Ελλαδα

Δερμιτζάκης: Πριν κλείσουν επιχειρήσεις να σταματήσει η μετάληψη

Την αντίθεσή του στον τρόπο με τον οποίον κοινωνούν οι πιστοί, εν μέσω πανδημίας, εξέφρασε ο καθηγητής γενετικής

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Θεία Κοινωνία
Θεία Κοινωνία © ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Επιστήμονες επαναφέρουν το θέμα της Θείας Κοινωνίας, την ώρα που λαμβάνονται αυστηρότερα μέτρα για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού

Καθώς λαμβάνονται διαρκώς νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορωνοϊού, επιστήμονες επαναφέρουν το θέμα της Θείας Κοινωνίας, τουλάχιστον με τον τρόπο που αυτή πραγματοποιείται εν μέσω πανδημίας. 

Ο καθηγητής γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστήμιου της Γενεύης Μανώλης Δερμιτζάκης, κατά την συνέντευξή του στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του ΣΚΑΪ, «Σήμερα», είπε, μεταξύ άλλων, «πριν σταματήσουν οικονομικές δραστηριότητες, και κλείσουν επιχειρήσεις πρέπει να σταματήσει η μετάληψη».

Σύμφωνα με όσα υποστήριξε ο καθηγητής, δεν γίνεται να κλείνουν επιχειρηματίες και παράλληλα στις εκκλησίες να συνεχίζεται η μετάληψη με αυτόν τον τρόπο.

Ο ίδιος αντιπρότεινε να γίνεται η Θεία Κοινωνία με πλαστικό κουτάλι μιας χρήσης ή με το μεταλλικό κουταλάκι του κάθε πιστού, κάτι που όπως είπε έχει γίνει και σε εκκλησίες άλλων χωρών.

Ιερά Σύνοδος: Δεν υπάρχει κίνδυνος από τη Θεία Κοινωνία

«Ας αποδείξει κάποιος ότι μεταδίδεται μέσω της μετάληψης. Αλλά αυτό δεν πρόκειται να συμβεί. Έχουμε περιπτώσεις κληρικών που κατέλυαν τη Θεία Κοινωνία και δεν υπέστησαν τίποτε. Ακόμη και σε οποιαδήποτε πανδημία», τόνισε μετά τη λήξη της τελευταίας Ιερέας Συνόδου ο μητροπολίτης Φιλίππων. 

Βαρθολομαίος: Πιστεύουμε ακράδαντα ότι με την Θεία Κοινωνία δεν κολλάει ο κορωνοϊός

«Εμείς πιστεύουμε ακράδαντα ότι μεταλαμβάνοντας το Σώμα και το Αίμα του Κυρίου, δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος να πάρουμε το μικρόβιον του κορωνοϊού. Γι’ αυτό και ως Οικουμενικό Πατριαρχείο, δεν αλλάξαμε τον τρόπο μεταδόσεως της Θείας Κοινωνίας.» Aυτό επισήμανε στην ομιλία του, μετά τη Θ. Λειτουργία στο πανηγυρίζον Μετόχι του Αγίου Παντελεήμονος ο οικουμενικός Πατριάρχης.

Πώς αντιμεωπίστηκε το θέμα της Θείας Κοινωνίας στην Ευρώπη κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας 

Οι Μητροπολίτες ευρωπαϊκών χωρών, που ανήκουν στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, έλαβαν ρητή κυβερνητική απόφαση σύμφωνα με την οποία απαγορεύεται η Θεία Μετάληψη, αλλά και η διανομή αντιδώρου. Γερμανία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Ελβετία, υπάγονται σ’ αυτή την απαγόρευση. Εκεί δεν υπάρχουν περιθώρια μη συμμόρφωσης των Ορθοδόξων με τις αποφάσεις του κράτους.

Στην Αυστρία ο τοπικός Μητροπολίτης Αρσένιος εφήρμοσε την αρχαία πρακτική της Εκκλησίας, δηλ. την Θεία Μετάληψη χωρίς τη χρήση λαβίδας. Ο εμβαπτισμένος άρτος στον οίνο που λαμβάνει απευθείας στο στόμα του ο πιστός, είναι ο αρχαίος τρόπος της Θ. Μετάληψης, τον οποίο προτείνουν ως παραδοσιακό και ασφαλή συνάμα, πολλοί θεολόγοι.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος εισήγαγε την χρήση ατομικής λαβίδας, μια πρακτική που επικρίθηκε και δεν έτυχε συνολικής εφαρμογής από τους ιεράρχες της Αμερικής.

Ο Μητροπολίτης Γερμανίας Αυγουστίνος προέτρεψε τους πιστούς να κάνουν υπομονή και να μην κοινωνούν, μέχρι να ανακληθεί η προσωρινή απόφαση της κυβέρνησης. Δεν θέλησε να εφαρμόσει κάποια από τις λύσεις που προτείνονται. Θεώρησε προτιμότερη την αποχή.

Η Ρωσική Εκκλησία συνέχισε κανονικά την τέλεση της Θείας Λειτουργίας, εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού, αλλά με τρόπους που εφηύρε προκειμένου να συμμορφώνεται προς τις υποδείξεις των υγειονομικών αρχών.

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ  

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ