Ελλαδα

Koρωνοϊός - Lockdown: Κρίσιμο 48ωρο για την Αττική

Ενδεχομένως σήμερα να ανακοινωθεί τετραψήφιος αριθμός κρουσμάτων για όλη την χώρα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
attiki-min_2.jpg
Στιγμιότυπο στην Αττική © EUROKINISSI/ ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ)

Kορωνοϊός: Το αυξημένο ιικό φορτίο προβληματίζει κυβέρνηση και ειδικούς - Πόσο πιθανό είναι ένα ακόμα πιο σκληρό lockdown

Oι επόμενες μέρες είναι εξόχως κρίσιμες για το αν θα πάμε σε ακόμα πιο αυστηρά μέτρα κυρίως στην Αττική που φαίνεται πως «κοκκινίζει» ολοένα και περισσότερο, ωστόσο, με τα τωρινά δεδομένα, η κυβέρνηση δεν σκέφτεται να λάβει ακόμα πιο σκληρά μέτρα δηλαδή ολικό lockdown.

Τα δεδομένα όμως αλλάζουν από ώρα σε ώρα, καθώς σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ Παναγιώτη Αρκουμανέα, τα κρούσματα κορωνοϊού παρουσιάζουν αυξητική τάση κι ενδεχομένως σήμερα (2/2) θα ξεπεράσουν τα 1.000.

Αυτό σημαίνει ότι αν μέχρι και την Παρασκευή που θα αποφασιστεί αν θα ληφθούν περαιτέρω μέτρα τα κρούσματα συνεχίζουν να παρουσιάζουν αυξητική τάση, όλα συνηγορούν στο ότι τα επιπλέον μέτρα θα είναι αναπόφευκτα. Το ξεκαθαρίζουν άλλωστε και στις τοποθετήσεις τους, τόσο ο Νίκος Χαρδαλιάς, όσο και οι άμεσα εμπλεκόμενοι υπουργοί όπως ο Αδωνις Γεωργιάδης κι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης.

Αυτό που ανησυχεί κυβέρνηση και λοιμωξιολόγους είναι η εξάπλωση των κρουσμάτων μεταλλαγμένων στελεχών του κορονοϊού με το βρετανικό και νοτιοαφρικανικό στελέχη να είναι αυτά που προκαλούν και τη μεγαλύτερη ανησυχία.

Νωρίτερα, ο γιατρός ερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης, ξεκαθάρισε ότι πρέπει να γίνει σκληρό lockdown για να μην ολισθήσει η κατάσταση, η οποία είδαμε κατά το προηγούμενο διάστημα πόσο εύκολα μπορεί να εξελιχθεί σε... χιονοστιβάδα. Ο κ. Παυλάκης μιλώντας στο Open TV και στην «Ωρα Ελλάδος» ξεκαθάρισε ότι «είμαι υπέρ ενός προληπτικού και σκληρού lockdown» προσθέτοντας παράλληλα πως «δεν έπρεπε να ανοίξουν τα σχολεία».

Στη δίνη του κυκλώνα βρίσκεται η Αττική, η οποία σε ημερήσια βάση έχει τα μισά κρούσματα της επικράτειας και οι ειδικοί εκφράζουν φοβίες ότι μπορεί ανά πάσα στιγμή να «σκάσει» με ανυπολόγιστες συνέπειες. «Το τρίτο κύμα ξεκίνησε και είναι επικίνδυνο για την Αττική. Χρειάζεται σκληρή καραντίνα. Το ακορντεόν δεν αποδίδει, φέρνει κούραση και σύγχυση» τόνισε ο κ. Παυλάκης.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς φιλοξενήθηκε στον ΑΝΤ1 κι αναφέρθηκε στη μάχη που δίνει η κυβέρνηση και το ΕΣΥ με τον κορωνοϊό. Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας τόνισε ότι το γενικό lockdown είναι πάντα στο τραπέζι και ό,τι αποφασιστεί θα είναι βασισμένο στα επιδημιολογικά δεδομένα που συγκεντρώνει η επιστημονική ομάδα των ειδικών λοιμωξιολόγων.

«Βεβαίως υπάρχει μία κόπωση, όμως κάθε μέρα αξιολογούμε τα δεδομένα, το γενικό lockdown είναι ένα εργαλείο που υπάρχει στο τραπέζι από την αρχή της πανδημίας, όμως πρέπει να το αξιολογήσουμε σε σχέση με τα πραγματικά δεδομένα, γιατί εύκολα ακούγεται, αλλά πίσω από ένα γενικό lockdown υπάρχουν άνθρωποι, υπάρχουν οικογένειες», ανέφερε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας ότι «το κόστος είναι μεγάλο».

Εξάλλου, το ενδεχόμενο να ανοίξουν τα Λύκεια, που παραμένουν κλειστά στην Αττική και στις κόκκινες περιοχές λόγω του κορωνοϊού, σχολίασε μεταξύ άλλων ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης, απαντώντας σε ερώτηση, εάν θα υπάρξει αίτημα από το υπουργείο προς τους ειδικούς προκειμένου να λειτουργήσουν όλα τα καταστήματα για αγορές με τη μέθοδο click inside.

«Οι ειδικοί κρίνουν την κινητικότητα και το άνοιγμα της κάθε δραστηριότητας που επιτρέπεται λόγω του κορωνοϊού. Την Πέμπτη θα εξεταστούν εκ νέου τα δεδομένα, δήλωσε ο κ. Παπαθανάσης, σημειώνοντας ότι «αν χωρά μια κινητικότητα θα πρέπει να εξεταστεί το θέμα του ανοίγματος των Λυκείων καθώς προτεραιότητα έχει η εκπαίδευση», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαθανάσης. Ο ίδιος επεσήμανε, παράλληλα, πως το λιανεμπόριο δείχνει πως κινείται ομαλά στα καταστήματα κατόπιν ραντεβού και τα οποία φαίνεται ότι θα διατηρήσουν τον τζίρο τους.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ  

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ