Ελλαδα

Φωτιά-Σχίνος: Αγωνία για αναζωπυρώσεις - Στάχτη 65.000 στρέμματα

Σε ύφεση αλλά όχι οριοθετημένη η πυρκαγιά

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΕ ΔΑΣΙΚΗ ΕΚΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑ / ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΠΕΥΚΕΝΕΑΣ
ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΕ ΔΑΣΙΚΗ ΕΚΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑ / ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΠΕΥΚΕΝΕΑΣ © EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής επιχειρούν, προκειμένου να οριοθετήσουν την φωτιά που ξεκίνησε πριν δύο 24ωρα από τον Σχίνο Κορινθίας

Στην ευρύτερη περιοχή της μεγάλης πυρκαγιάς, που είναι σε εξέλιξη σε ένα μεγάλο μέτωπο, στα Γεράνεια Όρη, για δεύτερο 24ωρο, επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής, προκειμένου να οριοθετήσουν την πυρκαγιά και με την αγωνία των πιθανών αναζωπυρώσεων τη νύχτα.

«Συνεχώς βελτιώνεται η εικόνα της πυρκαγιάς που ξέσπασε στον Σχίνο Κορινθίας. Αναμένουμε ότι και αύριο θα υπάρχουν αναζωπυρώσεις της σε διάφορα σημεία της μεγάλης έκτασής της, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις παραμένουν σε επιφυλακή», αναφέρει στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Βασίλης Βαθρακογιάννης.

ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΕ ΔΑΣΙΚΗ ΕΚΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑ / ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΠΕΥΚΕΝΕΑΣ
ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΕ ΔΑΣΙΚΗ ΕΚΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑ / ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΠΕΥΚΕΝΕΑΣ © EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Σύμφωνα πάντως με το Ευρωπαϊκό Σύστημα Προειδοποίησης και Καταγραφής (Copernicus) η φωτιά με μέτωπο 30χλμ έκαψε συνολικά 65.180 στρέμματα μια περιοχή γεμάτη με πεύκα.

copernicus.jpg

Φωτιά- Σχίνος - Απομάκρυνση κατοίκων από τους οικισμούς Παπαγιαννέϊκα και Καλκάνι

«Για καθαρά προληπτικούς λόγους έγινε η απομάκρυνση κατοίκων από τους οικισμούς Παπαγιαννέϊκα και Καλκάνι, στην περιοχή του Πευκενέα. Μάλιστα, οι κάτοικοι απομακρύνθηκαν με δικά τους μέσα. Βελτιωμένη είναι πλέον η εικόνα της πυρκαγιάς», τονίζει στο Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Βασίλης Βαθροκογιάννης, ενώ προσθέτει πως οι αναζωπυρώσεις της φωτιάς αντιμετωπίζονται δραστικά.

Αυτοψία Ν. Χαρδαλιά στα Παπαγιαννέικα

Αυτοψία στο σημείο που μαίνεται η φωτιά, που ξέσπασε από την Τετάρτη το βράδυ στο Σχίνο Κορινθίας, πραγματοποίησε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς. Ο κ. Χαρδαλιάς βρέθηκε από το μεσημέρι στον οικισμό Παπαγιαννέικα, όπου οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν τη δική τους μάχη.

Όπως δήλωσε νωρίτερα ο κ. Χαρδαλιάς υπάρχουν διάφορα μέτωπα, «τα οποία έχουν μαζέψει, ωστόσο το ανάγλυφο δεν βοηθάει». Ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι η φωτιά είναι σε ύφεση αλλά δεν μπορούν να πουν ότι είναι οριοθετημένη αυτή τη στιγμή. «Το μεγαλύτερο πρόβλημα βρίσκεται σε αυτό εδώ το σημείο, νομίζω όμως ότι θα πάνε όλα καλά. Θα δουλέψουμε και το βράδυ», ανέφερε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι σε κάθε περίπτωση όλες οι επίγειες δυνάμεις με τη βοήθεια των εναέριων μέσων επιχειρούν στην περιοχή.

Πού έχει διακοπεί η κυκλοφορία

Αναφορικά με τις διακοπές στην κυκλοφορία των οχημάτων αυτές έχουν ως εξής: Στην διασταύρωση Αλεποχωρίου, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Σχίνο, στο ύψος του 21ου χλμ. της επαρχιακής οδού Μεγάρων-Αλεποχωρίου προς Αλεποχώρι, στην οδό Χρυσανθέμων στην περιοχή Δελφίνια, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Μάζι, στην οδού Αγίου Ηλία με κατεύθυνση προς την περιοχή Σώρα, στην επαρχιακή οδό Μεγάρων-Αλεποχωρίου, στην περιοχή Πευκευνέας, στην οδό Χανίων από το ύψος Αγίου Ιερόθεου στο ρεύμα προς Χάνι, στην περιοχή Κρύα Βρύση, στην οδό Μοράβα από το Εθνικό Στάδιο Μεγάρων προς περιοχή Καβελάρι. Επίσης έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στην επαρχιακή οδό Μεγάρων-Αλεποχωρίου από το ύψος της οδού Αγίου Στεφάνου στο ρεύμα προς Αλεποχώρι.

Meteo: Μια πρώτη ματιά στην καταστροφική πυρκαγιά στον Σχίνο Κορινθίας

Η επιχειρησιακή μονάδα ΜΕΤΕΟ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) επιχειρεί να προσφέρει μια πρώτη ματιά στις συνθήκες που πυροδότησαν αυτή την καταστροφική πυρκαγιά.

Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε το βράδυ της Τετάρτης 19 Μαϊού 2021 σε δασική περιοχή ανατολικά του Σχίνου Κορινθίας, η οποία εξαπλώθηκε ραγδαία καίγοντας συνολική έκταση που ξεπερνά τα 55.000 στρέμματα την Παρασκευή 21/05. Με την παρούσα ανακοίνωση, η επιχειρησιακή μονάδα ΜΕΤΕΟ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) επιχειρεί να προσφέρει μια πρώτη ματιά στις συνθήκες που πυροδότησαν αυτή την καταστροφική πυρκαγιά.

meteo-sxinos.jpg

Meteo: Τι μας διδάσκει μια πυρκαγιά όπως αυτή του Σχίνου Κορινθίας;

  • Ένα πυκνό δίκτυο μετεωρολογικών σταθμών, όπως αυτό που επιχειρησιακά λειτουργεί το ΕΑΑ/meteo.gr από το 2007, μπορεί να συνεισφέρει σημαντικά στην καλύτερη διαχείριση των δασικών πυρκαγιών, μέσα από την παροχή μετεωρολογικής πληροφορίας σε πραγματικό χρόνο. 
  • Σε αντίθεση με την τυπική προσέγγιση της παροχής πληροφορίας για την επικινδυνότητα σε επίπεδο διοικητικών ζωνών (π.χ. νομοί), η παροχή υψηλής ανάλυσης προγνώσεων για την επικινδυνότητα εκδήλωσης και εξάπλωσης δασικών πυρκαγιών προσθέτει αξία στην παρεχόμενη πληροφορία, και μπορεί να συνεισφέρει σημαντικά στην ενίσχυση της ετοιμότητας και της απόκρισης.  
  • Κάθε δασική πυρκαγιά μπορεί δυνητικά να δημιουργήσει το δικό της καιρό. Είναι λοιπόν απαραίτητη η αξιοποίηση κατάλληλων προγνωστικών μοντέλων, όπως το IRIS, το οποίο επιχειρησιακά λειτουργεί το ΕΑΑ/meteo.gr από το 2019. 

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ