- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Έρχονται οι «Νταντάδες της Γειτονιάς» με τη χρηματοδότηση ΕΣΠΑ
Μια ακόμη δράση του Υπουργείου Εργασίας με στόχο να στηριχθεί η εργαζόμενη μητέρα
Ξεκινούν οι «Νταντάδες της Γειτονιάς» με τη χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ - Το πρόγραμμα που στόχο έχει να στηρίξει έμπρακτα τους εργαζόμενους γονείς.
Ξεκινάει ο σχεδιασμός και η πιλοτική εφαρμογή της δράσης «Νταντάδες της Γειτονιάς» για την ισότητα στην εργασία και την υποστήριξη της θέσης των γυναικών στην αγορά εργασίας.
Το πρόγραμμα «Νταντάδες της Γειτονιάς» υλοποιείται σε πιλοτικό επίπεδο, αρχικά, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ.
Ειδικότερα, η Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων σε συνεργασία με την Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Προγραμμάτων ΕΤΠΑ, ΤΣ και ΕΚΤ του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων ανακοίνωσαν την έναρξη του σχεδιασμού και υλοποίησης του συγχρηματοδοτούμενου από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο προγράμματος «Νταντάδες της Γειτονιάς», στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020.
Το πρόγραμμα «Νταντάδες της Γειτονιάς» εμπίπτει στον άξονα δράσεων υπέρ της συμφιλίωσης οικογενειακής και επαγγελματικής ή/και προσωπικής ζωής, ο οποίος αποτελεί έναν από τους βασικούς στόχους της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για την ισότητα, για τα επόμενα χρόνια. Θα υλοποιηθεί, σε πιλοτικό αρχικά επίπεδο, στις αρχές του 2021 με στόχο την καθολική εφαρμογή του στη νέα προγραμματική περίοδο 2021-2027.
Το πρόγραμμα αυτό αφορά κυρίως τη φύλαξη βρεφών ηλικίας από έξι μηνών έως 2,5 ετών και προβλέπει την οικονομική ενίσχυση των εργαζομένων -κυρίως- γονέων, των μονογονέων, των αναδόχων και γενικά της οικογένειας οριζόντια, για τη φύλαξη του παιδιού ή των παιδιών τους, είτε εντός της οικογενειακής εστίας είτε στο σπίτι μιας/ενός παιδαγωγού-φύλακα.
Η μέθοδος εφαρμογής του προγράμματος θα προκύψει μετά από τεχνική μελέτη προσαρμογής καλών πρακτικών στα ελληνικά δεδομένα, λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες, τις ελλείψεις και τη δυναμική των εμπλεκομένων μερών σε τοπικό επίπεδο, προκειμένου να εξασφαλίζεται η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και η ασφάλεια των βρεφών.
Όπως τονίζει η Γενική Γραμματέας Οικογενειακής Πολιτικής & Ισότητας των Φύλων, Μαρία Συρεγγέλα: «Ο στόχος του προγράμματος είναι διττός. Στοχεύουμε αφενός στην υποστήριξη και τη διευκόλυνση των γυναικών μητέρων και κηδεμόνων, προκειμένου μετά την απόκτηση ενός παιδιού να πετύχουν την πλήρη επανένταξή τους στην αγορά εργασίας και τη συνέχιση της επαγγελματικής τους καριέρας και αφετέρου στη μείωση της αδήλωτης εργασίας μέσω της ενθάρρυνσης άνεργων, κυρίως, γυναικών, κατόπιν πιστοποίησης, να εργασθούν ως παιδαγωγοί-φύλακες».
«Νταντάδες της Γειτονιάς»: Πώς βοηθούν στην πράξη την εργαζόμενη μητέρα
«Οι γυναίκες που αποφασίζουν να κάνουν οικογένεια αναγκάζονται πολλές φορές να βάλουν την καριέρα τους σε δεύτερη μοίρα. Εργάζονται λιγότερες ώρες ή βγαίνουν εντελώς εκτός αγοράς εργασίας, γιατί η φροντίδα του σπιτιού και της οικογένειας πέφτει σχεδόν εξολοκλήρου στα δικά τους χέρια. Τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Ισότητας των Φύλων (EIGE) για το 2019 είναι απογοητευτικά: η Ελλάδα τερμάτισε τελευταία στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στον τομέα της εργασίας είμαστε προτελευταίοι, όπως και στον τομέα "ελεύθερος χρόνος". Το 85% των γυναικών ασχολούνται τουλάχιστον μια ώρα κάθε μέρα με δουλειές του σπιτιού, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό των ανδρών ανέρχεται μόλις στο 16%» εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Μαρία Συρεγγέλα, γενική γραμματέας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων (ΓΓΟΠΙΦ).
Προκειμένου να θεραπευτεί αυτή η ανισότητα, με προτεραιότητα την υποστήριξη των εργαζόμενων μητέρων, η ΓΓΟΠΙΦ αναζήτησε επιτυχημένες πρακτικές σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κατέληξε στις «Νταντάδες της Γειτονιάς». «Επιδιώκουμε την εξισορρόπηση της οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής, για τις γυναίκες που το επιλέγουν, έτσι ώστε να μην βρίσκονται αντιμέτωπες με το δίλημμα "καριέρα ή οικογένεια"» προσθέτει η κ. Συρεγγέλα.
«Νταντάδες της Γειτονιάς» - Δικαιούχοι και κριτήρια
Όπως εξηγεί, το πρόγραμμα «Νταντάδες της Γειτονιάς» εμπίπτει στους βασικούς στόχους της ευρωπαϊκής στρατηγικής για την ισότητα των φύλων, που παρουσιάστηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα επόμενα χρόνια.
Ο σχεδιασμός του προγράμματος είναι η παροχή υπηρεσιών φύλαξης παιδιών βρεφικής ηλικίας έως 2,5 ετών από πιστοποιημένους/νες φροντιστές/στριες, ξεκινώντας πιλοτικά σε κάποιους δήμους από τις αρχές του 2021 και με την προοπτική της καθολικής εφαρμογής σε όλη τη χώρα στη νέα προγραμματική περίοδο ΕΣΠΑ 2021-2027. Όπως επισημαίνει η κ. Συρεγγέλα, «προβλέπεται η οικονομική ενίσχυση των εργαζομένων -κυρίως- γονέων, των μονογονέων, των αναδόχων και γενικά της οικογένειας οριζόντια, για τη φύλαξη του παιδιού ή των παιδιών, είτε εντός της οικογενειακής εστίας, είτε στο σπίτι μιας/ενός παιδαγωγού-φύλακα».
«Ήταν μια προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης. Η απουσία συνθηκών ισότητας των φύλων από την κοινωνία είναι αισθητή και έτσι ξεκινήσαμε να καταστρώνουμε το σχέδιο για την εξασφάλιση ίσων ευκαιριών για άνδρες και γυναίκες. Το σχέδιο αυτό παίρνει τώρα σάρκα και οστά» υπογραμμίζει η γενική γραμματέας. Αν και οι προϋποθέσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα θα καθοριστούν το προσεχές διάστημα, καθίσταται σαφές πως τα οφέλη θα είναι πολυεπίπεδα: «Κατ’ αρχάς, οι γυναίκες ή και οι άνδρες γονείς/κηδεμόνες, θα μπορέσουν να εργαστούν, χωρίς το άγχος της φύλαξης του παιδιού τους. Παράλληλα, οι άνεργοι/ες επαγγελματίες του κλάδου αυτού θα μπορέσουν να απασχοληθούν στο αντικείμενό τους, ενώ θα επιτευχθεί και η εργασιακή επανένταξη γυναικών μακροχρόνια άνεργων ή συνταξιούχων, οι οποίες θα λάβουν την σχετική πιστοποίηση. Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα θα μειώσει και την αδήλωτη εργασία, καθώς οι περισσότερες κυρίες που φροντίζουν παιδιά αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, δυστυχώς, δεν εργάζονται νόμιμα» εξηγεί η κ. Συρεγγέλα.
Το πρόγραμμα δεν θα αποκλείσει τους άνδρες, ούτε στο κομμάτι των ωφελούμενων, ούτε στο κομμάτι των απασχολούμενων σε αυτό, όπως δεσμεύεται η κ. Συρεγγέλα. «Το πρόγραμμα προσαρμόζεται στα ελληνικά δεδομένα. Τίποτε δεν θα γίνει αυθαίρετα, για τις διαδικασίες θα αποφανθούν οι ειδικοί. Ωστόσο, οι γνώσεις, η εμπειρία, αλλά και η ψυχική υγεία των ανθρώπων που θα φυλάσσουν τα παιδιά είτε στο σπίτι όπου αυτά διαμένουν, είτε σε δικό τους χώρο, σαφώς και θα εξετάζονται για την ένταξη στο πρόγραμμα. Είναι σημαντικό να υπάρχει ο δεσμός εμπιστοσύνης γονιών-νταντάδων» τονίζει η ίδια.
«Προσωπικά, δεν γνωρίζω καμία νέα μαμά που να μην ανησυχεί για το πού θα αφήσει το παιδί της, μετά την άδεια μητρότητας. Τα παιδιά μου έχουν μεγαλώσει πια αλλά δεν μπορώ να ξεχάσω, όταν ήταν στην βρεφική ηλικία και έπρεπε να επιστρέψω στην εργασία μου, το άγχος και την ψυχολογική πίεση. Ταυτόχρονα, είδα πολλές γυναίκες στο περιβάλλον μου να εγκαταλείπουν την εργασία τους ή τις φιλοδοξίες τους, όταν έγιναν μητέρες. Αρκετές από αυτές δεν γύρισαν ποτέ στον επαγγελματικό στίβο, αν και είχαν τα προσόντα για να κάνουν καριέρα. Θα ήθελα οι νεώτερες γενιές γυναικών να έχουν τη δυνατότητα να κάνουν και καριέρα και οικογένεια, αν το θέλουν, και να μην χρειάζεται να επιλέξουν ένα από τα δύο» καταλήγει η κ. Συρεγγέλα για το πρόγραμμα «Νταντάδες της Γειτονιάς».
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πτώση της θερμοκρασίας από το απόγευμα του Σαββάτου
«Δεν υπάρχουν χυδαίες λέξεις» σχολίασε ο καθηγητής
Αύριο θα φωτίσει τον ουρανό
Μετά από σφοδρή σύγκρουση δύο οχημάτων
Ανοιχτά τα εμπορικά αύριο Κυριακή
Όσα συζητήθηκαν στα πάνελ σε video, highlights και εικόνες
Ποια φαγητά ξεχώρισαν
Τα νέα στοιχεία - μαρτυρίες που έφερε στο φως η εκπομπή της Αγγελικής Νικολούλη
Η πρόγνωση για τις επόμενες ημέρες
Νεκρός ανασύρθηκε ο οδηγός του οχήματος που συγκρούστηκε με την αμαξοστοιχία 1635 Θεσσαλονίκης – Σερρών.
Σε ποιες περιοχές αναμένεται να χιονίσει
Η ανακοίνωση του επιχειρηματία
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.