Ελλαδα

Μόνο με αρνητικό τεστ ή εμβόλιο οι μετακινήσεις στα νησιά

Οι ανακοινώσεις του Νίκου Χαρδαλιά

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ενημέρωση για τον κορωνοίό
Ενημέρωση για τον κορωνοίό © EUROKINNISSI

Από Δευτέρα 5 Ιουλίου μόνο με ψηφιακό πιστοποιητικό ή μοριακό και rapid test η μετακίνηση στα νησιά.

Ανακοινώσεις για τα μέτρα που θα ισχύουν από τη Δευτέρα, 5 Ιουλίου, για τις μετακινήσεις στα νησιά έκανε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστοασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας για τις εξελίξεις σχετικά με την πορεία της πανδημίας. Συγκεκριμένα, από τη Δευτέρα, 5 Ιουλίου, θα μπορούν να ταξιδεύουν μόνο όσοι έχουν ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού ή έχουν αρνητικό μοριακό ή rapid test.

Αναλυτικότερα, ο Νίκος Χαρδαλιάς δήλωσε ότι: «Μετά τις εισηγήσεις της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων και τα στοιχεία που έχουμε για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα, αποφασίσαμε:

Οι μετακινήσις προς τα νησιά για τους ενήλικες θα γίνεται από τις 5 Ιουλίου με πιστοποιητικό εμβολιαμού, ή νόσησης, ή με αρνητικό τεστ CR. Τα παιδιά έως 12 ετών, θα μετακινούνται ελεύθερα. Συστήνουμε επίσης κατά την επιστροφή να διεξάγεται self test για όλους άνω των 12 ετών. 

Από το μέτρο εξαιρούνται η Εύβοια, η Λευκάδα και η Σαλαμίνα, καθώς και

  • Όσοι μετακινούνται μεταξύ διαφορετικών νησιωτικών Περιφερειακών Ενοτήτων για λόγους εργασίας σε καθημερινή βάση με διενέργεια εβδομαδιαίου αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) όπως ήδη ισχύει
  • Όσοι μετακινούνται μεταξύ νήσων που βρίσκονται σε πολύ κοντινές αποστάσεις, ή σε πορθμεία που συνδέουν την ηπειρωτική χώρα με νήσους κοντινής απόστασης, με διενέργεια εβδομαδιαίου αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) αν πρόκειται για εργαζόμενους όπως ήδη ισχύει και με διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) πριν την μετακίνηση για τους υπολοίπους.

Όσον αφορά τις χερσαίες μετακινήσεις ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι αξιολογούνται από την κυβέρνηση τα επιδημιολογικά δεδομένα της κάθε περιοχής και η κατάσταση θα επανεκτιμηθεί τις επόμενες εβδομάδες.  

Ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε επίσης τη μεταφορά της Μυκόνου από το «κίτρινο» επίπεδο, στο «πορτοκαλί», λόγω αύξησης του επιδημιολογικού φορτίου. Στον αντίποδα, οι ενότητες Λάρισας, Ευβοίας, Δυτικής Αττικής, κατεβαίνουν κατηγορία και από το «πορτοκαλί» πηγαίνουν στο «κίτρινο».

 

Παπαευαγγέλου: Η πλειοψηφία κρουσμάτων αφορά τους νέους

Τον λόγο αρχικά πήρε η κα Παπαευαγγέλου, η οποία ανέφερε: «Τα επιδημιολογικά δεδομένα της περασμένης εβδομάδας δείχνουν μία σταθεροποίηση της επιδημίας. Το κύριο χαρακτηριστικό είναι η σημαντική περαιτέρω μείωση της διάμεσης ηλικίας. Η πλειοψηφία κρουσμάτων αφορά τους νέους 18 -34 ετών (60%).

»Παράλληλα, υπάρχει αύξηση κρουσμάτων σε νησιωτικές περιοχές. Ο Ιούνιος ήταν εξαιρετικός μήνας για την Ελλάδα. Είχαμε μείωση κρουσμάτων κατά 75% και μείωση θανάτων κατά 50%. Η αύξηση των τελευταίων ημερών πιθανώς οφείλεται στη χαλάρωση των μέτρων ατομικής προστασίας αλλά και στη μετάλλαξη Δέλτα. Ήδη καταγράφονται περιστατικά σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Κρήτη.

»Η μετάλλαξη Δέλτα είναι 100% πιο μεταδοτική σε σύγκριση με τον αρχικό ιό. Ιδιαίτερα αυξημένη φαίνεται να είναι η ενδοοικογενειακή μετάδοση της μετάλλαξης. Αμεσα πρέπει να κατανοήσουν ότι τα άτομα 50 έως 64 ετών πρέπει να εμβολιαστούν άμεσα. 

«Self test σε όλους τους νέους μετά τις διακοπές»

«Οι νέοι μας που σήμερα αποτελούν τον κύριο όγκο των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού καλό θα είναι να εμβολιαστούν τώρα, άμεσα. Όπως είπε, μόνη λύση είναι να εμποδίσουμε τον ιό να συναντά στο δρόμο του ευάλωτους ανθρώπους. Κι αυτό θα γίνει με εντατική ιχνηλάτηση όλων των εργαζομένων και των νέων μέσω self test.

Άλλωστε και την περασμένη εβδομάδα το 57% διαγνωσμένων κρουσμάτων την εβδομάδα που μας πέρασε οφείλεται στα self test. Τέλος, η λοιμωξιολόγος τόνισε πως οι νέοι εμβολιασμένοι και μη, επιστρέφοντας από τις διακοπές τους καλό είναι να κάνουν self test πριν επισκεφτούν τους γονείς τους».

«Σημαντική η τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας»

Επίσης, η κα Παπαευαγγέλου τόνισε: «Χώρες με υψηλότερη εμβολιαστική κάλυψη, όπως το Ισραήλ και η Βρετανία, επιστρέφουν στη σημασία της αυστηρής τήρησης των μέτρων ατομικής προστασίας από όλους, ακόμη και από τους εμβολιασμένους.

»Η επιτροπή εισηγήθηκε τη μη χρήση μάσκας όταν περπατάμε μόνοι στη πεζοδρόμιο, υπενθύμισε η Βάνα Παπαευαγγέλου. Συστήνουμε ωστόσο τη διατήρηση σε όλους του δημόσιους εσωτερικούς χώρους, χωρίς εξαιρέσεις, αλλά και σε όλους τους ανοιχτούς, όπου σημειώνεται συνωστισμός». 

Eνημέρωση για τον κορωνοϊό από το Υπουργείο Υγείας

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ