- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Κατάνυξη στη Ζάκυνθο: Με κανονιές βγήκε το ιερό σκήνωμα του Αγ. Διονυσίου
Πολιούχος του νησιού
«Σηκώθηκε» ανήμερα Χριστούγεννα το ιερό σκήνωμα του Αγίου Διονυσίου στη Ζάκυνθο, παρουσία πιστών.
Σε κλίμα θρησκευτικής κατάνυξης, εκκλησιαστικής μεγαλοπρέπειας και αρκετές ιδιαιτερότητες εορτάζονται και φέτος τα Χριστούγεννα στη Ζάκυνθο. Όπως ορίζει η παράδοση του νησιού, εκτός από το έθιμο της ζακυνθινής κουλούρας, λίγο μετά τις 04.00 τα ξημερώματα, μετά την Ακολουθία του μεσονυκτικού και της λιτής της Εορτής, πριν από την Ακολουθία του Όρθρου των Χριστουγέννων, με 3 κανονιές και χαρούμενα σένια από το καμπαναριό, ο Άγιος της Συγνώμης, πολιούχος και προστάτης απανταχού των Ζακυνθινών Άγιος Διονύσιος βγαίνει στη θύρα Του, παρουσία του μητροπολίτη Ζακύνθου Διονυσίου και του ηγουμένου της Ιεράς Αυτοκρατορικής Μονής Στροφάδων και Αγ. Διονυσίου αρχ. Διονυσίου Λιβέρη.
Όπως γράφει ο εκπαιδευτικός, λαογράφος και λογοτέχνης Διονύσης Φλεμοτόμος και αναφέρει το zantetimes.gr: «Ο Άγιος Διονύσιος εκτός από τις δύο του μεγάλες γιορτές (17 Δεκεμβρίου και 24 Αυγούστου), όπου κρατούν τρεις ημέρες κάθε φορά και το Σκήνωμά του παραμένει όρθιο για προσκύνημα, μπαίνει "στη Θύρα Του" και στις τρεις μεγάλες δεσποτικές γιορτές (Χριστούγεννα, Φώτα και Πάσχα). Έτσι, απόψε το βράδυ, μέσα στη σιγαλιά, εκεί λίγο πριν από τα χαράματα, θα ακουστούν 3 κανονιές και χαρούμενα σένια από το καμπαναριό Του για να μάθει το νησί πως ο προστάτης του όρθιος συνεορτάζει τη μεγάλη γιορτή».
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δύο πτήσεις από Ντόχα και Ντουμπάι προσγειώθηκαν στην Αθήνα - Αναμένονται ακόμη τέσσερις από Τελ Αβίβ
«Παίρνω τον Παύλο μου και φεύγω», είπε συγκινημένη η Μάγδα Φύσσα έξω από το δικαστήριο
Καταδικάστηκε και σε δεύτερο βαθμό με πέντε χρόνια
Ο καθηγητής και πρώην υπουργός, σχολιάζει τις φωτογραφίες, έχοντας προσωπική σύνδεση με την ιστορία: ο πατέρας του είχε κρατηθεί στο Χαϊδάρι και στις φυλακές Αβέρωφ.
Τι αναφέρει η ανακοίνωση με αφορμή το περιστατικό στον σταθμό του Αγίου Νικολάου
Από φέτος θεσπίζεται εθελοντική 12μηνη θητεία γυναικών στον Στρατό Ξηράς
Κάμερα ασφαλείας κατέγραψε τη στιγμή της τραγωδίας, σε εξέλιξη έρευνα για πιθανές κόντρες δύο οχημάτων
Αυλαία στη δίκη στο Εφετείο - Οι ποινές
«Είναι επιπόλαιο να μιλάμε από τώρα για ενδεχόμενο νέων κακοκαιριών» σημειώνει ο μετεωρολόγος
Απομακρύνθηκαν τελευταία στιγμή οι μαθητές
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Τα social media αποτελούν πλέον την κύρια πηγή ενημέρωσης
Ενδεχόμενο να επιστρέψουν στη φυλακή πρώην βουλευτές
«Έζησα μαζί του και τον ευχαριστώ»
Ποιες αργίες ακολουθούν
«Ξεδίπλωσε ακέραιο το ταλέντο του και αγαπήθηκε όσο λίγοι από το μεγάλο κοινό»
Το βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου
Η πρόγνωση του Κλέαρχου Μαρουσάκη
Σε ποια ρολόγια δεν αλλάζει αυτόματα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.