Ελλαδα

Απαλλάχθηκε ο καθηγητής για το μπούλινγκ σε τρανς μαθήτρια

«Τώρα καταλαβαίνω γιατί δεν φτάνουν τα παιδιά [σαν εμένα] στον εισαγγελέα, γιατί πεθαίνουν, γιατί φοβούνται»

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
anna.jpg
Απαλλάχθηκε ο καθηγητής για το μπούλινγκ σε τρανς μαθήτρια © video / Ant1

Οι συμμαθητές της Άννας, της τρανς μαθήτριας σε εσπερινό σχολείο στους Αμπελόκηπους, έφτασαν στο σημείο να την περιλούσουν με εύφλεκτο υγρό και να προσπαθήσουν να την κάψουν.

Αθώος κηρύχθηκε από το δικαστήριο ο καθηγητής που ήταν κατηγορούμενος για εξύβριση και απειλή μιας τρανς μαθήτριας. Παρότι το δικαστήριο δέχεται ότι υπήρξε εξύβριση για κάποια από τα καταγγελλόμενα περιστατικά, κήρυξε τη δίωξη απαράδεκτη για τεχνικούς λόγους, καθώς δεν είχε περάσει τότε ο αντιρατσιστικός νόμος.

Η τρανς γυναίκα αισθάνεται αδικημένη από την απόφαση για απαλλαγή του διευθυντή από τις κατηγορίες και δηλώνει έτοιμη να ασκήσει έφεση. «Τώρα καταλαβαίνω γιατί δεν φτάνουν τα παιδιά [σαν εμένα] στον εισαγγελέα, γιατί πεθαίνουν, γιατί φοβούνται», δήλωσε στον ΑΝΤ1.

Η υπόθεση της Άννας είχε γίνει γνωστή πριν από χρόνια, καθώς η ίδια είχε καταγγείλει πως είχε απειληθεί ακόμα και η ζωή της, καθώς μία φορά συμμαθητές της έφτασαν στο σημείο να την περιλούσουν με εύφλεκτο υγρό και να προσπαθήσουν να την κάψουν.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες, τα προβλήματα της μαθήτριας ξεκίνησαν όταν ζήτησε να χρησιμοποιεί γυναικείο όνομα, γυναικεία εμφάνιση και τις γυναικείες τουαλέτες του σχολείου, σύμφωνα με το φύλο που αναγνωρίζει στον εαυτό της.

Η ιστορία της Άννας 

Η υπόθεση της Άννας είχε γίνει γνωστή πριν από μερικά χρόνια. Η ίδια είχε καταγγείλει πως είχε απειληθεί ακόμα και η ζωή της, καθώς μία φορά συμμαθητές της έφτασαν στο σημείο να την περιλούσουν με εύφλεκτο υγρό και να προσπαθήσουν να την κάψουν.

Όπως περιγράφει στο Omnia, «Χρησιμοποιούσα τις γυναικείες τουαλέτες κι εκεί ερχόντουσαν και μου πετούσαν δυναμιτάκια. Άνοιγαν το λάστιχο και με έβρεχαν χειμώνα μέσα στο κρύο. Και οι γυναικείες τουαλέτες ήταν μπροστά από το γραφείο του Διευθυντή και δίπλα από το γραφείο καθηγητών.

Έβλεπε όλα όσα περνούσα αλλά απαντούσε «είναι άγρια παιδιά και δεν μπορώ να τα ελέγξω», και φυσικά δεν παρέλειπε να μου επισημάνει πως είμαι εγώ το πρόβλημα. Έτρωγα πέτρες από τα παιδιά, μου έβαζαν τρικλοποδιές στους διαδρόμους, με έπαιρναν από τη μπλούζα και με πέταγαν στον τοίχο, με έσερναν στο πάτωμα, με τράβαγαν από τα μαλλιά, με κλώτσαγαν στη μούρη. Και έμεναν ατιμώρητοι για όλα αυτά επειδή στο μυαλό κάποιου έφταιγα εγώ».

Το μόνο άτομο που βρέθηκε στο πλευρό της ήταν μια καθηγήτρια, η οποία, όμως, στοχοποιήθηκε, πέρασε πειθαρχικό, ΕΔΕ και τέθηκε σε αργία.

Η στάση του διευθυντή

Σε όλα αυτά ο διευθυντής σύμφωνα με την ίδια δεν παρέμενε απλά αμέτοχος, αλλά ενίσχυε το κλίμα εκφοβισμού ή το πυροδοτούσε και ο ίδιος. Όπως η ίδια περιγράφει στο Omniatv, όταν επέστρεψε στα θρανία του εσπερινού Γυμνασίου για να τελειώσει το σχολείο, ο διευθυντής του σχολείου της ζήτησε να ντύνεται αντρικά για να παρακολουθήσει τα μαθήματα, γιατί όπως είπε χαρακτηριστικά «δεν είναι δυνατόν τα παιδιά εδώ να βλέπουν έναν πούστη να ντύνεται με γυναικεία ρούχα».

Επιπλέον, βάσει όσων καταγγέλλει η Άννα, ο διευθυντής της πρότεινε να φοιτήσει σε άλλο σχολείο ή να δίνει τα μαθήματα τον Ιούνιο χωρίς να πηγαίνει να παρακολουθεί καθημερινά.

Για λίγο καιρό, η Άννα προκειμένου να πάει στο σχολείο δέχτηκε να φορέσει αντρικά ρούχα με τη συμφωνία πως ο διευθυντής του σχολείου δεν θα επιτρέπει στους μαθητές το σχολικό εκφοβισμό που της ασκούσαν, κάτι που δεν συνέβη.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Omnia, ο διευθυντής, βάσει όσων καταγγέλλει η Άννα, της πρότεινε πέρα από την αλλαγή στην εμφάνιση της, αντί να γραφτεί στο συγκεκριμένο εσπερινό Γυμνάσιο, να πάει σε ένα σχολείο δεύτερης ευκαιρίας ή να δίνει τα μαθήματα τον Ιούνιο χωρίς να πηγαίνει να παρακολουθεί καθημερινά. Κι όμως ο εκβιασμός απέδωσε για λίγο.

Τελικά, η Άννα αναγκάστηκε να διακόψει το σχολείο.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ