Ελλαδα

Ποια μέτρα παραμένουν - Τι ισχύει για μάσκα & επιβάτες στα ΙΧ

Οι παραβάσεις και τα πρόστιμα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
 ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ / ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ / ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ © EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Άρση περιορισμών του lockdown από σήμερα Παρασκευή 14/5, ωστόσο κάποιες απαγορεύσεις παραμένουν μέχρι νεοτέρας

Μια νέα περίοδος που θα την χαρακτηρίζει η πολύ μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων, αλλά και συγχρόνως, η συνέχιση της τήρησης των ατομικών μέτρων προφύλαξης αρχίζει από σήμερα, με την άρση σημαντικού μέρους των περιοριστικών μέτρων. Κάποια από τα μέτρα, ωστόσο, παραμένουν.

Η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους παραμένει, με πρόστιμο 300 ευρώ για όποιον είτε δεν τη φορά είτε δεν τη φορά σωστά. Το μέτρο της μάσκας, όπως κι εκείνο του αριθμού των επιβατών, παραμένει και στα ΙΧ και τα ταξί. Για μετακίνηση με επιβατηγά οχήματα δημόσιας χρήσης (ΕΔΧ ταξί, Ειδικής Μίσθωσης) και επιβατηγά ιδιωτικής χρήσης (ΙΧ) οχήματα επιτρέπονται μέχρι δύο επιβάτες συν τον οδηγό, με όλους τους επιβάτες να έχουν την υποχρέωση να φορούν μάσκα, καθώς σε διαφορετική περίπτωση το πρόστιμο είναι στα 300 ευρώ για τον κάθε επιβάτη.

Σημειώνεται ότι υπάρχουν και εξαιρέσεις τόσο για τον αριθμό των επιβαινόντων στα αυτοκίνητα, αλλά και για τη χρήση μάσκας. Πρόκειται για:

  • ανήλικα τέκνα, η κατ’ οίκον παραμονή των οποίων υπό την εποπτεία ενηλίκου είναι αδύνατη ή
  • άτομο που χρήζει βοήθειας από δεύτερο επιβάτη για τη μετακίνησή του.

Μάσκα μπορούν να μην φοράνε στα ΙΧ οι επιβάτες που έχουν Α και Β βαθμού συγγένεια.

Επίσης παραμένει η απαγόρευση κυκλοφορίας, με αλλαγή όμως στο ωράριο, από τις 00.30 πλέον, έως τις 5 το πρωί, ενώ εξακολουθεί να ισχύει είναι η απαγόρευση μουσικής στην εστίαση, η οποία πλέον λόγω της μείωσης του ωραρίου απαγόρευσης κυκλοφορίας από σήμερα, 14 Μαΐου, θα κλείνει στις 00:15.

Οι τυχόν παραβάτες θα πρέπει να πληρώσουν πρόστιμο από 2.000 έως 5.000 ευρώ χωρίς να αποκλείεται και η επιβολή λουκέτου στην επιχείρηση.

Υπενθυμίζεται ότι σε περίπτωση διοργάνωσης συναθροίσεων ή εκδηλώσεων από επιχειρήσεις, για την πρώτη παράβαση προβλέπεται διοικητικό πρόστιμο 5.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας για 15 ημερολογιακές ημέρες και για τη δεύτερη παράβαση διοικητικό πρόστιμο 10.000 και αναστολή λειτουργίας για 30 ημερολογιακές ημέρες.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ