Ελλαδα

Μαγιορκίνης - Self test: Δεν διαφέρει από το τεστ κύησης (βίντεο)

Είναι «εύκολο, γρήγορο και σχετικά αξιόπιστο»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Rapid test για τον κορωνοϊό - Έρχονται τα self test τα οποία θα κάνουν υποχρεωτικά όσοι εργάζονται σε εστίαση, τουρισμό, μεταποίηση, ναυτιλία και δικαστήρια
Rapid test για τον κορωνοϊό - Έρχονται τα self test τα οποία θα κάνουν υποχρεωτικά όσοι εργάζονται σε εστίαση, τουρισμό, μεταποίηση, ναυτιλία και δικαστήρια © EUROKINISSI

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης μίλησε για το self test, επισημαίνοντας ότι δεν διαφέρει σημαντικά από ένα τεστ κύησης και είναι «εύκολο και γρήγορο».

To self test για τον κορωνοϊό είναι ένα σημαντικό εργαλείο που φέρνει πιο κοντά το άνοιγμα των δραστηριοτήτων. Ο Γκίκας Μαγιορκίνης μίλησε για τα self test στη live ενημέρωση για τον κορωνοϊό από το Υπουργείο Υγείας.

Σημειώνεται ότι ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε την παράταση του lockdown σε Αττική και Θεσσαλονίκη μεταξύ άλλων, την ώρα που ο ΕΟΔΥ γνωστοποίησε ότι το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 1.496 νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα.

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης εξήγησε ότι το self test είναι εύκολο, γρήγορο και σχετικά αξιόπιστο, επισημαίνοντας ότι οι πολίτες το μόνο που έχουν να κάνουν είναι να αφιερώσουν λίγα λεπτά, παρακολουθώντας ένα από τα ενημερωτικά βίντεο στο διαδίκτυο. Όπως είπε, πρόκειται για ένα μέσο που ενισχύει την προσπάθεια για το άνοιγμα δραστηριοτήτων.

Σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη, το self test δεν διαφέρει από το τεστ κύησης. Σε αυτήν τη διαδικασία είναι σημαντικό ο πολίτης να το κάνει μόνος τους, παίρνοντας δείγμα από τη μύτη ή το στόμα.

Σημειώνεται ότι από τη μεριά του ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης ενημέρωση για το ποιοι θα κάνουν υποχρεωτικά self test.

Βασίλης Κοντοζαμάνης: Ποιοι θα κάνουν υποχρεωτικά self test

Ειδικότερα, υποχρεωτικό θα είναι σε ναυτιλία, εστίαση, τουρισμό, μεταποίηση και δικαστήρια, ενώ για τα σχολεία θα προβλέπεται self test μια φορά την εβδομάδα για μαθητές και εκπαιδευτικούς. 

«Η διαδικασία θα λειτουργεί συμπληρωματικά και παράλληλα με όλες τις άλλες δράσεις όπως ο καθημερινός τυχαιοποιημένος και στοχευμένος έλεγχος. Κάνοντας τεστ μια φορά την εβδομάδα θα οδηγηθούμε με ασφάλεια σε επανεκκίνηση δραστηριοτήτων» εξήγησε. Σύμφωνα με τον ίδιο, η διάθεσή τους θα ξεκινήσει στις αρχές Απριλίου από τα φαρμακεία της χώρας και προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός τις πρώτες ημέρες, εξετάζεται να δοθεί προτεραιότητα στα άτομα έως 67 ετών, καθώς είναι εργασιακά ενεργοί και συνδέονται άμεσα με το άνοιγμα των δραστηριοτήτων.

Ο κ. Κοντοζαμάνης εξήγησε ότι σε περίπτωση που υπάρχει θετικό αποτέλεσμα, οι πολίτες θα κάνουν άμεσα rapid test σε δημόσια βάση για να  επιβεβαιωθεί το αποτέλεσμα. Για τη δήλωση του θετικού αποτελέσματος θα λειτουργήσει η πλατφόρμα selftesting.gov.gr, ενώ όλα τα δικαιώματα π.χ. απουσία από το σχολείο και άδεια από την εργασία, θα κατοχυρώνονται με το επιβεβαιωμένο τεστ.

(Από 14.40 και μετά...)

Eνημέρωση για τον κορωνοϊό από το Υπουργείο Υγείας

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ