυρα και οι Διαπόντιοι Νήσοι (Δήμοι Κέρκυρας και Διαπόντιων Νήσων, Βόρειας Κέρκυρας και Νότιας Κέρκυρας) και οι Δήμοι Τροιζηνίας και Σαλαμίνας ανεβαίνουν επίπεδο και μεταφέρονται στο Κίτρινο (Επίπεδο 2).

- Οι Δήμοι Σκιάθου και Κω πέφτουν επίπεδο και μεταφέρονται στο Κίτρινο (Επίπεδο 2).

- Ενώ και οι Δήμοι Ικαρίας, Αιγίνης, Αλοννήσου και Σκοπέλου πέφτουν επίπεδο και μεταφέρονται στο πράσινο (Επίπεδο 1).

Βάνα Παπαευαγγέλου: Σε νέους τα περισσότερα νέα κρούσματα

Τον λόγο στη live ενημέρωση πήρε αρχικά η Βάνα Παπαευαγγέλου, η οποία ανέφερε ότι ο μέσος όρος ηλικίας στα νέα κρούσματα κορωνοϊού είναι τα 23 έτη. Όπως είπε, μέχρι στιγμής η έξαρση των νέων κρουσμάτων δεν έχει οδηγήσει σε επιβάρυνση στα νοσοκομεία, όπου η κατάσταση συνεχίζει να αποκλιμακώνεται.

Αναφερόμενη στην αύξηση του δείκτη θετικότητας, επιβεβαίωσε ότι έχει πάρει ξανά την «ανηφόρα» τα τελευταία 24ωρα, επισημαίνοντας ότι τετραπλασιάστηκε σε μια εβδομάδα ο αριθμός των θετικών self test.

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι τα ενεργά κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα είναι 9.000, εκ των οποίων πάνω από 4.000 στην Αττική.

«Άλλαξε η επιδημιολογική εικόνα της χώρας μας» σημείωσε. Και πρόσθεσε: «Είμαστε αντιμέτωποι με μια νέα έξαρση της επιδημίας. Σήμερα πολλές περιφέρειες έχουν αυξητική τάση όπως η Αττική, η Κρήτη και το Βόρειο Αιγαίο. Το 75% των κρουσμάτων είναι κάτω των 34 ετών ενώ αρχίζουμε και βλέπουμε αύξηση στους ενήλικες 55-65 ετών».

«Φταίει η χαλάρωση των μέτρων που συνδυάστηκε με την διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα» ανέφερε επίσης. Και συμπλήρωσε: «Ο συνωστισμός το βράδυ έπαιξε ρόλο στην αλλαγή της εικόνας. Αυξήθηκαν τα τεστ λόγω της ανησυχίας του πληθυσμού αλλά και ανάγκης πιστοποίησης των ανεμβολίαστων. Διπλασιάστηκε το ποσοστό των νοσηλευόμενων και είναι κάτω των 24 ετών».

Αναφορικά με τη μετάλλαξη Δέλτα, τόνισε πως κανείς απ' όσους νοσηλεύτηκαν το τελευταίο χρονικό διάστημα δεν ήταν πλήρως εμβολιασμένος.

Η μάσκα και το πού πρέπει να τη φορούν οι πολίτες

Σε ό, τι αφορά τη μάσκα, η Βάνα Παπαευαγγέλου τόνισε πως παραμένει υποχρεωτική σε όλους τους κλειστούς χώρους (και τα Μέσα μεταφοράς) αλλά και στους ανοικτούς με συγχρωτισμό.

Σημειώνεται ότι ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, ξεκαθάρισε νωρίτερα πως είναι «ατελέσφορη η επαναφορά μάσκας σε εξωτερικούς χώρους».

Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής της η κα Παπαευαγγέλου ξεκαθάρισε ότι οι πολίτες πρέπει να φορούν τη μάσκα σε έναν πολυσύχναστο δρόμο.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ