Ελλαδα

Φλωρίδης: Η απογόρευση των συγκεντρώσεων είναι συνταγματική

«Απαράδεκτη η ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πολυτεχνείο
Πολυτεχνείο

«Η απογόρευση της πορείας του Πολυτεχνείου καθώς και των συγκεντρώσεων είναι προδήλως συνταγματική», αναφέρει ο Γιώργος Φλωρίδης.

Θέση για την απόφαση που εξέδωσε το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ, για την απαγόρευση των δημόσιων συναθροίσεων, κατά τις ημέρες 15, 16, 17 και 18 Νοεμβρίου, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, πήρε ο δικηγόρος και πολιτικός, Γιώργος Φλωρίδης. Με ανάρτησή του στο Facebook, τόνισε ότι η απαγόρευση των συναθροίσεων είναι συνταγματική. 

Αναλυτικά η ανάρτηση Φλωρίδη

Άρθρο 11 του Συντάγματος

  1. Οι Έλληνες έχουν το δικαίωμα να συνέρχονται ήσυχα και χωρίς όπλα.

  2. Μόνο στις δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις μπορεί να παρίσταται η αστυνομία. Οι υπαίθριες συναντήσεις μπορούν να απαγορευτούν με αιτιολογημένη απόφαση της αστυνομικής αρχής, γενικά, αν εξ αιτίας τους επίκειται σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια, σε ορισμένη δε περιοχή, αν απειλείται σοβαρή διατάραξη της κοινωνικοοικονομικής ζωής, όπως νόμος οριζει.

Άρθρο 11 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου

  1. Παν πρόσωπον έχει δικαίωμα εις την ελευθερίαν του συνέρχεσθαι ειρηνικώς και εις την ελευθερίαν συνεταιρισμού συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος ιδρύσεως μετ' άλλων συνδικάτων και προσχωρήσεως εις συνδικάτα επί σκοπώ προασπίσεως των συμφερόντων του.
  2. Η άσκησις των δικαιωμάτων τούτων δεν επιτρέπεται να υπαχθή εις ετέρους περιορισμούς πέραν των υπό του νόμου προβλεπομένων και αποτελούντων αναγκαία μέτρα εν δημοκρατική κοινωνία, δια την εθνικήν ασφάλειαν, την δημοσίαν ασφάλειαν, την προάσπισιν της τάξεως και πρόληψιν του εγκλήματος, την προστασίαν της υγείας και της ηθικής, ή την προστασίαν των δικαιωμάτων και ελευθεριών των τρίτων. Το παρόν άρθρον δεν απαγορεύει την επιβολήν νομίμων περιορισμών εις την άσκησιν των δικαιωμάτων τούτων υπό μελών των ενόπλων δυνάμεων, της αστυνομίας ή των διοικητικών υπηρεσιών του Κράτους.

Δεν χρειάζεται να είναι κάποιος νομικός για να καταλάβει ότι η απογόρευση της πορείας για την επέτειο του Πολυτεχνείου καθώς και των συγκεντρώσεων σε όλη την επικράτεια της χώρας («γενικά» είναι η διατύπωση του Συντάγματος), είναι προδήλως συνταγματική. Είναι δε απολύτως σύμφωνη και με το άρθρο 11 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, η οποία έχει ισχύ υπέρτερη του Συντάγματος, και η οποία αναφέρει ρητά τη δυνατότητα απαγόρευσης των συναθροίσεων από την αστυνομία, για «την προστασίαν της υγείας».

Κατά τούτο, είναι νομικά και ηθικά απαράδεκτη η ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, η οποία μετατράπηκε σε συνδικαλιστικό βραχίονα ενός κόμματος, το οποίο εμφορείται από την ιδεολογία της κατάργησης κάθε διάκρισης των εξουσιών και προφανώς της κατάργησης κάθε ίχνους ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης. Όπως, επίσης, είναι προφανές, ότι με αυτή την ανακοίνωσή της η ΕΔΕ, επέφερε σημαντικό πλήγμα στην συνταγματικά κατοχυρωμένη προσωπική ανεξαρτησία των Δικαστικών Λειτουργών, τους οποίους καλεί να υιοθετήσουν την άποψή της, αν ενώπιόν τους έρθουν προς εκδίκαση υποθέσεις σχετικές με την παράβαση της επιβληθείσας απαγόρευσης.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ