- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Μείωση των κρουσμάτων AIDS σε χρήστες ναρκωτικών ουσιών
Σύμφωνα με ανακοίνωση της υφυπουργού Υγείας
Πτώση στο 50% στα κρούσματα του θανατηφόρου ιού του AIDS σε χρήστες ναρκωτικών ουσιών και 82% σε κρούσματα της ελονοσίας σε όλη τη χώρα σημειώθηκαν για το έτος 2013, όπως ανακοίνωσε η υφυπουργός Υγείας Ζέττα Μακρή κατά τη διάρκεια «Συνάντησης των Επικεφαλής των Ιατρικών, Νοσηλευτικών και Οδοντιατρικών Υπηρεσιών», που πραγματοποιήθηκε στο Ζάππειο, στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε.
Η αποτελεσματική αντιμετώπιση των λοιμωδών νοσημάτων και τυχόν νεοεμφανιζόμενων, εξαρτάται τόσο από την αμεσότητα όσο και από την ποιότητα των εφαρμοζόμενων πολιτικών, τόνισε η υφυπουργός. Για τον ιό HIV, η κα Μακρή σημείωσε ότι, μετά από σχετικές δράσεις, κυρίως από πλευράς Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.) και άλλων εμπλεκόμενων φορέων, αλλά και της κοινωνίας των πολιτών, έχει καταγραφεί σημαντική μείωση του αριθμού νέων λοιμώξεων σε χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών (ΧΕΝ) το 2013, με διαγνωσμένα 262 νέα κρούσματα, έναντι 547 κρουσμάτων λοίμωξης το 2012.
Όσον αφορά την Ελονοσία, με τις εντατικές δράσεις του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και άλλους φορείς, στην περιοχή του Δήμου Ευρώτα Λακωνίας ειδικότερα, από το 2011, έχει καταγραφεί σημαντική μείωση των κρουσμάτων ελονοσίας με εγχώρια μετάδοση.
Στην περιοχή του Ευρώτα παρατηρήθηκε το 2012 μείωση 72% των κρουσμάτων, σε σύγκριση με το 2011 και 100% το 2013 σε σύγκριση με το 2012, καθώς δεν υπήρξε κανένα νέο κρούσμα ελονοσίας στην περιοχή. Σε όλη τη χώρα, το 2012 καταγράφηκε μείωση των κρουσμάτων ελονοσίας με εγχώρια μετάδοση κατά 52%, ενώ το 2013 καταγράφηκε μείωση της τάξης του 85%.
Για τον ιό του Δυτικού Νείλου (ΙΔΝ), αυτός εμφανίστηκε στη χώρα μας το 2010 και από τότε συναντάται σταθερά κάθε καλοκαίρι μέχρι τώρα.
Το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. πραγματοποιεί εκστρατείες επικοινωνίας για τα μέτρα προστασίας από τα κουνούπια κάθε χρόνο, καθώς και συγκροτημένες προσπάθειες για τη δρομολόγηση έγκαιρων και οργανωμένων προγραμμάτων ελέγχου κουνουπιών σε συνεργασία με τις Τοπικές και Περιφερειακές Αρχές. Το αποτέλεσμα είναι ότι, κατά την περίοδο 2013, καταγράφηκαν στην Ελλάδα 86 κρούσματα, έναντι 162 κρουσμάτων την περίοδο.
Γ.Σ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Διετέλεσε πρόεδρος της Συνομοσπονδίας σε διαδοχικές περιόδους από το 1983 έως το 1989
Διεθνές Συνέδριο από 1–4 Οκτωβρίου 2026
Επιχείρησαν 115 πυροσβέστες - Σηκώθηκαν οκτώ εναέρια μέσα
Κινητοποιήθηκαν 115 πυροσβέστες και 8 εναέρια μέσα
Ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής στο σημείο
Οι ενδείξεις βελτίωσης και τα συμπεράσματα που στρέφουν το Υπουργείο Παιδείας να επενδύσει στις μεταρρυθμίσεις
Ο χάρτης πρόβλεψης κινδύνου του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Φέρεται να ξέσπασε μετά από εργασίες καθαρισμού σε οικόπεδο
Η ανάρτηση - πρόγνωση του Θοδωρή Κολυδά
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
H άνοδος των λαϊκών πολυκαταστημάτων, η πτώση, και δυο διαφημιστικά μηνύματα που έγραψαν ιστορία
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.