- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Μετάλλαξη Δέλτα - Παυλάκης: 10% ο κίνδυνος για εμβολιασμένους
«Δεν υπάρχει εγγύηση ότι θα τα πάνε καλά με τη μετάλλαξη Δέλτα όλοι όσοι έχουν εμβολιαστεί»
Ο γιατρός, ερευνητής κ. Γιώργος Παυλάκης μίλησε για την επικινδυνότητα του νέου στελέχους Δέλτα του κορωνοϊού
Σε επιφυλακή βρίσκεται η παγκόσμια ιατρική κοινότητα για τη διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα του κορωνοϊού, που χαρακτηρίζεται από αυξημένη μεταδοτικότητα και θεωρείται πως θα επικρατήσει στην Ευρώπη και την Ελλάδα το προσεχές διάστημα. Το μεταλλαγμένο στέλεχος επικρατεί ήδη σε Ηνωμένο Βασίλειο και παρουσιάζει μεγάλη διασπορά σε Πορτογαλία και Ισραήλ.
Ο γιατρός, ερευνητής κ. Γιώργος Παυλάκης μίλησε για την επικινδυνότητα του νέου στελέχους Δέλτα του κορωνοϊού, στην «Κοινωνία Ώρα MEGA», και ανέφερε ότι πρόκειται για έναν νέο ιό με διαφορετικές ιδιότητες και ως προς τα συμπτώματα αλλά κυρίως ως προς τη μεταδοτικότητα.
«Βγάζει περισσότερο ιικό φορτίο, πολλαπλασιάζεται πολύ πιο γρήγορα και ψηλά στο ανθρώπινο σώμα, κάνει χειρότερη ασθένεια και επεκτείνεται στα παιδιά», σημείωσε και στάθηκε στο παράδειγμα της Αγγλίας στην οποία έχει επικρατήσει το νέο στέλεχος.
«Ο ιός Δέλτα έχει καταφέρει να αποφεύγει ορισμένα από τα αντισώματα που ο οργανισμός έχει βγάλει από τα εμβόλια ή προηγούμενη νόσηση. Υπάρχει και το Δέλτα + που αποφεύγει περισσότερα αντισώματα των εμβολίων», υπογράμμισε.
«Οι εμβολιασμένοι δεν έχουν τελειώσει. Υπάρχουν κάποιοι που και με το νέο ιό θα έχουν ελαφρή νόσηση, κι άλλοι που θα διασωληνωθούν. Στην Αγγλία υπάρχουν αρκετοί θάνατοι εμβολιασμένων που πέθαναν από τη μετάλλαξη Δέλτα. Το πρόβλημα με τον κοροναϊό είναι ότι βγαίνουν νέα στελέχη. Και στην γρίπη το έχουμε δει. Κάνουμε κάθε χρόνο νέο εμβόλιο. Το ίδιο θα συμβεί και με τον κοροναϊό», πρόσθεσε.
«Δεν υπάρχει εγγύηση ότι θα τα πάνε καλά με τη μετάλλαξη Δέλτα όλοι όσοι έχουν εμβολιαστεί. Είναι πρόωρο το σήμα που δόθηκε να πετάξουμε τη μάσκα. Ο κόσμος παίρνει το σήμα ότι τελειώσαμε. Δεν τελείωσαμε. Με το Δέλτα μπορεί να βρεθούμε σε νέο επιδημικό κύμα. Πρέπει να επιταχυνθούν οι εμβολιασμοί και να επιβραδυνθεί ο ιός με τα μέτρα προστασίας. Είναι και τα δύο το ίδιο σημαντικά», σημείωσε.
«Το Δέλτα είναι στην Ελλάδα και επεκτείνεται. Τις επόμενες ημέρες όσοι λένε να περιμένουμε και να δούμε θα εκπλαγούν», τόνισε.
«Υπάρχει 10% πιθανότητα να κινδυνέψει κάποιος που έχει εμβολιαστεί. Θα ξεφύγουμε όταν καταλάβουμε ότι πρέπει να καταπιέσουμε τον ιό σε επίπεδα “0”. Τώρα πρέπει να χτυπήσουμε τον ιό στο κεφάλι. Τον Σεπτέμβρη ίσως και το καλοκαίρι ο νέος ιός μπορεί να μας οδηγήσει σε νέα μέτρα. Ένας νέος ιός τόσο επιθετικός όπως αυτός μπορεί να κάνει κύμα και το καλοκαίρι», υπογράμμισε.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι χάρτες που δημοσίευσε ο μετεωρολόγος
Τα δύο προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι σεισμολόγοι
Γιατί δεν έχει καταργηθεί
Δείτε τον χάρτη με τα «κόκκινα» σημεία
Πότε αναμένουμε νέα κακοκαιρία στην Αττική
Δείτε αναλυτικά το ωράριο για Αθήνα και Θεσσαλονίκη
Αναλυτική πρόγνωση από Meteo και ΕΜΥ
Στο σημείο υπάρχει η επιγραφή, «Πέρα από το σημείο αυτό, δεν υπάρχει τίποτα να δεις που να αξίζει περισσότερο από τη ζωή»
«Την έπιασαν για να την δείξουν στους γονείς τους» - Η εξουδετέρωση της οβίδας αναμένεται να πραγματοποιηθεί το πρωί της Πέμπτης
Αναστάτωση στο Άγιο Όρος - Εξετάζονται οι μονές για ζημιές
Το επίκεντρο και το εστιακό βάθος
Μια οβίδα βρέθηκε σε ανεγειρόμενη οικοδομή
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Μεγάλη κινητοποίηση της Πυροσβεστικής
Πώς ενισχύουν την αποτρεπτική ισχύ της χώρας μας
«Νιώθω μεγάλη τιμή» δήλωσε η κ. Σοφία
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.