Ελλαδα

Lockdown: Με SMS και έγγραφα οι μετακινήσεις - Ποιοι εξαιρούνται

Βήμα βήμα πώς να κάνετε τη διαδικασία εύκολα και γρήγορα

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σε ισχύ το νέο καθολικό lockdown στην Αθήνα - Άδειος ο δρόμος μπροστά από την Πύλη του Αδριανού
Σε ισχύ το νέο καθολικό lockdown στην Αθήνα - Άδειος ο δρόμος μπροστά από την Πύλη του Αδριανού © EUROKINISSI/ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ

Πώς γίνονται οι μετακινήσεις πολιτών στο lockdown, το οποίο ξεκίνησε στις 06.00 το πρωί του Σαββάτου 7 Νοεμβρίου - SMS και έγγραφα κίνησης.

Εδώ και λίγη ώρα έχει ξεκινήσει το νέο καθολικό lockdown για τον κορωνοϊό σε όλη τη χώρα. Ειδικότερα, από τις 06.00 το πρωί όλες οι μετακινήσεις των πολιτών γίνονται με SMS ή με έγγραφο μετακίνησης Τύπου Α (Εργασία) και Τύπου Β (Προσωπικοί λόγοι).

Η αποστολή του SMS γίνεται δωρεάν στον πενταψήφιο αριθμό 13033. Το lockdown παραμένει σε ισχύ έως και τη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2020.

Κατά τη διάρκεια του ελέγχου από τα αρμόδια όργανα, ο πολίτης πρέπει να επιδεικνύει το γραπτό μήνυμα - απάντηση που έχει λάβει ή τη δήλωση κίνησης (είτε σε έντυπη ή σε χειρόγραφη μορφή), μαζί με την αστυνομική του ταυτότητα. Εκτός από τη μετακίνηση στην εργασία η οποία καλύπτεται με τη Βεβαίωση Κυκλοφορίας Εργαζομένου που δίνεται από τον εργοδότη, υπάρχουν 6 λόγοι που επιτρέπεται να βγει ο πολίτης από το σπίτι και να μετακινηθεί χωρίς να του επιβληθεί πρόστιμο. Αναλυτικά:

  • Μετακίνηση για λόγους υγείας (μετάβαση σε φαρμακείο, επίσκεψη στον γιατρό ή μετάβαση σε νοσοκομείο ή κέντρο υγείας, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία). Σε αυτή την περίπτωση αποστέλλεται SMS με τον κωδικό 1.
  • Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών ειδών πρώτης ανάγκης, όπου δεν είναι δυνατή η έγκαιρη αποστολή τους. Σε αυτήν την περίπτωση στο SMS χρησιμοποιείται ο κωδικός 2. Σε αυτήν την κατηγορία εντάσσονται και τα κομμωτήρια μόνο για αυτό το Σαββατοκύριακο που παραμένουν εκτάκτως ανοικτά.
  • Μετάβαση σε δημόσια υπηρεσία, εφόσον δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική ή τηλεφωνική εξυπηρέτηση και μόνο για κατεπείγουσες ανάγκες, μετά από τον καθορισμό ραντεβού για το οποίο ενημερώνεται εγγράφως ή ηλεκτρονικώς ο πολίτης και υπό την επιπλέον προϋπόθεση επίδειξης της ως άνω ενημέρωσης, καθώς και μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή ηλεκτρονική συναλλαγή. Για μετάβαση σε δημόσια υπηρεσία ή τράπεζα, στο SMS χρησιμοποιείται ο κωδικός 3.
  • Μετάβαση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη, καθώς και για μεταφορά συζύγου ή συγγενούς πρώτου βαθμού από και προς τον τόπο εργασίας του, εφόσον υφίσταται σχετική ανάγκη, ή συνοδεία μαθητού στο σχολείο από γονέα ή κηδεμόνα. Σε αυτές τις περιπτώσεις (παροχή βοήθειας, μεταφορά συζύγου ή συγγενούς στην εργασία του και συνοδεία μαθητή), αποστέλλεται SMS με τον κωδικό 4.
  • Μετάβαση σε κηδεία υπό τους όρους που προβλέπεται από τον νόμο ή για μετάβαση γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. Στις περιπτώσεις αυτές στο SMS χρησιμοποιείται ο κωδικός 5.
  • Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο (2)άτομα, υπό την προϋπόθεση τήρησης στην τελευταία αυτή περίπτωση της αναγκαία απόστασης του 1,5 μέτρου. Καθώς και μετάβαση για σίτιση αδέσποτων ζώων,εφόσον η μετάβαση πραγματοποιείται εντός του δήμου κατοικίας του πολίτη. Στις περιπτώσεις αυτές, στο SMS χρησιμοποιείται ο κωδικός 6.

Σημειώνεται ότι οι παραβάτες για άσκοπη μετακίνηση εν μέσω του καθολικού lockdown πληρώνουν πρόστιμο 300 ευρώ.

athensvoice-sms-lockdown.jpg

Επιπλέον, η μετάβαση μαθητών, και συγκεκριμένα ανήλικων τέκνων από και προς το σχολείο, επιτρέπεται από έναν γονέα/κηδεμόνα με την αποστολή δωρεάν SMS στο 13033 (Κωδικός 4) και με πιστοποιητικό-βεβαίωση της Διεύθυνσης του σχολείου, στην οποία αναγράφονται η διεύθυνση της σχολικής μονάδας και η διεύθυνση κατοικίας του/της μαθητή/τριας.

Forma.gov.gr: Αυτά είναι τα έγγραφα που απαιτούνται για τις μετακινήσεις στο lockdown

Στο forma.gov.gr παρέχονται όλες οι οδηγίες που αφορούν την απαγόρευση κυκλοφορίας ενώ υπάρχουν και οι δύο τύποι εγγράφων για την κίνηση των πολιτών.

Ο πρώτος τύπος εγγράφου είναι η βεβαίωση κίνησης Τύπου Α και αφορά τους εργαζόμενους. Το έγγραφο αυτό συμπληρώνεται μια φορά και παρέχεται με προσωπική ευθύνη του υπογράφοντος από τον εργοδότη ή τον νόμιμο εκπρόσωπό του σε περίπτωση νομικού προσώπου ή, σε περίπτωση ελεύθερου επαγγελματία ή αυτοαπασχολούμενου, από τον ίδιο.

Περιέχει το ονοματεπώνυμο, τον τόπο κατοικίας και τον τόπο εργασίας του εργαζόμενου, καθώς και το ωράριο προσέλευσης και αποχώρησής του. Ο εργαζόμενος τη φέρει υποχρεωτικά μαζί του κατά τις μετακινήσεις του από και προς την εργασία του.

Το έντυπο βεβαίωσης κίνησης Τύπου Α για εργαζόμενους στο lockdown
Το έντυπο βεβαίωσης κίνησης Τύπου Α για εργαζόμενους στο lockdown © forma.gov.gr

Πέρα από τη μετακίνηση των εργαζομένων, για τις υπόλοιπες κατ' εξαίρεση μετακινήσεις στο lockdown, οι πολίτες καλούνται:

Α) Να συμπληρώσουν τη βεβαίωση κίνησης Τύπου Β που θα βρουν στην ιστοσελίδα forma.gov.gr και θα εκτυπώσουν.

Η βεβαίωση κίνησης Τύπου Β για το lockdown

Β) Να φτιάξουν μια χειρόγραφη με τα στοιχεία τους και τον λόγο μετακίνησης. Σε αυτήν πρέπει να αναγράφονται οπωσδήποτε:

- Όνομα/Επίθετο

- Διεύθυνση Κατοικίας

- Λόγος μετακίνησης που εμπίπτει στις παραπάνω επιτρεπόμενες κατηγορίες

- Διεύθυνση προορισμού

- Ημερομηνία και ώρα έναρξης της μετακίνησης

- Υπογραφή.

Ενεργοποιήθηκε το lockdown - Τι ισχύει για τις ώρες 21.00-05.00 - Για ποιους λόγους μπορούμε να βγαίνουμε από το σπίτι
 

Αναφορικά με τις μετακινήσεις από τις 21.00 έως τις 05.00 (σ.σ. χρονική περίοδος που ίσχυε το απαγορευτικό κυκλοφορίας τις νυχτερινές ώρες), αυτές θα γίνονται όπως και την υπόλοιπη ημέρα.

Σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και τις διευκρινίσεις που έδωσε ο αρμόδιος υφυπουργός Νίκος Χαρδαλιάς, από τις 21.00 έως και τις 05.00 επιτρέπονται μόνο οι μετακινήσεις:

α) Για λόγους εργασίας (με βεβαίωση εργοδότη τύπου Α, χωρίς SMS)

β) Για λόγους υγείας (SMS στο 13033 ή βεβαίωση κίνησης Τύπου Β σε έντυπη ή χειρόγραφη μορφή, όπου σημειώνεται ο Κωδικός 1)

γ) Για ατομική κίνηση με κατοικίδιο ζώο (SMS στο 13033 ή βεβαίωση κίνησης Τύπου Β σε έντυπη ή χειρόγραφη μορφή, όπου σημειώνεται ο Κωδικός 6).

Αποστολή SMS για τις μετακινήσεις στο lockdown - Ποιοι εξαιρούνται

Σε Σάμο και Καρδίτσα, περιοχές που έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και πολιτικής προστασίας (σ.σ. σεισμός 6,7 Ρίχτερ και πλημμύρες από την κακοκαιρία «Ιανός» αντίστοιχα) ισχύουν συγκεκριμένα μέτρα.

Αναλυτικότερα, για τη Σάμο και μόνο δεν ισχύει η υποχρέωση αποστολής SMS για τις μετακινήσεις των πολιτών. Επίσης, τόσο στη Σάμο (χωρίς SMS) όσο και στην Καρδίτσα με χρήση όμως SMS, λόγω ειδικών συνθηκών που επιβάλλουν οι πρόσφατες φυσικές καταστροφές, κανονικά λειτουργεί τόσο το λιανεμπόριο όσο και το χονδρεμπόριο που σχετίζεται με τις επισκευές κατοικιών, επιχειρήσεων και αγροτικών εκμεταλλεύσεων.

Αρμόδιες αρχές για την επιτήρηση των μέτρων του lockdown που αφορούν μεταξύ άλλων και τις μετακινήσεις των πολιτών με SMS και έγγραφα είναι η ΕΛΑΣ, η Εθνική Αρχή Διαφάνειας, η Διϋπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου Αγοράς, το Λιμενικό Σώμα, η Δημοτική Αστυνομία και οι Ελεγκτικές Υπηρεσίες των Περιφερειών.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ