Ελλαδα

Κορωνοϊός: Αυξάνονται τα κρούσματα - Ανησυχία για τα νησιά

Ο ιός έχει αρχίσει να μεταφέρεται από τους νέους σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κορωνοϊός - Κρούσματα: Η Βάνα Παπαευαγγέλου ανακοίνωσε ότι υπάρχει μετατόπιση των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού από τους νέους σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας
Κορωνοϊός - Κρούσματα: Η Βάνα Παπαευαγγέλου ανακοίνωσε ότι υπάρχει μετατόπιση των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού από τους νέους σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας © EUROKINISSI

Τα κρούσματα κορωνοϊού, η κατάσταση στα νησιά, η μετάλλαξη Δέλτα στην Ελλάδα και τα νέα μέτρα στη live ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας.

Στη live ενημέρωση για τον κορωνοϊό στην Ελλάδα σήμερα Πέμπτη 22 Ιουλίου 2021 παρουσιάστηκαν τα νεότερα δεδομένα για τα κρούσματα Covid-19 σε νησιά, τη μετάλλαξη Δέλτα και τα νέα μέτρα. Η ανησυχία των ειδικών για το επιδημιολογικό φορτίο στη χώρα είναι μεγάλη, καθώς ο χρόνος μετρά αντίστροφα για να μπει ο Αύγουστος -περίοδος που κορυφώνεται η τουριστική κίνηση στην Ελλάδα. Βάνα Παπαευαγγέλου και Νίκος Χαρδαλιάς έκαναν τις νέες ανακοινώσεις.

Νωρίτερα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2.604 νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα, εκ των οποίων τα 1.066 στην Αττική.

Μεταξύ άλλων ανακοινώθηκε ότι από τη Δευτέρα 26 Ιουλίου 2021 οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε Τουρισμό και Εστίαση κάνουν υποχρεωτικά δύο διαγνωστικά τεστ για κορωνοϊό την εβδομάδα. Για τη Μύκονο έγινε γνωστό ότι τα περιοριστικά μέτρα παραμένουν σε ισχύ τουλάχιστον μέχρι την προσεχή Δευτέρα.

Παίρνοντας τον λόγο η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου τόνισε ότι η κατάσταση με τον κορωνοϊό στην Ευρώπη επιδεινώνεται. Για την Ελλάδα παρατηρείται ύφεση της κατακόρυφης αύξησης των νέων κρουσμάτων που καταγράφηκε τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Ωστόσο, προβληματισμό προκαλεί το γεγονός ότι ο ιός αρχίζει να μεταφέρεται σταδιακά από τους νέους σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας στο πλαίσιο της ενδοοικογενειακής μετάδοσης.

Προς αυτήν την κατεύθυνση, κάλεσε τους νέους που επιστρέφουν από τις διακοπές τους να μην εφησυχάζονται από το αρνητικό self test πριν μπουν στο πλοίο. Και ζήτησε για μια εβδομάδα τουλάχιστον να τηρούν αποστάσεις, να φορούν μάσκα και να αποφεύγουν τον συγχρωτισμό και τις επαφές με «ευάλωτα» άτομα.

Τα νεότερα στοιχεία για τον κορωνοϊό στην Ελλάδα δείχνουν ότι η διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων αυξήθηκε στα 26 έτη. Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής της η κα Παπαευαγγέλου ανέφερε ακόμη ότι παρατηρείται μετακίνηση των κρουσμάτων σε ανεμβολίαστους μεγαλύτερης ηλικίας. Ειδικότερα, υπάρχει αύξηση κρουσμάτων σε άτομα, ηλικίας 40 έως 60 ετών, όπου υπάρχει χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη κατά της Covid-19.

Κρούσματα κορωνοϊού: Αύξηση 70% στις εισαγωγές την τελευταία εβδομάδα

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε, εστίες μετάδοσης είναι η νυχτερινή διασκέδαση και το οικογενειακό και εργασιακό περιβάλλον. Ο μέσος κυλιόμενος όρος σε νέα κρούσματα την τελευταία εβδομάδα είναι 2.568. Σύμφωνα με την κα Παπαευαγγέλου, ο ρυθμός αύξησης την τελευταία εβδομάδα διαμορφώθηκε στο 12%. Την τελευταία εβδομάδα οι εισαγωγές στα νοσοκομεία αυξήθηκαν κατά 70%, χωρίς ωστόσο μέχρι στιγμής να οδηγεί σε άνοδο των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ. Ο μέσος κυλιόμενος όρος την τελευταία εβδομάδα είναι 129 εισαγωγές ανά ημέρα, ενώ για πρώτη φορά ο συνολικός αριθμός των ατόμων με Covid-19 που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία, ξεπέρασε τους 1.000 για πρώτη φορά μετά από αρκετές εβδομάδες.

Προς αυτήν την κατεύθυνση η κα Παπαευαγγέλου απηύθυνε έκκληση στους πολίτες άνω των 40 ετών να εμβολιαστούν άμεσα, καθώς είναι «οι γονείς των παιδιών που βρίσκονται αυτήν τη στιγμή στα νησιά και θα επιστρέψουν με τον κορωνοϊό στο σακίδιό τους».

Μετάλλαξη Δέλτα: 44 φορές πιο μεταδοτική από τη βρετανική

Μιλώντας για τη μετάλλαξη Δέλτα, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας τόνισε ότι τα στοιχεία από τη διεθνή βιβλιογραφία δείχνουν πως το συγκεκριμένο παραλλαγμένο στέλεχος που εντοπίστηκε στην Ινδία, είναι 44 φορές περισσότερο μεταδοτικό.

«Η διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα στη χώρα μας συνέπεσε χρονικά με τις μετακινήσεις των νέων, αλλά και τη χαλάρωση των μέτρων προστασίας λόγω διακοπών. Η μετάλλαξη Δέλτα είναι 44 φορές πιο μεταδοτική από την βρετανική» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μύκονος: Κρούσματα κορωνοϊού - Τα επόμενα βήματα με τα μέτρα

Τα πρόσθετα μέτρα που ξεκίνησαν να εφαρμόζονται στη Μύκονο από το Σάββατο δείχνουν ότι κατάφεραν μερικώς να ανακόψουν την περαιτέρω διασπορά του ιού και την εκθετική αύξηση των κρουσμάτων, ανέφερε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας Covid-19.

Μέτρα τα οποία ισχύουν μέχρι τη Δευτέρα το πρωί και των οποίων την παράταση ή όχι, όπως ανακοίνωσε, «θα αξιολογήσουμε τα επόμενα 24ωρα και εγκαίρως θα γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις».

Μύκονος: Τα νέα μέτρα για τον κορωνοϊό παραμένουν σε ισχύ μέχρι τη Δευτέρα 26 Ιουλίου 2021, όπως ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς
Μύκονος: Τα νέα μέτρα για τον κορωνοϊό παραμένουν σε ισχύ μέχρι τη Δευτέρα 26 Ιουλίου 2021, όπως ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς © Pixabay

Ο κ. Χαρδαλιάς σημείωσε ακόμη πως τα δεδομένα στη Μύκονο δείχνουν υψηλή επιδημιολογική επιβάρυνση, αλλά και μερική σταθεροποίηση της κατάστασης, ενώ αρχίζει και να διαφαίνεται και μια μικρή τάση μείωσης.

Ταυτόχρονα, επεσήμανε πως προέκυψε ότι δεν υπάρχουν νέες συρροές στο νησί και ότι τα όποια νέα κρούσματα σχετίζονται με τις ήδη υφιστάμενες συρροές των προηγούμενων εβδομάδων.

 

.

Eνημέρωση για τον κορωνοϊό από το Υπουργείο Υγείας

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ