Ελλαδα

Μητροπολίτης Άνθιμος για κορωνοϊό: Έγιναν εγκληματικά κηρύγματα

«Πιστέψαμε ότι είμαστε υπεράνθρωποι και οδηγηθήκαμε στον τάφο» - «Καλά έκανε η κυβέρνηση και έκλεισε τους ναούς»

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Μητροπολίτης Αλεξανδρούπολης Άνθιμος
Ο Μητροπολίτης Αλεξανδρούπολης Άνθιμος © EUROKINISSI/ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ

Λάβρος ο Μητροπολίτης Άνθιμος για αυτούς που έκαναν «μαγκιές» με τον κορωνοϊό και με «τα εγκληματικά τους κηρύγματα, σκότωσαν συνανθρώπους».

Την εκτίμηση ότι λαός έδειξε και συνεχίζει να δείχνει -ίσως από κόπωση- ελλιπή ευθύνη στο θέμα του κορωνοϊού εκφράζει ο Μητροπολίτης Αλεξανδρούπολης Άνθιμος.

Παράλληλα, δίνει έμφαση στην αναγκαιότητα συμμόρφωσης με τα μέτρα της κυβέρνησης, ενώ έκανε ξεχωριστή αναφορά στην ευθύνη όσων πίστεψαν ότι είναι υπεράνθρωποι και άτρωτοι και εκείνων με «τα εγκληματικά τους κηρύγματα, που άρδευαν αλλοφροσύνη από την εωσφορική τους έπαρση, που τελικά σκότωσε συνανθρώπους τους…».

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο Μητροπολίτης Αλεξανδρούπολης Άνθιμος τάσσεται ανοικτά υπέρ των περιοριστικών μέτρων που πήρε η κυβέρνηση, αφήνοντας αιχμές για τους αρνητές του κορωνοϊού, της μάσκας και των θεωριών συνωμοσίας. Στο πρώτο κύμα κορωνοϊού, όταν η κυβέρνηση Μητσοτάκη είχε λάβει έγκαιρα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της Δημόσιας Υγείας, ο Άνθιμος είχε πει στο κήρυγμά του: «Πολιτεία και επιστήμονες μάς προστάτευσαν».

«…Πιστέψαμε ότι είμαστε υπεράνθρωποι, κρύψαμε την προσβολή μας από τον ιό και οδηγηθήκαμε στον τάφο, αντί να ομολογήσουμε το λάθος μας και να σαλπίσουμε το ορθό. Δεν είναι ταπεινωτικό να παραδεχθείς ότι ως άνθρωπος κι εσύ πάσχεις. Αλαζονικό είναι να το κρύψεις, μόνο και μόνο για να μη διαψευστεί δημόσια ο εγωισμός σου. Όταν επικρέμεται θάνατος, τότε, καλά ειπώθηκε, "μαγκιές" δεν επιτρέπονται. Οι ευλαβείς εγωισμοί… σκοτώνουν!» αναφέρει χαρακτηριστικά αυτήν τη φορά σε άρθρο του.

Υπογραμμίζει, παράλληλα, την ανάγκη «όλοι μας να εισέλθουμε κάποτε στο Ναό του Θεού», διευκρινίζοντας όμως ότι «δεν εννοώ να ανοίξουν τα οικοδομήματα των ναών για να εισέλθουμε που πολύ καλά έκανε η κυβέρνηση και τα έκλεισε, αφού ο λαός μας έδειξε και γενικά συνεχίζει να δείχνει (ίσως από κόπωση) ελλιπή ευθύνη πάνω στο θέμα».

«Εννοώ ότι και πριν από την πανδημία, πριν από τη λήψη των απαγορευτικών μέτρων, οι Χριστιανοί δεν ερχόμασταν στους ναούς, ακόμα κι όταν εκκλησιαζόμασταν, κληρικοί και λαϊκοί, κάθε Κυριακή, ίσως και κάθε μέρα…» διευκρινίζει.

Μητροπολίτης Αλεξανδρούπολης Άνθιμος: Το κράτος το κυβερνούν πολύ καλύτερα οι πολιτικοί σε σχέση με εμάς τους κληρικούς

Ο Μητροπολίτης Αλεξανδρούπολης Άνθιμος τονίζει επίσης: «Πιστέψαμε ότι συν-κυβερνούμε το κράτος μας, οι θρησκευόμενοι χριστιανοί, ακόμα και πολλοί κληρικοί μας, όπως αποδείχτηκε ότι πολύ καλύτερα το κυβερνούν οι πολιτικοί, επειδή εμείς δεν μπορούμε να κατευθύνουμε τελικά ούτε το ποίμνιό μας.

» Η ευσεβιστική αλλοφροσύνη μετέτρεψε τα λογικά πρόβατα σε απρόβλεπτα ερίφια που θέλησαν να υποκαταστήσουν τους ποιμένες. Ενώ ο ίδιος ο Θεός μας διδάσκει να υπακούμε ακόμα και στην κοσμική εξουσία (που στο κάτω-κάτω στις μέρες μας είναι από τον λαό μας δημοκρατικά εκλεγμένη), πολλοί χριστιανοί μας κίνησαν επανάσταση ενάντια στην Εκκλησία τους, που δεν ξέρω αν φέρει Ανάσταση, πάντως μέχρι τώρα σπέρνει θανάτους».

Μητροπολίτης Άνθιμος για κορωνοϊό: «Θεωρήσαμε ότι επειδή πιστεύουμε, ο Θεός είναι υποχρεωμένος να μας σώσει»

Και προσθέτει: «Πιστέψαμε ότι εμάς, λόγω της πίστεώς μας, υποχρεούται ο Θεός να μας σώσει (τους άλλους όχι), και κάναμε επίδειξη αυτής της πίστεώς μας. Όμως, αυτή η πίστη μας αποδείχθηκε λίγη, φτωχή, μικρή πίστη που όχι μόνο βουνά δεν μπορεί να μετακινήσει, αλλά ούτε καν τον απειροελάχιστο ιό…».

Ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος συνεχίζει, κάνοντας λόγο για διχασμό των χριστιανών, που διακρίθηκαν σε:

  • «Ευσεβείς: τάχα, όσοι ανεύθυνα αδιαφορούσαν για τον ιό και πίστευαν αφελώς ότι είναι άτρωτοι και
  • » ασεβείς: Συνήθως έτσι λένε τους Επισκόπους και όσους συγκατανεύσαμε στα μέτρα και καλέσαμε σε υπακοή στην Εκκλησία και σε τάξη.

Και καταλήγει με νόημα: «Και όσοι βιάστηκαν να πατάξουν τους ποιμένες, κηδεύουν σήμερα τα πρόβατα αλλότριας ποίμνης… Δεν κατάλαβαν πως όταν διακυβεύεται η υγεία και η ζωή, τότε ακόμα και ο θερμότερος πιστός, γίνεται εχθρός μας…».

Τέλος, ο κ. Άνθιμος, καλεί τους «τάχα ευσεβείς, που δεν πίστεψαν ότι υπάρχει κορωνοϊός, λες και μπορεί να πέσει τρίχα από τα μαλλιά τους αν δεν το θέλει ο Θεός», να σοβαρευτούν και όσους «κρυμμένοι τώρα στα λαγούμια τους, ετοιμάζονται να δικαιολογήσουν τα εγκληματικά τους κηρύγματα, που άρδευαν αλλοφροσύνη από την εωσφορική τους έπαρση, που τελικά σκότωσε συνανθρώπους τους» να ηρεμήσουν.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ