Ελλαδα

Πώς θα γίνει ο εμβολιασμός για τον κορωνοϊό: Ανακοινώσεις Κικίλια

Βήμα βήμα ολόκληρο το σχέδιο του Υπουργείου Υγείας - Πώς θα κλείνουν ραντεβού οι πολίτες - Πόσα εμβολιαστικά κέντρα δημιουργούνται

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Εμβολιασμός για τον κορωνοϊό στην Ελλάδα: Ο Βασίλης Κικίλιας, υπουργός Υγείας, παρουσίασε το εθνικό σχέδιο της κυβέρνησης
Εμβολιασμός για τον κορωνοϊό στην Ελλάδα: Ο Βασίλης Κικίλιας, υπουργός Υγείας, παρουσίασε το εθνικό σχέδιο της κυβέρνησης © EUROKINISSI

Με τηλεφωνικό ραντεβού ή αποστολή sms ο εμβολιασμός στην Ελλάδα για τον κορωνοϊό σε 1.018 κέντρα, σύμφωνα με τον Βασίλη Κικίλια - Προαιρετικό το εμβόλιο.

Για το πώς θα γίνει ο εμβολιασμός του πληθυσμού στην Ελλάδα για τον κορωνοϊό μίλησε ο Βασίλης Κικίλιας.

Ο υπουργός Υγείας παρουσίασε την Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2020 το αναλυτικό σχέδιο της κυβέρνησης για τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού.

Στην ενημέρωση συμμετείχε επίσης η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους. Σημειώνεται ότι η Pfizer ανακοίνωσε νωρίτερα ότι το εμβόλιο για τον κορωνοϊό, που αναπτύσσει, είναι 95% αποτελεσματικό.

Ο κ. Κικίλιας ξεκαθάρισε αρχικά ότι «η κατάσταση παραμένει κρίσιμη» με τον κορωνοϊό στην Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι «η Βόρεια Ελλάδα βρίσκεται στο κόκκινο». Μόνο στη Θεσσαλονίκη επιβεβαιώθηκαν 905 νέα κρούσματα κορωνοϊού, ενώ στην Αττική εντοπίστηκαν 564.

Παράλληλα, παραδέχτηκε ότι το Σύστημα Υγείας πιέζεται, ωστόσο εξέφρασε την αισιοδοξία του πως η χώρα θα τα καταφέρει, καθώς -παρά την έξαρση που παρατηρείται- η Ελλάδα βρίσκεται σε καλύτερη θέση σε σχέση με άλλα κράτη στην Ευρώπη. Όπως είπε, όλη η χώρα είναι πλέον μια υγειονομική περιφέρεια, όπου η κάθε πόλη, η κάθε περιοχή πρέπει να βοηθά την άλλη, ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει εκ νέου δημόσια τις νοσηλεύτριες από την Κρήτη που ταξίδεψαν στη Θεσσαλονίκη για να βοηθήσουν στις ΜΕΘ.

«Μπαίνουμε στον χειμώνα, με καιρικές συνθήκες που δεν βοηθούν. Είναι συγκλονιστική η εικόνα που παρουσιάζει η Ευρώπη. Βρισκόμαστε σε καλύτερη τύχη και σημείο από τη συντριπτική πλειοψηφία των ευρωπαϊκών χωρών. Ήθελα να παρακαλέσω να κάνουμε την προσπάθεια τους επόμενους μήνες. Κανείς δεν θέλει να δει τις εικόνες, που βλέπουν σε άλλες χώρες» τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Κικίλιας.

Στους 480 οι διασωληνωμένοι ασθενείς με κορωνοϊό στις ΜΕΘ - Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 60 νέοι θάνατοι | 18.11.2020
Στους 480 οι διασωληνωμένοι ασθενείς με κορωνοϊό στις ΜΕΘ - Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 60 νέοι θάνατοι | 18.11.2020 © athensvoice.gr/koronoios

Και ξεκαθάρισε: «Δεν έχει μειωθεί η προσέλευση στα νοσοκομεία. Είναι ίδια η πίεση στα νοσοκομεία. Τα κρούσματα είναι ανησυχητικά. Να σεβαστούμε τους γιατρούς και τους νοσηλευτές. Πιέζεται το σύστημα στη Βόρεια Ελλάδα και γενικώς πλέον.

Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, και η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου
Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, και η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου

» Όλη η Ελλάδα είναι μία υγειονομική περιφέρεια. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στις νοσηλεύτριες από την Κρήτη, που μεταβαίνουν στη Θεσσαλονίκη. Θα ακολουθήσουν και άλλοι».

Ο υπουργός υγείας Βασίλης Κικίλιας παρουσίασε το σχέδιο των εμβολιασμών για τον κορονοϊό στην Ελλάδα

Κορωνοϊός στην Ελλάδα και εμβόλιο- Με SmS ή τηλεφωνικό ραντεβού ο εμβολιασμός των πολιτών

Αναφορικά με το σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού για τον κορωνοϊό θα υπάρχουν 1.018 εμβολιαστικά κέντρα, τα οποία θα καλύπτουν 2.117.440 πολίτες/μήνα.

Οι πρώτοι που θα εμβολιαστούν είναι οι υγειονομικοί υπάλληλοι, που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της «μάχης» με τον κορωνοϊό. Ακολουθούν οι «ευπαθείς» ομάδες και τελευταίοες στη σειρά ο γενικός πληθυσμός. Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου γνωστοποίησε ότι για να επιτευχθεί η λεγόμενη «ανοσία της αγέλης» πρέπει ο εμβολιασμός να φθάσει στο 60% του πληθυσμού.

emvoliasmos-koronoios-ellada.jpg

Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του ο κ. Κικίλιας τόνισε ότι στο σχέδιο του Υπουργείου Υγείας είναι όλοι οι ηλικιωμένοι σε οίκους ευγηρίας να εμβολιαστούν μέσα σε 10 ημέρες.

oiki-evgirias-emvolio.jpg

Σχετικά με τα εμβόλια για τον κορωνοϊό, ο κ. Κικίλιας εξήγησε ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε να εκπονηθεί άμεσα το σχέδιο εμβολιασμού. Και τόνισε ότι το εμβόλιο θα είναι δωρεάν για όλους τους πολίτες.

Υπογράμμισε, μάλιστα, ότι η προμήθεια θα γίνει κεντρικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία έχει κάνει συμφωνίες με έξι εταιρείες. Επίσης, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συμβάλλει στην τιμή του εμβολίου και έτσι τα κράτη - μέλη θα λάβουν τελικά τα εμβόλια σε χαμηλότερη τιμή αγοράς.

emvolia-kikilias-ellada.jpg

Σύμφωνα με τον Βασίλη Κικίλια οι πολίτες θα μπορούν να κλείσουν ραντεβού για να εμβολιαστούν (με sms, online και μέσω τηλεφωνικών κέντρων).

koronoios-emvolio-kikilias.jpg

Ειδικότερα, τόνισε πως ο εμβολιασμός στα εμβολιαστικά κέντρα θα γίνεται με ραντεβού σε δυο βάρδιες, πρωινή και απογευματινή, 6 ημέρες την εβδομάδα, δηλαδή κάθε μέρα πλην της Κυριακής. «Έχουμε υπολογίσει ότι κάθε συμπολίτης μας θα χρειαστεί δέκα λεπτά προκειμένου να εμβολιαστεί» ανέφερε ο κ. Κικίλιας.

emvolio-ellada-kikilias.png

«Οι πολίτες θα μπορούν να κλείσουν ραντεβού. Θα επικρατήσει τάξη και οργάνωση» ξεκαθάρισε ο υπουργός Υγείας. Και διευκρίνισε: «Θα μπορεί να κλείσει ραντεβού με sms, διαδικτυακά, είτε γι αυτούς που είναι πιο μεγάλοι σε ηλικία θα υπάρχουν τηλεφωνικά κέντρα στα οποία θα μπορούν να τηλεφωνήσουν και να κλείσουν το ραντεβού τους, στην πόλη τους, κοντά στην περιοχή που μένει, συγκεκριμένη ώρα».

«Για αυτό το κομμάτι, το ψηφιακό, είναι υπεύθυνο το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και τους ευχαριστούμε πάρα πολύ για τη βοήθεια την οποία μας δίνουν» πρόσθεσε.

Πατήστε ΕΔΩ για να διαβάσετε ολόκληρο το σχέδιο για την εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού.

Βασίλης Κικίλιας: Το εμβόλιο για τον κορωνοϊό θα είναι προαιρετικό

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, ο Βασίλης Κικίλιας ξεκαθάρισε ότι το εμβόλιο για τον κορωνοϊό θα είναι προαιρετικό, όπως προβλέπεται στο Σύνταγμα της χώρας. Παράλληλα, γνωστοποίησε ότι θα είναι ο πρώτος που θα το κάνει και εξέφρασε την εκτίμηση ότι η πλειονότητα των Ελλήνων θα κάνει το εμβόλιο για τον κορωνοϊό.

Από τη μεριά της η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου τόνισε ότι η διάθεσή του εμβολίου θα γίνει σταδιακά, ενώ ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους υπογράμμισε ότι το εμβόλιο θα είναι το «μεγαλύτερο όπλο που θα διαθέτουμε ενάντια στην πανδημία».

Σημειώνεται ότι λίγα λεπτά πριν ξεκινήσει η live ενημέρωση για τον εμβολιασμό στην Ελλάδα κατά του κορωνοϊού, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 3.209 νέα κρούσματα κορωνοϊού. Οι νεκροί από κορωνοϊό το τελευταίο 24ωρο είναι 60, ενώ 480 έχουν φθάσει οι διασωληνωμένοι ασθενείς με Covid-19 στις ΜΕΘ.

Eνημέρωση για τον κορωνοϊό από το Υπουργείο Υγείας

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ