- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
ΚΕΦίM: Ελάχιστη βελτίωση στην ποιότητα νομοθέτησης το 2019
Τι δείχνει ο Δείκτης Ποιότητας Νομοθέτησης
Το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετώ (ΚΕΦίΜ) αξιολογεί τη συνολική διαδικασία εισαγωγής των νόμων - Τι δείχνουν τα στοιχεία του για το 2019
Ελάχιστη είναι η βελτίωση στην ποιότητα νομοθέτησης το 2019 σύμφωνα με τον Δείκτη Ποιότητας Νομοθέτησης που δημοσιεύει σήμερα το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών.
Ο Δείκτης Ποιότητας Νομοθέτησης που παρουσιάζει φέτος για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το ΚΕΦίΜ, αξιολογεί τη συνολική διαδικασία εισαγωγής των νόμων που ψηφίζονται στο εθνικό κοινοβούλιο και εισάγονται στην έννομη τάξη της χώρας μας. Φιλοδοξία μας είναι ο Δείκτης να εμπλουτίσει τον δημόσιο διάλογο με έγκυρα και μετρήσιμα δεδομένα, και να αποτελέσει χρήσιμο εργαλείο αποτίμησης του νομοθετικού έργου καθώς και οδηγό για καλύτερη νομοθέτηση.
Η ποιότητα των νόμων του 2019 (συνολική βαθμολογία στον Δείκτη 50,8/100) ήταν καλύτερη από εκείνη του 2018 (βαθμολογία 45,6/100).
Η ποιότητα των νόμων (εξαιρουμένων των κυρώσεων) που εισηγήθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2019 ήταν οριακά καλύτερη από εκείνη των νόμων που εισηγήθηκε η ΝΔ την ίδια χρονιά (51/100 έναντι 50,5/100).
Η ποιότητα της συνολικής νομοθέτησης (νόμοι και κυρώσεις), που εισηγήθηκε η ΝΔ βαθμολογείται υψηλότερα από αυτή του ΣΥΡΙΖΑ (59,1/100 έναντι 53,6/100).
Κανένας από τους 39 νόμους και τις 25 κυρώσεις που ψηφίστηκαν το 2019 δεν πληροί τις προϋποθέσεις καλής νομοθέτησης.
Καλύτερος νόμος για το 2019 αναδεικνύεται ο 4536 «Περί Διεθνούς Προστασίας και άλλες διατάξεις» που κατατέθηκε στη Βουλή από τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη (με βαθμολογία 71/100).
Χειρότερος νόμος για το 2019 αναδεικνύεται ο 4623 «Ρυθμίσεις του Υπουργείου Εσωτερικών, διατάξεις για την ψηφιακή διακυβέρνηση, συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις και άλλα επείγοντα ζητήματα» που κατατέθηκε στη Βουλή από τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Παναγιώτη Θεοδωρικάκο (με βαθμολογία 26/100).
Τα δεδομένα του Δείκτη καταγράφουν ότι η νομοθετική ποιότητα φθίνει πριν και μετά τις εκλογές:
- Το 62% των τροπολογιών που ενσωματώθηκαν στους νόμους του 2019 ήταν άσχετες με το κύριο αντικείμενο που ρυθμίζεται, ενώ το 80% ήταν εκπρόθεσμες.
- Ένας στους τέσσερις νόμους του 2019 ψηφίστηκε με την επείγουσα ή την κατεπείγουσα διαδικασία.
- Χωρίς δημόσια διαβούλευση οι τρεις στους δέκα νόμους του 2019.
- Το 67% των εκθέσεων αξιολόγησης των νόμων του 2019 δεν περιλαμβάνει ποσοτικά στοιχεία,
- Το 77% δεν περιλαμβάνει προβλέψεις για απλούστευση διαδικασιών, ενώ στο 92% δεν έγινε μέτρηση διοικητικών επιβαρύνσεων.
- Καθώς ο μέσος άνθρωπος διαβάζει περί τις 300 λέξεις το λεπτό, με 8 ώρες ανάγνωση την ημέρα, θα χρειάζονταν 17 εργάσιμες ημέρες για την ανάγνωση των νόμων και των κυρώσεων του 2019 έναντι 60 εργάσιμων ημερών το 2018.
Την Πέμπτη 26 Νοεμβρίου στις 12:00 το ΚΕΦίΜ πραγματοποιεί ανοιχτή διαδικτυακή συζήτηση με αφορμή τα πορίσματα του φετινού Δείκτη και προσκεκλημένους ομιλητές τον Γεώργιο Γεωργαντά, Υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Αρμόδιο για Θέματα Απλούστευσης Διαδικασιών και Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, τη Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπο και Βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ, τον Γιώργο Καμίνη, Βουλευτή Επικρατείας του Κινήματος Αλλαγής και την Έφη Στεφοπούλου, Επιστημονική Συνεργάτιδα του ΚΕΦίΜ.
Τη μελέτη θα παρουσιάσει ο Συντονιστής ερευνητικών προγραμμάτων του ΚΕΦίΜ, Κωνσταντίνος Σαραβάκος και τη συζήτηση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Παύλος Τσίμας.
Ο βουλευτής επικρατείας του Κινήματος Αλλαγής, Γιώργος Καμίνης σχολιάζοντας τη φετινή μελέτη του Δείκτη ανέφερε: «Η κακή νομοθέτηση αποτελεί δυστυχώς μια από τις πληγές της κοινοβουλευτικής μας πρακτικής στην Ελλάδα. Το πολιτικό σύστημα φαίνεται ότι βολεύεται σε μία κατάσταση που βασιλεύουν η κατά παρέκκλιση νομοθέτηση, οι άσχετες τροπολογίες της τελευταίας στιγμής, η ελλιπής διαβούλευση. Ο Δείκτης Ποιότητας Νομοθέτησης που ανέπτυξε το ΚΕΦίΜ, με βάση τη δουλειά εξαίρετων επιστημόνων, αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο για όλους εμάς που ενδιαφερόμαστε να διορθώσουμε αυτή την προβληματική κατάσταση».
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αύριο θα φωτίσει τον ουρανό
Μετά από σφοδρή σύγκρουση δύο οχημάτων
Ανοιχτά τα εμπορικά αύριο Κυριακή
Όσα συζητήθηκαν στα πάνελ σε video, highlights και εικόνες
Ποια φαγητά ξεχώρισαν
Τα νέα στοιχεία - μαρτυρίες που έφερε στο φως η εκπομπή της Αγγελικής Νικολούλη
Η πρόγνωση για τις επόμενες ημέρες
Νεκρός ανασύρθηκε ο οδηγός του οχήματος που συγκρούστηκε με την αμαξοστοιχία 1635 Θεσσαλονίκης – Σερρών.
Σε ποιες περιοχές αναμένεται να χιονίσει
Η ανακοίνωση του επιχειρηματία
Τι ώρα θα αναχωρήσουν οι τελευταίοι συρμοί
Πότε θα λυθεί το πρόβλημα έκδοσης καρτών - Η ενημέρωση από τον Χρήστο Σταϊκούρα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.