Ελλαδα

Διευρύνεται η λίστα με τα ανοικτά καταστήματα τις Κυριακές

Πώς θα αμείβονται οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις που θα λειτουργούν

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κόσμος στην Ερμού με ανοικτά καταστήματα την Κυριακή - Διευρύνεται η λίστα με τις επιχειρήσεις που μπορούν να λειτουργούν, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης
Κόσμος στην Ερμού με ανοικτά καταστήματα την Κυριακή - Διευρύνεται η λίστα με τις επιχειρήσεις που μπορούν να λειτουργούν, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης © EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Περισσότερα τα ανοικτά καταστήματα τις Κυριακές, όπως ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς διευρύνεται η λίστα με επιχειρήσεις που μπορούν να λειτουργούν.

Την Τετάρτη 16 Ιουνίου 2021, στην ομιλία του στη Βουλή για το εργασιακό νομοσχέδιο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε ανακοίνωση για τα ανοικτά καταστήματα τις Κυριακές.

Όπως ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός, «θα λειτουργούν Κυριακή στην Ελλάδα οι επιχειρήσεις που λειτουργούν και στην υπόλοιπη Ευρώπη», υπογραμμίζοντας ότι «η σχετική λίστα διευρύνεται».

Ο κ. Μητσοτάκης παρουσίασε και το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των καταστημάτων που ανοίγουν τις Κυριακές, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι όσοι εργάζονται, θα έχουν προσαύξηση 75% και ρεπό μέσα στην εβδομάδα. Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του στη Βουλή, υπεραμύνθηκε των αλλαγών που φέρνει το εργασιακό νομοσχέδιο. Κάνοντας ξεχωριστή αναφορά στα ανοικτά καταστήματα τις Κυριακές, υπογράμμισε ότι «είναι μία ρύθμιση από τις πιο φιλεργατικές σε όλη την Ευρώπη».

Τις Κυριακές επιτρέπεται να λειτουργούν καταστήματα εστίασης, όπως εστιατόρια, καφέ, ταβέρνες, τα καταστήματα σε τουριστικές περιοχές, φούρνοι, μανάβικα και ζαχαροπλαστεία μεταξύ άλλων. Συγκεκριμένες Κυριακές τον χρόνο ανοίγουν και τα εμπορικά καταστήματα (π.χ. την περίοδο των εκπτώσεων). Πλέον, η σχετική λίστα διευρύνεται.

 

Ποια καταστήματα θα ανοίγουν τις Κυριακές - Ποιες επιχειρήσεις μπαίνουν στη λίστα

Σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.gr, η απόφαση να είναι ανοικτά τα καταστήματα τις Κυριακές φέρνει νέες αλλαγές, αυξάνοντας τις επιχειρήσεις που μπορούν να μπουν στη σχετική λίστα. Τα courier είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Αναλυτικά, οι κλάδοι που μπορούν να ανοίγουν την Κυριακή:

  • Υπηρεσίες ταχυδρομικών υπηρεσιών (courier),
  • επιχειρήσεις παραγωγής υγειονομικών ειδών ή νοσηλευτικών υλικών, παραγωγή, αποθήκευση, μεταφορά και διανομή φαρμάκων και παραϊατρικού υλικού,
  • επιχειρήσεις εφοδιαστικής αλυσίδαςlogistics»), ιδίως παραλαβής, αποθήκευσης, συλλογής και διανομής εμπορευμάτων, όπως και επισκευής και συντήρησης περονοφόρων και ανυψωτικών μηχανημάτων,
  • κέντρα κοινών υπηρεσιών («shared services centers») ομίλων επιχειρήσεων, ιδίως στους τομείς της λογιστικής, του ανθρώπινου δυναμικού, της μισθοδοσίας, των Η/Υ (ΙΤ), της κανονιστικής συμμόρφωσης, των προμηθειών και άλλων,
  • επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών τηλεφωνικού κέντρου εξυπηρέτησης και τεχνικής υποστήριξης πελατών,
  • κέντρα δεδομένων («data centers») και εν γένει μηχανογραφικών κέντρων ομίλων επιχειρήσεων,
  • επιχειρήσεις ψηφιοποίησης έγχαρτου αρχείου,
  • επιχειρήσεις παραγωγής έτοιμου σκυροδέματος και λατομείων, εξόρυξης ορυκτών και μεταλλευτικών δραστηριοτήτων.

«Σας καλώ να ψηφίσετε θετικά ώστε να αποκτήσει και η Ελλάδα το θεσμικό περιβάλλον εργασίας αντάξιο του ρόλου που διεκδικεί στον 21ο αιώνα, σύγχρονο και δίκαιο, κοινωνικό και αναπτυξιακό, αποτελεσματικό, αλλά πάντα δίκαιο. Ένα πλαίσιο που δεν αλλάζει μόνο τους κανόνες του παλιού παιχνιδιού αλλά και τους ίδιους τους παίκτες του απελευθερώνοντας συνολικά τον κόσμο της παραγωγής, δίνοντας ώθηση σε όλους τους συντελεστές της οικονομίας και οπλίζοντας με νέα δύναμη τους εργαζόμενους της χώρας μας» εξήγησε ο πρωθυπουργός στη Βουλή λίγες ώρες πριν από την ονομαστική ψηφοφορία για το εργασιακό νομοσχέδιο, το οποίο πέρασε τελικά επί της αρχής με 158 «ΝΑΙ».

Ανοικτά καταστήματα τις Κυριακές και η αναφορά Μητσοτάκη σε μεσογειακές χώρες

«Θα λειτουργούν Κυριακή στην Ελλάδα, όποιες επιχειρήσεις λειτουργούν και στην υπόλοιπη Ευρώπη, και κυρίως στις μεσογειακές χώρες» σημείωσε -όπως αναφέρθηκε νωρίτερα- ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του για το εργασιακό νομοσχέδιο.

Και ξεκαθάρισε ότι αυτό δεν σημαίνει πως οι εργαζόμενοι δεν θα αμείβονται τον επιπλέον χρόνο που εργάζονται με όλες τι προσαυξήσεις που προβλέπει η νομοθεσία. «Όμως τα δικαιώματα των εργαζομένων είναι σταθερά. Θα αμείβονται με προσαύξηση 75%» πρόσθεσε, διευκρινίζοντας ότι όσοι εργάζονται Κυριακές θα παίρνουν ρεπό.

«Είναι μία ρύθμιση από τις πιο φιλεργατικές σε όλη την Ευρώπη» τόνισε επίσης από το βήμα της Βουλής.

(... από 16.30 και μετά)

Ομιλία του Πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη στη Βουλή για το νομοσχέδιο για την προστασία της εργασίας

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ