Ελλαδα

Ο φόβος για τον κορωνοϊό γίνεται ανησυχία για την οικονομία

Σύμφωνα με έρευνα της aboutpeople

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Έρευνα για την πορεία και τις επιπτώσεις του κορωνοϊού στην Ελλάδα
Έρευνα για την πορεία και τις επιπτώσεις του κορωνοϊού στην Ελλάδα ©EUROKINNISSI

Ο φόβος για την υγειονομική κρίση λόγω κορωνοϊού, δίνει τη θέση του στην ανησυχία για την πορεία της οικονομίας - Τί λέει ο κόσμος για κυβέρνηση - εκκλησία.

Όπως δείχνουν τα στοιχεία από την έρευνα της aboutpeople για το NEWS 24/7, οι Έλληνες πλέον αισιοδοξούν για το σχετικά σύντομο τέλος της υγειονομικής κρίσης εξαιτίας του κορωνοϊού, ωστόσο ο φόβος για την πορεία της οικονομίας μεγαλώνει. 

Για το φόβο του κορωνοϊού, τρεις στους 4 ερωτώμενους δηλώνουν ανήσυχοι. Συγκεκριμένα το 27,5% δηλώνει πολύ ανήσυχο και το 47,6% αρκετά, 13% χαμηλότερο σε σχέση με την ίδια ερώτηση 2 εβδομάδες πριν.

Χαμηλότερα είναι τα ποσοστά ανησυχίας των ερωτώμενων στην ερώτηση για το κατά πόσο ο κορωνοϊός απειλεί τον κόσμο. Αποτελεί μεγάλη απειλή για το κόσμο απάντησε το 80,5% (από 89,2% στο προηγούμενο κύμα), 66,4% για την Ελλάδα (από 85,1%) και 54,1% (από 69%) για το οικογενειακό περιβάλλον.

Πόσο μεγάλη απειλή είναι ο κορωνοϊός
Πόσο μεγάλη απειλή είναι ο κορωνοϊός

Για τις πιθανές οικονομικές επιπτώσεις που θα έχει η πανδημίου του κορωνοϊού, περίπου 3 στους 4 ερωτώμενους αισθάνονται άγχος και φόβο σχετικά με το τι έπεται στην οικονομία. Πιο συγκεκριμένα το 30,4% απάντησε φόβο και το 42,8% άγχος.

Η ανησυχία για την οικονομική κρίση
Η ανησυχία για την οικονομική κρίση

Μοιρασμένες είναι οι απόψεις για το πόσο θα διαρκέσει μια πιθανή οικονομική κρίση εξαιτίας της πανδημίας. Το 10,4% πιστεύει 6 μήνες, το 27,5% περίπου έναν χρόνο, το 28,9% περίπου δύο χρόνια και 26,1% από 2 ως πέντε έτη.

Η διάρκεια της οικονομικής κρίσης
Η διάρκεια της οικονομικής κρίσης

Για τη στάση της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, τα ποσοστά ικανοποίησης  στη διαχείριση της κρίσης από την κυβέρνηση παραμένουν υψηλά. Το 39,9% δηλώνει πολύ ικανοποιημένο, το 38,2% αρκετά (σύνολο 78,1%), ενώ λίγο και καθόλου απάντησε το 20,7%.Ο βαθμός ικανοποίησης από τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι 11,8% πολύ και 28,2% αρκετά (σύνολο 40%), ενώ λίγο και καθόλου απάντησε το 50,9%.

Η αντιμετώπιση του κορωνοϊού από την κυβέρνηση
Η αντιμετώπιση του κορωνοϊού από την κυβέρνηση

Αξιοσημειωτη αύξηση παρατηρείται στην ικανοποίηση από τη στάση της Εκκλησίας σε σχέση με το προηγούμενο κύμα της έρευνας. Από το 31,2% το ποσοστό των θετικών αναφορών σκαρφαλώνει στο 39,6%.

Η στάση της εκκλησίας
Η στάση της εκκλησίας

Οι επαγγελματίες της υγείας και ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας παραμένουν οι πιο αξιόπιστες πηγές ενημέρωσης για το ζήτημα, ενώ έπονται οι λοιποί κυβερνητικοί υγειονομικοί φορείς, το διαδίκτυο, το φιλικό και οικογενειακό περιβάλλον και τα ΜΜΕ. Αξίζει να σημειωθεί ότι και σε αυτή τη μέτρηση, η αίσθηση ότι τα ΜΜΕ υπερβάλλουν σχετικά με την κρίση είναι σε υψηλά επίπεδα (68,5%), κάτι που μπορεί να οφείλεται βέβαια και στο ότι μειώνεται η ανησυχία γενικά.

Οι αξιόπιστες πηγές πληροφόρησης
Οι αξιόπιστες πηγές πληροφόρησης

Το 57,2% των ερωτώμενων θεωρεί ότι η υγειονομική κρίση του κορωνοιού θα τελειώσει σύντομα. Παρατηρούμε αύξηση της αισιοδοξίας, αφού στην προηγούμενη μέτρηση το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 50,2%. Παράλληλα 3 στους 4 ερωτώμενους θεωρούν ότι η στιγμή που θα βρεθεί το εμβόλιο ή η θεραπεία κατά του ιού πλησιάζει.

Η διάρκεια της κρίσης
Η διάρκεια της κρίσης

Τα στοιχεία της έρευνας επιβεβαιώνουν, την εικόνα της Κυριακής του Πάσχα, και της ιδιαίτερα χαμηλής παραβατικότητας, όσον αφορά τα μέτρα περιορισμού εξάπλωσης του κορονοϊού. Πάνω από 8 στους 10 έκαναν Πάσχα μόνοι τους ή με όσους συγκατοικούν στο σπίτι, ενώ το 16,1% δήλωσε ότι έφαγε παρέα με λίγους συγγενείς ή φίλους.

Που πέρασαν το Πάσχα οι Έλληνες
Που πέρασαν το Πάσχα οι Έλληνες

Τις τελευταίες μέρες έγινε μεγάλη συζήτηση για το πως δημιουργήθηκε ο ιός μετά και τις σχετικές καταγγελίες του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Ετσι βλέπουμε ότι σχεδόν 4 στους 10 θεωρούν πιθανό ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 24,9% θεωρεί ότι ο κορωνοιός δεν είναι τίποτα παραπάνω από μια απλή γρίπη και ότι όλο αυτή που ζήσαμε ήταν μια υπερβολή.

Η άποψη του κόσμου για το αν ο ιός είναι εργαστηριακός
Η άποψη του κόσμου για το αν ο ιός είναι εργαστηριακός

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ