Ελλαδα

Αυστηρό lockdown στην Αττική - Αυτά είναι τα νέα μέτρα

Οι αποφάσεις για σχολεία και λιανεμπόριο - Σε ποιες περιοχές υπάρχει μεγάλη διασπορά κορωνοϊού

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Στιγμιότυπο από το lockdown στην Αθήνα
Στιγμιότυπο από το lockdown στην Αθήνα © EUROKINISSI/ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ

Αυστηρό lockdown στην Αττική: Οι ανακοινώσεις του Νίκου Χαρδαλιά για τα μέτρα - Πώς θα λειτουργήσει το λιανεμπόριο - Τι θα γίνει με τα σχολεία.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς και ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, ανακοίνωσαν νέο αυστηρό lockdown στην Αττική, αλλά και τα νέα μέτρα για τη λειτουργία του λιανεμπορίου και το άνοιγμα των σχολείων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. 

Η καθηγήτρια Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου, υπήρξε παρούσα στην ενημέρωση και αναφέρθηκε στην επιδημιολογική εικόνα που παρουσιάζει η Αττική. Μάλιστα, σημείωσε ότι κάθε ημέρα γίνονται περίπου 27.000 τεστ κορωνοϊού στη χώρα. «Στην Αττική η επιδημιολογική εικόνα άλλαξε. Παρατηρήσαμε αύξηση κρουσμάτων σε όλες τις περιοχές της Αθήνας. Έχουμε 2800 ενεργά κρούσματα αυτή τη στιγμή στην Αττική. Η πληρότητα στις κλίνες ΜΕΘ στην Αττική βρίσκεται στο 61%», σημείωσε και προσέθεσε: «Ανησυχεί η αύξηση των κρουσμάτων και στόχος είναι να καθυστερήσουμε την έλευση ενός τρίτου κύματος. Τώρα είναι η ώρα που προέχει η πρόληψη. Επιθυμία της επιτροπής είναι να μειωθεί η κινητικότητα για τις αγορές. Το click away και το ραντεβού σε καταστήματα θα βοηθήσει έτσι ώστε να μην έχουμε εκθετική αύξηση των κρουσμάτων». 

Η Βάνα Παπαευαγγέλου
Η Βάνα Παπαευαγγέλου © EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Κλειστά τα Λύκεια στις «κόκκινες περιοχές» 

Η καθηγήτρια επιβεβαίωσε τις πληροφορίες και ανακοίνωσε ότι τα Γυμνάσια και τα Λύκεια θα ανοίξουν την ερχόμενη Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου, ενώ τα Λύκεια θα παραμείνουν κλειστά στις «κόκκινες» περιοχές της χώρας, στις οποίες ανήκει πλέον και η Αττική. Η τηλεκπαίδευση θα συνεχιστεί για τα Λύκεια στις επιβαρυμένες περιοχές.

Μαγιορκίνης: Πάνω από 101 εκατομμύρια διαγνώσεις στον κόσμο

Με την εξέλιξη της επιδημίας σε παγκόσμιο επίπεδο ξεκίνησε ο επικουρος καθηγητής Ιατρικής και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης σημειώνοντας ότι «ήδη σε όλο τον κόσμο έχει υπερβεί τις 101 εκατομμύρια διαγνώσεις ενώ περισσότεροι από 2 εκατομμύρια συνάνθρωποί μας έχουν καταλήξει με τη νόσο». «Ωστόσο, ο ρυθμός των νέων διαγνώσεων έδειξε σημεία υποχώρησης σε λιγότερες από 700 χιλιάδες ανά ημέρα» σημείωσε ο κ. Μαγιορκίνης, συμπληρώνοντας ότι «ο αριθμός των ατόμων που καταλήγουν με τον ιό δείχνει κάποια σημεία υποχώρησης προς τους 16 χιλιάδες θανάτους ανά ημέρα». «Να σημειωθεί ότι οι παγκόσμιοι θάνατοι από τον ιό δεν έχουν δείξει σημεία υποχώρησης από τα τέλη Σεπτεμβρίου και τώρα αρχίζουμε να βλέπουμε τα πρώτα σημεία υποχώρησης» διευκρίνισε.

«Έχει αξία να δούμε ότι ο αριθμός των ατόμων που έχουν ήδη λάβει τουλάχιστον μια δόση εμβολίου σε παγκόσμια κλίμακα έχει ξεπεράσει τα 80 εκατομμύρια» υπογράμμισε ο κ. Μαγιορκίνης. Σημείωσε ότι «στην Ευρώπη η επιδημία μετράει 30 εκατομμύρια διαγνώσεις και 690 χιλιάδες θανάτους ενώ ο ρυθμός των διαγνώσεων έδειξε σημάδια υποχώρησης στο επίπεδο των 200 χιλιάδων ανά ημέρα».

Στην Ελλάδα επισήμανε ότι «την τελευταία εβδομάδα παρατηρήθηκε αύξηση των ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια με μικρούς αλλά σταθερούς ρυθμούς ενώ αντιθέτως η πίεση στο σύστημα Υγείας εξακολουθεί να δείχνει σταδιακή υποχώρηση». Συγκεκριμένα, «η αποσυμπίεση στις μονάδες ΜΕΘ κυμάνθηκε σε 12%» λιγότερους ασθενείς σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. «Ο αριθμός των νέων εισαγωγών ασθενών με κορωνοϊό στα νοσοκομεία σε πανελλαδικό επίπεδο παρουσίασε σταθεροποίηση και ίσως μια μικρή αύξηση» είπε ο κ. Μαγιορκίνης.

Για την Αττική, το μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων σημείωσε ότι «ο αριθμός των διαγνώσεων την τελευταία εβδομάδα έδειξε σημεία σημαντικής αύξησης που έφτασε και το 50% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα» ενώ, αντιθέτως, στη Θεσσαλονίκη «η συρρίκνωση της επιδημίας επιβραδύνθηκε σε επίπεδα κάτω από 15% και πιθανώς τώρα σταθεροποιείται».

Χαρδαλιάς: Επιστρέφουμε στα δύο επίπεδα υγειονομικής επιτήρησης - Δε χωρά εφησυχασμός

Νίκος Χαρδαλιάς
Νίκος Χαρδαλιάς © EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

«Η επιδημιολογική εικόνα της χώρας μας δεν επιτρέπει κανέναν εφησυχασμό ιδιαίτερα σε ορισμένες περιοχές», σημείωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης από το υπουργείο Υγείας και ανακοίνωσε ότι επανερχόμαστε στο χάρτη μέτρων και τα δύο επίπεδα υγειονομικής επιτήρησης. 

Ο κ. Χαρδαλιάς σημείωσε ότι σε επίπεδο αυξημένου κινδύνου παραμένει ο δήμος Εορδαίας Κοζάνης. Παραμένουν στις «κόκκινες περιοχές» οι δήμοι Θηβαίων και Τανάγρας. Στο επιδημιολογικό επίπεδο Β' παραμένει η Λέσβος, ο δήμος Σπάρτης. Αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου παρατηρείται στους δήμους Χαλκιδέων, Πατρέων, Νέας Προποντίδας, Θήρας, Μυκόνου και στην Περιφέρεια Αττικής (πλην της περιφερειακής ενότητας Νήσων). 

periohes.jpg

Στις «κόκκινες περιοχές» ανοίγουν τα Γυμνάσια, αλλά όχι τα Λύκεια. Στις εκκλησίες μπορούν να βρεθούν μέχρι εννέα άτομα, ενώ το λιανεμπόριο θα λειτουργήσει με click away και ραντεβού (click inside) σε κομμωτήρια, βιβλιοπωλεία και καταστήματα ένδυσης και υπόδυσης. Η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ισχύσει -εκτός της Αττικής- από τις 18:00 το απόγευμα έως και τις 05:00 το πρωί. Όπως εξήγησε ο υφυπουργός, η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00 δεν θα γίνει στην Αττική, καθώς αυτό θα έφερνε φαινόμενα συνωστισμού και ιδιαίτερα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. 

Γεωργιάδης: Ανά πάσα στιγμή οι αποφάσεις θα επαναξιολογούνται 

Άδωνις Γεωργιάδης
Άδωνις Γεωργιάδης © EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, αναφέρθηκε στις εικόνες συνωστισμού που είδαμε σε κεντρικούς εμπορικούς δρόμους της χώρας και σημείωσε ότι «ανά πάσα στιγμή, ανάλογα με την επιδημιολογική εικόνα, είτε είναι θετική, είτε αρνητική, οι αποφάσεις για τα μέτρα θα επαναξιολογούνται. O μόνος τρόπος για να επαναλειτουργεί η αγορά είναι να λειτουργεί με ασφάλεια. Χρειαζόμαστε την απόλυτη συνεργασία σας. Σημαντικό να έχουμε υπόψιν ότι η δική μας συνεργασία ή συμπεριφορά θα επηρεάσει την εξέλιξη της πανδημίας και τις αποφάσεις που θα ανακοινώσουμε, είτε την επόμενη, είτε την μεθεπόμενη εβδομάδα. Οι απόπειρες για να παραμεριστούν τα μέτρα είναι ζημιά. Οι παράγοντες της αγοράς να σεβαστούν τα μέτρα, όλοι να τα τηρήσουμε για να μπορέσουμε να απολαύσουμε μεγαλύτερου βαθμού ελευθερία. Δεν υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά. Όλα κινούνται με γνώμονα τη δημόσια υγεία». 

Eνημέρωση για τον κορωνοϊό από το Υπουργείο Υγείας

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ  

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ