- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Οδοντίατροι: Αναγκαία τα επιπλέον μέτρα υγειονομικής προστασίας
Η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία ζητά πρόσθετα μέτρα υγειονομικής προστασίας του πληθυσμού, κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα
Η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία ζητά επιπλέον υγειονομικά μέτρα προστασίας του πλυθησμού, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα, λόγω της έξαρσης του κορωνοϊού
Έντονη ανησυχία εκφράζουν τα μέλη της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας για την εξάπλωση του κορωνοϊού στη χώρα μας και κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα και επισημαίνουν την αναγκαιότητα λήψης πρόσθετων μέτρων υγειονομικής προστασίας του πληθυσμού.
Οι οδοντίατροι της Βόρειας Ελλάδας που είναι μάρτυρες μιας αθρόας και μη αναγκαίας μετακίνησης συμπολιτών μας σε γειτονικές χώρες όπου ο κορωνοϊός καλπάζει, τονίζουν ότι υπάρχουν σοβαρά κενά στο καθεστώς λειτουργίας των συνοριακών περασμάτων με Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία, Βουλγαρία και Τουρκία.
Όπως αναφέρουν, η ανεξέλεγκτη διέλευση Ελλήνων από τα συνοριακά περάσματα, ειδικά των Ευζώνων και της Νίκης, προκάλεσε κινδύνους για διασπορά του κορονοϊού σε ελληνικές περιοχές που είναι «παρθένες» στον ιό, όπως είναι η Φλώρινα και η Παιονία.
Στα σύνορα με την Αλβανία και ειδικότερα στα περάσματα της Κακαβιάς Ιωαννίνων και Κρυσταλλοπηγής Φλώρινας καταγράφεται αριθμός χιλιάδων διερχόμενων στην Ελλάδα. Αλβανοί που έχουν άδεια παραμονής στην Ελλάδα ή Έλληνες επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στη γειτονική χώρα μπαινοβγαίνουν καθημερινά, αυξάνοντας τον κίνδυνο διασποράς του κορονοϊού, καθώς δεν αποκλείεται να είναι ασυμπτωματικοί κατά την είσοδό τους στη χώρα και έπειτα να μεταδώσουν τον ιό σε δεκάδες συμπολίτες μας.
Έρευνες εξάλλου έχουν δείξει ότι το ιικό φορτίο στους ασυμπτωματικούς μειώνεται με πιο αργό ρυθμό από ό,τι στους συμπτωματικούς.
Ανησυχητική είναι η κατάσταση και στα σύνορα με τη Βόρεια Μακεδονία. Έλληνες που κατοικούν κοντά στα σύνορα, εισέρχονται στο γειτονικό κράτος για να βάλουν φθηνή βενζίνη, να κάνουν ψώνια ή να παίξουν στα καζίνο της Γευγελής και της Δοϊράνης, αψηφώντας τους κινδύνους μετάδοσης του κορονοϊού στην Ελλάδα!
«Η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία κρούει το καμπανάκι του κινδύνου στους πολίτες, καθώς τέτοιες συμπεριφορές είναι άκρως επικίνδυνες και δυσκολεύουν τις προσπάθειες των υγειονομικών αρχών να ελέγξουν την πανδημία», σημειώνει ο πρόεδρος της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας Αθανάσιος Δεβλιώτης.
Μάλιστα ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Κοζάνης εξέδωσε αφίσα, στέλνοντας το μήνυμα «Λέμε όχι στην ανευθυνότητα και τις άσκοπες μετακινήσεις για ψώνια και οδοντιατρικές θεραπείες στις γείτονες χώρες. Διασφαλίζουμε την υγεία μας! Βάζουμε stop στην εξάπλωση του covid 19».
Οι άσκοπες μετακινήσεις σε γειτονικές χώρες μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή δεκάδων συνανθρώπων μας, αναφέρει ο κ. Δεβλιώτης και υπογραμμίζει ότι «τουλάχιστον ο ένας στους τρεις από όσους κολλάνε τον κορωνοϊό δεν έχει συμπτώματα και είναι φαινομενικά υγιής, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει πως δεν μπορεί να μεταδώσει τον ιό σε άλλους».
Γι’ αυτό το λόγο η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία απέστειλε σχετική επιστολή στον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια και ζητά από την πολιτεία να λάβει πρόσθετα μέτρα υγειονομικής προστασίας στα σύνορα της χώρας.
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι βροχές των τελευταίων ημερών αύξησαν σημαντικά τα διαθέσιμα αποθέματα νερού
Δεν κινδυνεύει η ζωή της - Παραμένει στο νοσοκομείο για προληπτικούς λόγους
Καταγγελίες για «πρόχειρα» έργα και μπαζώματα - «Καμία σχέση με πραγματικότητα» απαντά ο ΔΕΔΔΗΕ
Έφυγε από τη ζωή στα 77, αφήνοντας πίσω της μια πολυσυζητημένη δημόσια πορεία
Οι νέες θέσεις Α΄ και Β΄ υπαρχηγού και οι γενικοί συντονιστές Βόρειας και Νότιας Ελλάδας
Επιχείρηση της Συνοριακής Φύλαξης Σουφλίου σε επαρχιακή οδό - Πώς προσπάθησαν να αποφύγουν τους ελέγχους
Άνοδος της θερμοκρασίας και νότιοι άνεμοι έως 5 μποφόρ - Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν από τις πρωινές ώρες
Καταρρίφθηκε το ρεκόρ ημερήσιου ύψους βροχής σε πολλές περιοχές της Αττικής
Το έργο αναμένεται να παρουσιαστεί στην εκπαιδευτική κοινότητα και το ευρύ κοινό
Την τελευταία του πνοή άφησε το βράδυ της Πέμπτης (22/1) ο Σπύρος Καρατζαφέρης
Βροχές, καταιγίδες και θυελλώδεις νοτιάδες έως 9 μποφόρ
Νέα πρωτοβουλία Columbia–ΕΜΠ γεφυρώνει έρευνα και αγορά, επενδύοντας στη νέα γενιά επιστημόνων
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Τα καταστήματα ΟΠΑΠ και PLAY περνούν στην εποχή της Allwyn, με νέο look & feel, διεθνή αέρα και εμπειρίες που κοιτούν μπροστά, χωρίς να αλλάζει τίποτα από όσα αγαπήσαμε
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Αιχμές για συγκάλυψη, σύγκριση με Ισπανία και αναφορές στο πολιτικό εγχείρημα που ετοιμάζει
Τα ίχνη της χάθηκαν από χώρο παιδικής προστασίας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.