- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Μητροπολίτης Άνθιμος: Πολιτεία και επιστήμονες μάς προστάτευσαν
Το κήρυγμα του Αλεξανδρουπόλεως για την πανδημία και τη δοκιμασία της Εκκλησίας
Η Πολιτεία, όσο και η επιστημονική κοινότητα επέλεξαν δύσκολες αποφάσεις, που όμως μας προστάτευσαν, τόνισε στο κήρυγμά του ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος.
Η πανδημία του κορωνοϊού και η «ιχνηλάτησή» της, το κλείσιμο των Εκκλησιών, «οι δύσκολες αποφάσεις» της Πολιτείας και της επιστημονικής κοινότητας και οι αντιδράσεις που προκλήθηκαν, ήταν το θέμα του κηρύγματος του Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμου, μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας. «Γυρίσαμε στις Εκκλησίες μας. Ξαναμπήκαμε στους Ναούς μας. Ασπαστήκαμε τις εικόνες μας… Ιδωθήκαμε μεταξύ μας "πρόσωπο προς πρόσωπο"… Ήταν πρωτόγνωρα για μας όσα συνέβησαν. Όχι όμως, πρωτόφαντα στη ζωή της Εκκλησίας…», είπε μεταξύ άλλων ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως.
Σε μία προσπάθεια «ιχνηλάτησης του γεγονότος», όπως είπε χαρακτηριστικά, σημείωσε πως η πανδημία «έγινε αφορμή, πολλοί να πέσουν και πολλοί να σηκωθούν και ξεσκέπασε τις διαθέσεις πολλών» χριστιανών αδελφών μας. Εξάλλου, τον κυβερνήτη του πλοίου οι τρικυμίες, τον στρατηγό οι μάχες και τον ιερέα οι πειρασμοί, τον κάνουν να φαίνεται ποιος είναι…».
Αναφορικά με τη στάση της Πολιτείας είπε απευθυνόμενος στο Εκκλησίασμα: «Όλοι μας δοκιμαστήκαμε. Βλέπαμε κι ακούγαμε όσα είχαν προηγηθεί σε άλλες χώρες του πλανήτη και δοξάζαμε το Θεό που στην πατρίδα μας δεν πρυτάνευσαν οι δείκτες της οικονομίας, δεν επιλέχθηκαν οι αξίες της αγοράς αλλά προτάχθηκε η αξία "άνθρωπος". Τόσο η Πολιτεία, όσο και η επιστημονική κοινότητα επέλεξαν δύσκολες αποφάσεις, που όμως μας προστάτευσαν. Για την Εκκλησία, ναι! δεν ήταν εύκολο να κλείσει τους Ναούς, όμως έπρεπε…».
Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο κ. Άνθιμος και στις αντιδράσεις. «Κάποιοι δεν μπορούσαν να το καταλάβουν και βλέποντας τη μέριμνα της κυβερνήσεως για τις χριστιανικές γιορτές μας, έφτασαν στο να λοιδορήσουν τα ιερά μας και την εμπειρία μας. Δεν πειράζει. Πάντα θα υπάρχουν συνάνθρωποί μας που επειδή δεν ξέρουν την πίστη μας, δεν την εκτιμούν σωστά… Κάποιοι άλλοι, δεν εμπιστεύθηκαν την Εκκλησία μας και είπαν και έγραψαν όσα διόλου δεν απέπνεαν ορθόδοξη χριστιανική πνευματικότητα. Και φούσκωσε μια θάλασσα χριστιανικής αλαζονείας, (με ποιο δικαίωμα θα μας κλείσουν τους Ναούς), έπνευσε ένας άνεμος Ορθόδοξου εγωισμού, (εμείς απαιτούμε τις Ακολουθίες μας), κροτάλισε ιεροκατηγορία, αλλά και κάθε μορφής κατάκριση (ενάντια σε ιεράρχες, πολιτικούς, ακαδημαϊκούς, γιατρούς, ερευνητές, αστυνομικούς). Γιατί; Τι μας έκαναν οι άνθρωποι; Δεν ήταν χριστιανική συμπεριφορά αυτή. Και πίσω από την ανωνυμία ή την ψευδωνυμία του διαδικτύου κατάντησε απάνθρωπος κανιβαλισμός…».
Ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως έκλεισε λέγοντας: «Ας μην επιτρέψει ο καλός Θεός να ξαναζήσουμε τέτοια δοκιμασία, μα! Αν το κάνει, τότε η αγάπη Του ας μας βρει πάλι ενωμένους, πάλι μαζί, κανέναν χωριστά, όλη την Εκκλησία, χωρίς ενδοιασμούς, χωρίς εγωισμούς, χωρίς αυθαιρεσίες, με σκοπό να διακονήσουμε και πάλι τον άνθρωπο, τον κάθε συνάνθρωπο, δηλαδή τον ίδιο τον Χριστό».
Σημειώνεται πως η Θεία Λειτουργία τελέστηκε στις εκκλησίες της Αλεξανδρούπολης, βάσει των όρων που έθεσε η ειδική επιστημονική επιτροπή για την πανδημία του κορωνοϊού, με σκοπό την διασφάλιση της δημόσιας υγείας και τις προϋποθέσεις που καθόρισε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος σε σχετική της εγκύκλιο.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ξεκάθαρο μήνυμα του υπουργού Τουρνά προς τους ιδιοκτήτες
Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες αποκατάστασης και σταθεροποίησης
Τι αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο Δήμος Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης
Επεκτείνεται η πολιτιστική πρωτοβουλία
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Στις 22 και 23 Ιουνίου στο Γαλλικό Ινστιτούτο - Είσοδος ελεύθερη
Αυτοσυγκράτηση ζήτησε η πρόεδρος
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 18 Ιουνίου 2026 στις 19:30, στο κτίριο ΣΑΚΑ του Κολλεγίου Αθηνών
Συγγενείς, φίλοι και συνάδελφοι είπαν το τελευταίο αντίο
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Το γκρεμισμένο κτίριο και η «Καλημέρα» στους αναγνώστες
Συναγερμός στην Πυροσβεστική
Ο γυναικοκτόνος λάμβανε φαρμακευτική αγωγή
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Ποιοι είναι οι θηρευτές του ξενικού είδους που θεωρείται απειλή για λουόμενους και αλιείς
Το ανακοινωθέν του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας
Πού εντοπίζονται καθυστερήσεις στους κεντρικούς οδικούς άξονες του λεκανοπεδίου
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.