Ελλαδα

Λύματα-Θωμαΐδης: Πρωτοφανής αύξηση αντικαταθλιπτικών & ναρκωτικών

«Ακροβατούμε σε τρεις πόλους: Δημόσια υγεία, ψυχική υγεία, οικονομική δραστηριότητα»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κατάθλιψη
© Anthony Tran/Unsplash

Πρωτοφανή αύξηση σε ναρκωτικά και αντικαταθλιπτικά εντόπισαν οι επιστήμονες στα λύματα της Αττικής, όπως αποκάλυψε ο Νίκος Θωμαΐδης.

Για την σημαντική άνοδο των ναρκωτικών ουσιών και των αντικαταθλιπτικών μίλησε ο καθηγητής, Νίκος Θωμαΐδης. Ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, μιλώντας την Πέμπτη, 22 Απριλίου, στην εκπομπή «Ωρα Ελλάδος» του OPEN TV, τόνισε ότι τον Μάρτιο καταγράφεται πρωτοφανής αύξηση των αντικαταθλιπτικών κατά 57%.

Όπως εξήγησε ο καθηγητής, «υπάρχει αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα της Αττικής, θα φανεί στα κρούσματα αυτής της εβδομάδας, ωστόσο υπάρχει και το μείζον πρόβλημα της ψυχικής υγείας. Ακροβατούμε σε τρεις πόλους:

  • δημόσια υγεία,
  • ψυχική υγεία,
  • οικονομική δραστηριότητα».

Ο κ. Θωμαΐδης δήλωσε επίσης ότι το στέλεχος της βρετανικής μετάλλαξης του κορωνοϊού έχει επικρατήσει κατά 97% και υπενθύμισε ότι το Σάββατο, 17 Απριλίου, καταγράφηκε εκτεταμένη διασπορά της πανδημίας της τάξης του 170%.

 

Θεσσαλονίκη: Σταθεροποιητικές τάσεις στο ιικό φορτίο των λυμάτων

Σταθεροποιητική παραμένει η τάση συγκέντρωσης του ιικού φορτίου του SARS-CoV-2 στα λύματα της Θεσσαλονίκης, με μικρές διακυμάνσεις μεταξύ των καθημερινών μετρήσεων, στην έρευνα που διεξάγει η Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ με την ΕΥΑΘ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου του ΕΟΔΥ.

Από τις 7 Απριλίου - όταν παρατηρήθηκε μία αποκλιμάκωση του ιικού φορτίου σε σχέση με την υψηλότερη τιμή της περιόδου, που καταγράφηκε στις 5 Απριλίου - οι ημερήσιες τιμές υπολογίζονται σε περίπου ίδια επίπεδα, με μικρές αυξομειώσεις.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ