Ελλαδα

Οι τρεις αλλαγές για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, περιορισμός επιλογών στο μηχανογραφικό και εισαγωγή ορίου φοίτησης

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Στιγμιότυπο από τις Πανελλήνιες Εξετάσεις
Στιγμιότυπο από τις Πανελλήνιες Εξετάσεις © EUROKINISSSI/ILIALIVE.GR/ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΥΡΟΥΝΗΣ

Υπουργείο Παιδείας: Αυτές είναι οι βασικές αλλαγές στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση - Ο τρόπος εισαγωγής, το μηχανογραφικό για τα δημόσια ΙΕΚ και το όριο φοίτησης.

«Αλλαγές που στοχεύουν στην αντιμετώπιση χρόνιων παθογενειών στην Παιδεία και αποτελούν προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης», περιλαμβάνει, σύμφωνα με την υπουργό, το νομοσχέδιο «Εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, Προστασία της Ακαδημαϊκής Ελευθερίας, Αναβάθμιση του Ακαδημαϊκού Περιβάλλοντος», που παρουσιάστηκε σήμερα σε συνέντευξή Τύπου από την Νίκη Κεραμέως και τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. 

Η υπουργός Παιδείας σημείωσε ότι το «μεταρρυθμιστικό έργο προχωρά παρά τις δυσκολίες που έχει φέρει ο κορωνοϊός». Το νομοσχέδιο για την εισαγωγή των υποψηφίων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση περιλαμβάνει τρεις αλλαγές. 

Οι τρεις αλλαγές στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

Η καθιέρωση ελάχιστης βάσης εισαγωγής στα πανεπιστημιακά τμήματα, όχι με απόλυτο αριθμό (πχ. 10), αλλά ορισμένη από το κάθε τμήμα, αποτελεί την πρώτη αλλαγή. Όπως εξήγησε η υπουργός Παιδείας, η βάση εισαγωγής για κάθε τμήμα θα προκύπτει από ένα ποσοστό (80%-120%) του μέσου όρου των μέσων επιδόσεων των υποψηφίων κάθε επιστημονικού πεδίου στα μαθήματα που εξετάστηκαν. Την ίδια ώρα, τα τμήματα θα έχουν από την επόμενη χρονιά να δώσει στα τμήματα την δυνατότητα να επιλέγουν συντελεστές βαρύτητας για τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα. Όπως είπε η Νίκη Κεραμέως, στόχος είναι να εισαχθούν περισσότεροι φοιτητές σε τμήματα που θέλουν να περάσουν. «Να πάψουμε να κοροϊδεύουμε τους φοιτητές, που περνούν στο πανεπιστήμιο με 0,6%». 

Η δεύτερη αλλαγή που φέρνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, αφορά τον περιορισμό του αριθμού των επιλογών του μηχανογραφικού και συμπλήρωσή του σε δύο φάσεις. Η εφαρμογή του θα τεθεί σε ισχύ από το 2022.

Όπως εξήγησε η υπουργός, στην Α φάση, οι υποψήφιοι θα μπορούν να συμπληρώσουν συγκεκριμένο αριθμό τμημάτων στο μηχανογραφικό. Ο αριθμός θα προκύπτει από το 10% του συνόλου των τμημάτων για τα ΓΕΛ και το 20% για τα ΕΠΑΛ. Στη Β φάση, θα συμμετέχουν όσοι δεν έχουν εισαχθεί στην πρώτη φάση, χωρίς περιορισμό επιλογών και για τις θέσεις των ΑΕΙ που θα έχουν απομείνει. Την ίδια ώρα, για πρώτη φορά θα υπάρξει μηχανογραφικό για την εισαγωγή στα δημόσια ΙΕΚ, με βάση το απολυτήριο. Αυτό το μέτρο θα ισχύσει από τη φετινή χρονιά. 

Το τρίτο μέτρο του νομοσχεδίου αφορά την εισαγωγή ορίου φοίτησης. Συγκεκριμένα, στα 4ετή προγράμματα σπουδών, το όριο θα είναι ν+2, ενώ για τα προγράμματα σπουδών που είναι μεγαλύτερης διάρκειας, το όριο είναι ν+3 έτη. Εξαιρέσεις προβλέπονται για για λόγους εργασίας, σοβαρά προβλήματα υγείας και ζητήματα που αφορούν σημαντικούς λόγους. 

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ  

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ