- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Πώς θα κάνουμε Πάσχα το 2021- Πώς θα ανοίξουν σχολεία, εστίαση
Τι θα ισχύσει για εκκλησίες, τουρισμό, ωράριο κυκλοφορίας
Πότε και πώς θα γίνει το σταδιακό άνοιγμα σε τομείς όπως σχολεία και εστίαση- Τα μέτρα που θα ισχύσουν το Πάσχα
Φέτος Πάσχα στην πόλη θα κάνουν οι πολίτες των μεγάλων αστικών κέντρων. Αμέσως μετά το Πάσχα όμως θα επαναλειτουργήσουν κλάδοι που παρέμεναν κλειστοί τους τελευταίους μήνες.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο διάγγελμά του προανήγγειλε το άνοιγμα της εστίασης στις 3 Μαΐου, αλλά κaι την επιστροφή των μαθητών του γυμνασίου και του δημοτικού στα θρανία, μία εβδομάδα μετά.
Το φετινό Πάσχα θα είναι το δεύτερο που βιώνουμε σε καθεστώς πανδημίας. Σύμφωνα με τα όσα αποφασίστηκαν, δεν επιτρέπεται η μετακίνηση από νομό σε νομό προκειμένου οι πολίτες να επισκεφτούν τα χωριά τους.
Συγκεκριμένα την Κυριακή του Πάσχα, κατ’ εξαίρεση δίνεται η δυνατότητα συγκέντρωσης δύο οικογενειών με ανώτατο αριθμό των 9 ατόμων σε σπίτια, ενώ εάν πρόκειται για υπαίθριο χώρο 2 ευρύτερες οικογένειες και πάντως έως 12 άτομα. Συνίσταται δε η διενέργεια προηγούμενου οικιακού αυτοδιαγνωστικού τεστ σε έχουν όσους συμμετέχουν στις συγκεντρώσεις αυτές.
Πώς θα λειτουργήσουν οι εκκλησίες το Πάσχα 2021
Σχετικά με τον αριθμό ατόμων στους ιερούς ναούς κατά την διάρκεια των ακολουθιών της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, θα συνεχίσει να ισχύει η μέχρι σήμερα αναλογία του ενός ατόμου ανά 25m2 με τα υγειονομικά μέτρα, που ήδη ισχύουν (επαρκής αερισμός των χώρων, τήρηση αποστάσεων και κανόνων υγιεινής, αντισηψία χεριών, υποχρεωτική χρήση μάσκας). Επίσης, στους εξωτερικούς χώρους των ναών τήρηση απόστασης 10m2 μεταξύ των πιστών, τήρηση των κανόνων υγιεινής και υποχρεωτική χρήση μάσκας.
Κατά τις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα θα είναι υποχρεωτική η χρήση διπλής μάσκας για τους πιστούς τόσο σε εσωτερικούς όσο και εξωτερικούς χώρους.
Σχετικά με την εφαρμογή testing κατά τις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, υποχρεωτικό θα είναι το self test σε ιερείς, νεωκόρους, ιεροψάλτες και στο λοιπό προσωπικό, που θα βρίσκεται εντός του ναού.
Σχετικά με τις ακολουθίες της Μεγάλης Παρασκευής ισχύουν τα εξής:
α) η περιφορά του Επιταφίου μόνο στον προαύλιο χώρο των ναών, χωρίς να ακολουθεί πομπή πιστών,
β) το προσκύνημα του Επιταφίου εκτός του ναού, και
γ) τήρηση αποστάσεων, υποχρεωτική χρήση μάσκας και γενικότερα ένταση στην εφαρμογή των υγειονομικών μέτρων και επιτήρηση αυτών προς αποφυγή του συγχρωτισμού.
Πότε και πώς ανοίγει η εστίαση
Οι λεπτομέρειες για το άνοιγμα θα δοθούν από τους αρμόδιους υπουργούς, ωστόσο ο πρωθυπουργός έδωσε τις ημερομηνίες όπου θα γίνει το άνοιγμα δραστηριοτήτων. Πρώτη μετά το Πάσχα θα ανοίξει η εστίαση, που μετά από έξι μήνες οι ταβέρνες, τα εστιατόρια και οι καφετέριες θα μπορέσουν να υποδεχτούν ξανά κόσμο.
Το άνοιγμα της εστίασης θα γίνει στις 3 Μαΐου, αλλά κάτω από πολύ αυστηρά μέτρα. Σύμφωνα με τις εξαγγελίες Μητσοτάκη, το άνοιγμα της εστίασης θα γίνει στις 3 Μαΐου μόνο για τους εξωτερικούς χώρους, με αποστάσεις στα τραπέζια και τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων. Ακόμη, υποχρεωτικό θα είναι το self-test δύο φορές την εβδομάδα για το προσωπικό στον κλάδο.
Σχολεία: Στις 10 Μαΐου ανοίγουν γυμνάσια και δημοτικά
Ακόμη, όπως ανακοίνωσε ο κ. Μητσοτάκης, από τις 10 Μαΐου θα λειτουργούν κανονικά τα σχολεία σε όλες τις βαθμίδες.
Αυτό σημαίνει πως μετά τα λύκεια που ήδη έχουν αρχίσει τα δια ζώσης μαθήματα, από τις 10 Μαΐου ξεκινούν την εκπαίδευσή τους νηπιαγωγεία, δημοτικά και γυμνάσια, όπου ισχύουν τα μέτρα που ισχύουν και στα λύκεια, με δύο self-test εβδομαδιαίως για μαθητές, εκπαιδευτικούς και διοικητικό προσωπικό όλων των σχολικών μονάδων, με δωρεάν διάθεσή τους από τα φαρμακεία με χρήση ΑΜΚΑ).
Απελευθερώνονται οι μετακινήσεις στην έναρξη του τουρισμού
Το τρίτο στοιχείο του «οδικού χάρτη» που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός έχει να κάνει με τις μετακινήσεις. Στις 15 Μαΐου γίνεται η έναρξη της τουριστικής περιόδου και μαζί θα απελευθερωθούν οι υπερτοπικές διαπεριφερειακές μετακινήσεις. Παράλληλα, θα επιτραπούν και ορισμένες δραστηριότητες του πολιτισμού.
Αλλάζει η ώρα απαγόρευσης κυκλοφορίας
Ένα ακόμη μέτρο που προανήγγειλε ο πρωθυπουργός έχει να κάνει με το ωράριο απαγόρευσης κυκλοφορίας. Με το άνοιγμα της εστίασης στις 3 Μαΐου, οι μετακινήσεις επιτρέπονται ως τις 11 το βράδυ. Από εκείνη την ώρα θα ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας, διευρύνοντας κατά δύο ώρες τον υπάρχουν περιορισμό.
Μητσοτάκης: Ασφαλές Πάσχα για ελεύθερο καλοκαίρι
Ο πρωθυπουργός στο διάγγελμά του τόνισε πως πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή το Πάσχα και γι' αυτό αποφασίστηκε να μην επιτραπούν οι μετακινήσεις εκτός Νομού. σημείωσε πως έχει σημασία να τηρηθούν τα μέτρα ώστε να μπορέσουν οι πολίτες να απολαύσουν ένα ελεύθερο καλοκαίρι στις διακοπές τους.
Στάθηκε ακόμη και στα κορωνοπάρτι που αναστατώνουν γειτονιές της Αθήνας κυρίως, λέγοντας ότι θα πρέπει να σταματήσουν να σκέφτονται αλόγιστα όσοι συμμετέχουν σε αυτά.
Το μήνυμα Μητσοτάκη:
«Διανύουμε την τελευταία και πιο ευαίσθητη φάση του πολέμου με τον κορωνοϊό. Ξέρω ότι υπάρχει μεγάλη κούραση. Αλλά υπάρχουν δίπλα μας και νέοι σύμμαχοι: Οι εμβολιασμοί, τα self test, αλλά και ο καλύτερος καιρός μάς κάνουν αισιόδοξους ότι η πρωτοφανής αυτή περιπέτεια τελειώνει.
Αφού, λοιπόν, ο χρόνος είναι μαζί μας, έχουμε ανάγκη από ορατότητα και προοπτική. Από έναν σαφή, «οδικό χάρτη» για το επόμενο διάστημα. Γι’ αυτόν θα σας μιλήσω σήμερα.
Η πανδημία στη χώρα μας δείχνει να σταθεροποιείται, έστω και σε υψηλά επίπεδα κρουσμάτων. Το Σύστημα Υγείας, χάρη στην αυτοθυσία των γιατρών και των νοσηλευτών μας, ανταποκρίνεται στην πίεση. Και η πολιτική της σταδιακής και ελεγχόμενης άρσης των περιορισμών αποδίδει. Γιατί, έστω και αργά, ο δείκτης θετικότητας υποχωρεί.
Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά και το τείχος ανοσίας χτίζεται με γρήγορους ρυθμούς. Είναι, δυστυχώς, γεγονός ότι η συντριπτική πλειονότητα όσων διασωληνώνονται είναι, πλέον, ανεμβολίαστοι συμπολίτες μας.
Έχω πει ότι στόχος μας είναι ένα ασφαλές Πάσχα και ένα ελεύθερο καλοκαίρι. Όμως το πρώτο δεν γίνεται να υπονομεύσει το δεύτερο. Γι’ αυτό και το Πάσχα πρέπει να μην ταξιδέψουμε. Η Αττική και οι μεγάλες πόλεις έχουν, ακόμα, πολλούς φορείς του CΟVID. Η μαζική μετακίνησή τους ενέχει τον κίνδυνο να διασπείρει τον ιό παντού. Και, ξέρουμε, ότι οι νοσηλείες στην περιφέρεια είναι δύσκολες. Πρέπει, λοιπόν, να σκεφτούμε όχι μόνο τις διακοπές μας, αλλά και την υγεία των κατοίκων στα χωριά και τα νησιά μας.
Ξέρω ότι αυτό ίσως δυσαρεστήσει κάποιους. Αλλά αποτελεί τη μόνη επιλογή, που συνδυάζει τις επιφυλάξεις των γιατρών και τις ανάγκες της κοινωνίας και της οικονομίας. Και βέβαια, η μόνη που θα μας επιτρέψει, αμέσως μετά το Πάσχα, να προχωρήσουμε σε μεγαλύτερη απελευθέρωση των δραστηριοτήτων. Υπό την προϋπόθεση, συνεπώς, ότι δεν θα αντιμετωπίσουμε νέα έξαρση, μπορούμε να ακολουθήσουμε ένα χρονοδιάγραμμα με τρεις σταθμούς:
Πρώτον, τη Δευτέρα 3 Μαΐου επαναλειτουργεί η Εστίαση σε εξωτερικούς χώρους. Και η κυκλοφορία διευρύνεται έως τις 11 το βράδυ. Με υποχρεωτικά self-test στους εργαζομένους. Αποστάσεις στα τραπεζοκαθίσματα. Και τα γνωστά μέτρα υγιεινής.
Τρίτον, το Σάββατο 15 Μαΐου ανοίγει ο Τουρισμός. Με προδιαγραφές για επισκέπτες που έχουν εμβολιαστεί, όσο και για εκείνους που θα πρέπει να ταξιδεύουν με test. Στις 15 Μαΐου, επίσης, απελευθερώνονται οι υπερτοπικές μετακινήσεις για όλους τους πολίτες. Ενώ θα επιτραπούν και ορισμένες δραστηριότητες του Πολιτισμού.
Δεύτερον, στις 10 Μαΐου ανοίγουν και πάλι γυμνάσια και δημοτικά σχολεία. Και εδώ θα ισχύουν οι αυτοδιαγνωστικοί έλεγχοι για μαθητές, εκπαιδευτικούς και διοικητικό προσωπικό. Όπως και όλοι οι υπόλοιποι κανόνες προστασίας στις αίθουσες. Αυτό τον δρόμο πρέπει να τον βαδίσουμε προσεκτικά και ενωμένοι. Γιατί τα δεδομένα γεννούν αισιοδοξία. Όμως, προϋποθέτουν και πειθαρχία.
Με την προοπτική άρσης των περιορισμών, όποιος έχει κουραστεί δεν έχει, πια, το άλλοθι να αυθαιρετεί. Και όσοι αλόγιστα συναθροίζονται σε πλατείες, επιτέλους, ας σταματήσουν. Αν και λίγοι μπροστά στα εκατομμύρια των συνεπών, μπορεί να βλάψουν πολλούς. Τους εαυτούς τους και τους δίπλα τους.
Επανέρχομαι, ωστόσο, στο πιο κρίσιμο θέμα: τους εμβολιασμούς. Παρά την άψογη οργάνωσή τους, δεν είμαστε ακόμα στα ποσοστά που θα θέλαμε, ιδίως μεταξύ των πλέον ευπαθών. Κι όμως, η ασφάλεια και η αποτελεσματική δράση των εμβολίων αποδεικνύονται κάθε μέρα. Είναι τραγικό άνθρωποι να χάνουν τη ζωή τους, ενώ με το εμβόλιο θα είχαν σωθεί.
Θα σας καλέσω, λοιπόν, για μία φορά ακόμη, θα σας παρακαλέσω, να θωρακίσετε την υγεία σας με αυτό το μεγάλο δώρο της επιστήμης. Ο κίνδυνος δεν καραδοκεί στο εμβόλιο. Αλλά στην αρρώστια και στον πόνο. Και οι αριθμοί δείχνουν πως είναι πιο πιθανό ένα ατύχημα στο δρόμο, παρά κάποιο πρόβλημα από τον εμβολιασμό.
Από τη Μεγάλη Εβδομάδα, μάλιστα, ξεκινά και μία νέα γραμμή εμβολιασμού για συμπολίτες μας άνω των 30 ετών, με ταχύτατη διαδικασία. Στόχος είναι να απλωθεί ακόμη πιο γρήγορα στη χώρα το τείχος της ανοσίας. Ενώ ήδη τριπλασιάζεται σε όλη την επικράτεια και η διανομή των self test. Σε λίγο ο Υπουργός Υγείας θα προβεί και σε πιο αναλυτικές ανακοινώνεις.
Όλα αυτά μας φέρνουν ακόμη πιο κοντά σε ένα καλοκαίρι μεγαλύτερης ελευθερίας και ευημερίας. Ας πιστέψουμε, λοιπόν, στους εαυτούς μας. Κι ας το υποδεχτούμε ασφαλείς, ενωμένοι και αισιόδοξοι».
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Εκτιμάται ότι αποκόμισε από παράνομες δραστηριότητες πάνω από 100 εκατ. ευρώ
Η θλιβερή βεβαιότητα σε όλους ότι για ακόμη μία φορά η αρχική απόφαση δεν θα ίσχυε
Το βίντεο που δείχνει τη στιγμή της σφοδρής σύγκρουσης
Σκαρφαλωμένη μέσα σε σπηλιά - Στο σημείο αποκαλούμενο ως «Το μάτι του Θεού»
Ο τρίτος μέσα σε λίγες ώρες - Έγινε ιδιαίτερα αισθητός στη Βόρεια Ελλάδα
Τα δυσάρεστα γεγονότα που συνδέθηκαν με την Παρασκευή και ο φόβος για τον αριθμό 13
Πού εντοπίζονται τα σημαντικότερα προβλήματα στο οδικό δίκτυο του λεκανοπεδίου
Στο πλαίσιο εορταστικών εκδηλώσεων που διοργανώνονται στον δήμο
Οι προγνώσεις των μετεωρολόγων για το νέο κύμα κακοκαιρίας
Ποιες κατηγορίες αντιμετωπίζουν
«Οι πραγματικοί ήρωες είναι τα παιδιά αυτά που μάχονται καθημερινά»
Ο 67χρονος πήγε στο νοσοκομείο για μία επέμβαση ρουτίνας και άφησε την τελευταία του πνοή στη ΜΕΘ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.