Ελλαδα

Καταστήματα: Ανοικτά σήμερα, 9 Μαΐου - Ωράριο σούπερ μάρκετ

Τι κωδικό στέλνουμε - Λειτουργούν και τα κομμωτήρια

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κυριακή του Θώμα: Ανοικτά τα εμπορικά καταστήματα καθώς συνεχίζονται οι εαρινές ενδιάμεσες εκπτώσεις
Κυριακή του Θώμα: Ανοικτά τα εμπορικά καταστήματα καθώς συνεχίζονται οι εαρινές ενδιάμεσες εκπτώσεις © EUROKINISSI

Εμπορικά καταστήματα, σούπερ μάρκετ και κομμωτήρια είναι ανοικτά σήμερα, Κυριακή του Θωμά (9/5), ενώ συνεχίζονται οι εαρινές ενδιάμεσες εκπτώσεις.

Τη δυνατότητα να κάνουν τις αγορές τους έχουν οι καταναλωτές σήμερα, Κυριακή 9 Μαΐου 2021 (Κυριακή του Θωμά), καθώς εμπορικά καταστήματα και σούπερ μάρκετ είναι προαιρετικά ανοικτά λόγω των ενδιάμεσων εκπτώσεων.

Οι ενδιάμεσες εκπτώσεις του Μαΐου, λόγω της αργίας του Πάσχα και της Πρωτομαγιάς, ξεκίνησαν την Τετάρτη 5 Μαΐου και ολοκληρώνονται το Σάββατο 15 Μαΐου 2021.

Σημειώνεται ότι ανοικτά είναι επίσης τα κομμωτήρια και οι επιχειρήσεις που προσφέρουν υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής (μανικιούρ - πεντικιούρ). Οι καταναλωτές μπορούν να κινούνται ελεύθερα, καθώς δεν υπάρχει κανένας περιορισμός στις διαδημοτικές μετακινήσεις, την ώρα που ο χρόνος μετρά αντίστροφα για να ανοίξουν οι υπερτοπικές μετακινήσεις.

Αυτήν την Κυριακή 9 Μαΐου 2021 οι καταναλωτές μπορούν να συνδυάσουν τη μετακίνηση για ψώνια με έναν καφέ ή φαγητό, καθώς η εστίαση έχει ανοίξει. Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο εμπορικός κόσμος έχει μεγάλες προσδοκίες από αυτή την εκπτωτική περίοδο και τα καταστήματα διαφημίζουν μεγάλες εκπτώσεις που σε κάποιες περιπτώσεις φτάνουν μέχρι και το 70%.

 

Ανοικτά σούπερ μάρκετ και καταστήματα την Κυριακή 9 Μαΐου 2021 - Το ωράριο λειτουργίας

Για τα καταστήματα και τα σούπερ μάρκετ που θα ανοίξουν, το προτεινόμενο ωράριο λειτουργίας είναι 11.00 το πρωί με 18.00 το απόγευμα.

Υποχρεωτική η μάσκα, με τους καταναλωτές να καλούνται να τηρούν αποστάσεις και να αποφεύγουν τον συνωστισμό, χρησιμοποιώντας όποτε κρίνεται απαραίτητο αντισηπτικό.

Μετακίνηση: Τι SMS στέλνουμε για σούπερ μάρκετ, κομμωτήρια και εμπορικά καταστήματα

Υπενθυμίζεται ότι όσοι καταναλωτές επιθυμούν να μεταβούν σε εμπορικό κατάστημα, έχοντας κλείσει νωρίτερα το ραντεβού τους, στέλνουν SMS στο 13032 και έχουν στη διάθεσή τους 3 ώρες για να κάνουν τα ψώνια τους.

Για μετακίνηση σε σούπερ μάρκετ, οπωροπωλεία, κρεοπωλεία και λοιπά καταστήματα τροφίμων οι πολίτες στέλνουν τον κωδικό 2 στο 13033. Για τη μετακίνηση σε κομμωτήρια και υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής οι πολίτες στέλνουν τον κωδικό 2 στο 13033.

Υπενθυμίζεται ότι η μετακίνηση τόσο σε σούπερ μάρκετ όσο και σε κομμωτήριο γίνεται και με την αντίστοιχη γραπτή βεβαίωση (τύπου Β).

Ανοικτά τα εμπορικά καταστήματα την Κυριακή 9 Μαΐου, με ωράριο λειτουργίας 11.00 με 18.00
Ανοικτά τα εμπορικά καταστήματα την Κυριακή 9 Μαΐου, με ωράριο λειτουργίας 11.00 με 18.00 © EUROKINISSI

Σε περίπτωση ελέγχου οι καταναλωτές πρέπει να επιδεικνύουν το σχετικό αποδεικτικό του ραντεβού (SMS ή email) από τον πάροχο της υπηρεσίας, όταν η μετακίνηση αφορά εμπορικό κατάστημα.

Με ραντεβού στα κομμωτήρια η μετακίνηση - Όλα τα μέτρα που ισχύουν και αυτήν την Κυριακή 9 Μαΐου

Η μετακίνηση στα κομμωτήρια γίνεται αυστηρά με ραντεβού και με συγκεκριμένα μέτρα προστασίας κατά της διασποράς του ιού, καθώς και με υποχρεωτική τη μάσκα τόσο για τον πελάτη όσο και για τον εργαζόμενο. Αναλυτικά:

  • Τέσσερα άτομα έως 100 τ.μ. και ένα άτομο για κάθε 10 τ.μ. επιπλέον.
  • Απόσταση δύο μέτρων μεταξύ των θέσεων εργασίας.
  • Εξυπηρέτηση πελατών μόνο με ραντεβού.
  • Τήρηση καταλόγου.
  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας για πελάτες και εργαζόμενους.
  • Υποχρεωτικά τα χάντια μιας χρήσης σε μανικιούρ και πεντικιούρ.

Ενδιάμεσες εκπτώσεις - Τι να προσέξετε - Τα πρόστιμα

Οι εμπορικοί σύλλογοι με ανακοινώσεις τους υπενθυμίζουν, ότι κατά την διάρκεια των εκπτώσεων, εκτός από την αναγραφή της παλαιάς (συνήθως διαγραμμένης) και της νέας μειωμένης τιμής των προϊόντων και υπηρεσιών που πωλούνται με έκπτωση, επιτρέπεται και η αναγραφή και εμπορική επικοινωνία ποσοστού έκπτωσης.

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στην ακρίβεια των εκπτωτικών αναγγελιών προς τον πελάτη, γιατί οι κυρώσεις είναι αυστηρές και δεν επιτρέπεται να επιβάλλονται πρόστιμα λόγω λάθους. Η κάθε παροχή πρέπει να ταυτίζεται και να ανταποκρίνεται προς την αναγγελία, οικονομικά, ποσοτικά και ποιοτικά. Οι καταστηματάρχες σε περίπτωση ελέγχου θα πρέπει να είναι σε θέση να αποδείξουν ότι η παλαιά τιμή πώλησης που αναγράφεται στην πινακίδα, ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Στους παραβάτες των διατάξεων περί εκπτώσεων επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσου με το 0,5% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο των 5.000 ευρώ. Σε περίπτωση που επιβληθεί για δεύτερη φορά πρόστιμο για την ίδια παράβαση μέσα σε διάστημα 5 ετών, το πρόστιμο αυξάνεται στο 3% του ετήσιου κύκλου εργασιών της συγκεκριμένης επιχείρησης. Ειδικότερα για την περίπτωση που οι εκπτώσεις είναι ανακριβείς ή παραπλανητικές ως προς το ποσοστό τους, ως προς την ακρίβεια των αναγραφόμενων τιμών ή ως προς την ποσότητα των προσφερόμενων με έκπτωση προϊόντων ή όταν ενέχουν οποιασδήποτε μορφής απόκρυψη ή παραπλάνηση, επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσο με το 1% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο από 10.000 ευρώ, ανάλογα με τη βαρύτητα και τη συχνότητα της παράβασης. Σε περίπτωση που επιβληθεί για δεύτερη φορά πρόστιμο για την ίδια παράβαση μέσα σε διάστημα 5 ετών, το πρόστιμο αυξάνεται στο 3% του ετήσιου κύκλου εργασιών της συγκεκριμένης επιχείρησης.

Πώς θα πληρωθούν όσοι εργαστούν την Κυριακή 9 Μαΐου

Σχετικά με την αμοιβή του προσωπικού την Κυριακή 9 Μαΐου η νομοθεσία προβλέπει τα ακόλουθα:

  • Αν η εργασία του προσωπικού κατά την Κυριακή περιοριστεί σε εργασία μέχρι 5 ώρες οι εργοδότες δεν έχουν υποχρέωση να χορηγήσουν άλλη ημέρα ανάπαυσης.
  • Ωστόσο, οφείλουν να καταβάλουν τα αντίστοιχα ωρομίσθια για την παρασχεθείσα εργασία με προσαύξηση 75%.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ