Ελλαδα

Σοκάρει η 12χρονη: Με βίαζε ο παπάς κι ο παππούς – Η μαμά ήξερε

«Δεν με έστελναν στο σχολείο. Δεν θέλω να γυρίσω στη μαμά»

62224-137655.jpg
Newsroom
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
mitera-12xronis.png
Η μητέρα της 12χρονης

Σοκάρει η 12χρονη στην κατάθεσή της. Δηλώνει ότι την βίαζαν και ο παππούς και ο παπάς από τη Μάνη και η μητέρα της τα ήξερε όλα.

Σοκάρουν τα όσα είπε στους αστυνομικούς το 12χρονο κοριτσάκι από τη Μάνη, το οποίο κατήγγειλε ότι έχει υποστεί βιασμό και σεξουαλική παρενόχληση από τον παππού της και τον παπά σύντροφο της μητέρας της. Το μαρτύριο που ζούσε το μικρό κοριτσάκι, οι ξυλοδαρμοί και η αδιαφορία της μάνας της, προκαλούν ανατριχίλα…

Σύμφωνα με τη δικογραφία που περιέχει δύο καταθέσεις της μικρής και οι οποίες δημοσιεύτηκαν την Κυριακή στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ» έγιναν τα εξής:

Έβαλε το πουλί του στο δικό μου

Η πρώτη κατάθεση του κοριτσιού στον ανακριτή δόθηκε στις 20 Φλεβάρη του 2019. Μεταξύ άλλων το παιδί ανέφερε: «Τη μαμά μου την έχω επιθυμήσει, αλλά με χτυπούσε πολύ. Έμενα με τη μαμά και τον μπαμπά (σ.σ.: ο κατηγορούμενος παπάς), ο οποίος είναι παπάς. Η μαμά μου μού είχε πει να τον λέω μπαμπά. Οι δυο τους κοιμόντουσαν στο ίδιο κρεβάτι. Μία μέρα που η μαμά ήταν σε μια δουλειά, εγώ ήμουν σπίτι και εκεί ήταν και ο μπαμπάς. Ο μπαμπάς ήρθε χωρίς το παντελόνι του και το εσώρουχό του και μου έβγαλε το παντελόνι μου και το κιλοτάκι μου και μετά μου έβαλε το πουλί του μπροστά στο δικό μου και πίσω και εγώ πονούσα. Αυτό είχε γίνει και μία άλλη φορά».

 

Η μαμά μετά με χτύπησε δυνατά και μου είπε να μην πω τι μου έκανε ο παπάς

«Όταν ήρθε η μαμά στο σπίτι και μας βρήκε στο κρεβάτι, εγώ ήμουν ντυμένη και ο μπαμπάς ντύθηκε μετά. Η μαμά είπε “τι κάνετε εκεί;” και εγώ της είπα ότι ο μπαμπάς μου έκανε αυτά με το ζόρι, ενώ εκείνος είπε ότι εγώ ήθελα να γίνουν αυτά που έγιναν. Η μαμά μετά με χτύπησε δυνατά με τα χέρια της. Την πρώτη φορά που μου έκανε αυτά ο Ν., δεν το είπα στη μαμά μου. Τις επόμενες μέρες ο Ν. με χτυπούσε με τη ζώνη. Όταν έφυγα και πήγα στο “Χαμόγελο του Παιδιού”, η μαμά μου είπε να μην πω τίποτα σε κανέναν για αυτά που μου έκανε ο μπαμπάς Ν.».

Μερικές φορές και ο παππούς μου έκανε ό,τι κι ο παπάς

«Μερικές φορές η μαμά με άφηνε να μένω στο σπίτι του παππού Θ. και της γιαγιάς Β. Μερικές φορές ο παππούς Θ. μου έκανε αυτά που μου έκανε κι ο μπαμπάς Ν. Αυτά τα είπα στη μαμά, στη γιαγιά και τη θεία μου» συνέχισε το παιδί.

Δεν πήγαινα σχολείο. Τον παππού και τον παπά δεν τους συμπαθώ καθόλου

Στη δεύτερη κατάθεσή της, σχεδόν τέσσερις μήνες μετά, το κοριτσάκι είπε στον ανακριτή ότι δεν θέλει να γυρίσει πίσω στη μαμά της και αποκάλυψε όλα τα φριχτά που ζούσε δίπλα στον παππού της: «Παλιά έμενα με τη μαμά μου και τον αδερφό μου ο οποίος είναι 19 χρονών. Τώρα δουλεύει σε ένα μαγαζί με τη μαμά. Όταν μέναμε όλοι μαζί δεν πήγαινα σχολείο και ήμουν συνέχεια σπίτι. Σηκωνόμουν το πρωί, έτρωγα πρωινό και έβλεπα τηλεόραση μέχρι το μεσημέρι. Μετά πήγαινα στην αυλή και έπαιζα. Η μαμά μου δούλευε συνέχεια απογεύματα. Το πρωί ήμασταν όλοι μαζί. Μετά έμενα στο σπίτι με τον μπαμπά Ν. Όταν τον γνώρισα ήμουν 8 ετών. Πριν, έμενα με τον παππού και τη γιαγιά. Τον παππού δεν τον συμπαθώ καθόλου. Με είχε χτυπήσει πολλές φορές με τα χέρια του, παντού. Η γιαγιά μου το είχε δει και το είχα πει και στη μαμά μου, αλλά τις χτυπούσε και εκείνες. Τον αδερφό μου τον Β. δεν τον χτυπούσε. Μια Παρασκευή φύγαμε και πήγαμε να μείνουμε με τον μπαμπά (σ.σ.: τον παπά). Εγώ δεν ήξερα ότι είναι παπάς και ξαφνιάστηκα πολύ όταν τον είδα. Ούτε τον μπαμπά τον συμπαθώ. Με χτυπούσε και εμένα και τη μαμά. Έπαιρνε τη ζώνη και με βάραγε. Με χτυπούσε και όταν η μαμά ήταν μπροστά και όταν ήμασταν μόνοι μας».

Δεν θέλω να γυρίσω πίσω στη μαμά. Με χτύπησε με τη ζώνη και με έβγαλε έξω από το σπίτι

«Στο σπίτι του μπαμπά είχε τρία δωμάτια. Εγώ κοιμόμουν στο δικό μου, ο αδερφός μου στο δικό του και η μαμά κοιμόταν με τον μπαμπά. Στο σπίτι του παππού κοιμόμουν με τη μαμά και δεν μου άρεσε που τώρα κοιμόμουν μόνη μου. Το είχα πει στη μαμά μου, αλλά δεν ερχόταν να κοιμηθούμε μαζί. Μου είπε η μαμά μου να τον φωνάζω μπαμπά. Δεν τον έλεγα έτσι από την αρχή και μου φώναζαν. Δεν τον συμπαθούσα τον μπαμπά από την αρχή, γιατί συνέχεια με χτυπούσε. Μου είχε πει πολλές φορές να ξαπλώσω στο κρεβάτι τους. Δεν ήθελα να πάω, με είχε μαλώσει και με είχε χτυπήσει. Όταν μου είπε να πάω στο κρεβάτι δεν φορούσε ρούχα. Δεν τον είχα ξαναδεί να μη φοράει ρούχα. Εκείνη τη μέρα με έπιασε από τα χέρια και με χτύπησε με τη ζώνη. Μπήκε μέσα η μαμά και μας είδε και της είπε ότι εγώ ήθελα να γίνουν αυτά. Τότε η μαμά με χτύπησε. Δεν θέλω να γυρίσω πίσω στη μαμά! Θέλω να πάνε φυλακή ο παππούς και ο μπαμπάς γιατί μου έκαναν αυτά τα πράγματα. Ο μπαμπάς ήταν γυμνός, χωρίς ρούχα και μου έβγαλε και τα δικά μου. Μετά ήρθε και ξάπλωσε πάνω μου και τότε μπήκε στο σπίτι η μαμά και του φώναξε. Εκείνος της είπε ψέματα ότι εγώ ήθελα. Η μαμά με χτύπησε με τη ζώνη και με έβγαλε έξω από το σπίτι για πολλή ώρα και εγώ ήμουν γυμνή και έκλαιγα».

Την πιστεύω την κόρη μου και θέλω να την πάρω πίσω

Η μάνα κατέθεσε στον ανακριτή τι συνέβη τη μέρα που είδε την κόρη της ημίγυμνη στο κρεβάτι με τον ιερέα: «Εγώ έμαθα για το περιστατικό με τον ιερέα από την ίδια την κόρη μου και μετά έφυγα από το σπίτι του. Αρρώστησα και πήγα στο ψυχιατρείο, καθώς είχα ψυχολογικά προβλήματα. Ο παπάς κάλεσε το “Χαμόγελο του Παιδιού” και πήραν την κόρη μου. Δεν είχα σχέση με τον παπά, εγώ εμένα απλά στο σπίτι του. Πριν, έμενα με τους δικούς μου για πολλά χρόνια. Οι γονείς μου φέρονταν πολύ καλά στην κόρη μου. Ο πατέρας μου δεν τη χτυπούσε. Ο παπάς την κόρη μου την χτύπησε γιατί έκανε φασαρία, δεν της είπα εγώ να τον φωνάζει μπαμπά. Για το περιστατικό που λέει η κόρη μου, ότι τους βρήκα στο κρεβάτι, έγινε ως εξής: Μπήκα στο σπίτι και είδα την κόρη μου να βάζει το παντελόνι της και ο παπάς να είναι όρθιος και να γελάει. Ρώτησα τον παπά τι συμβαίνει και μου είπε τίποτα. Πιστεύω το παιδί μου. Τον Αύγουστο του 2019, αφού επισκέφθηκα το παιδί μου στο “Χαμόγελο του Παιδιού”, η κόρη μου μού είπε ότι ο παπάς την έχει πειράξει. Κάποια στιγμή όταν είχα βγει από το ψυχιατρείο ο παπάς μου έδειξε χαρτιά που έλεγαν ότι η κόρη μου είχε πετάξει τα εσώρουχά της που είχαν αίμα. Ο παπάς έχει 6 παιδιά. Η γυναίκα του μένει στην Κύπρο. Εμένα δεν με χτύπησε. Μόνο την κόρη μου χτύπησε μία φορά αλλά τη χτύπησε πολύ».

Τι έδειξε η ιατροδικαστική έκθεση

Σύμφωνα με τους ιατροδικαστές που εξέτασαν την 11χρονη, από την κλινική εξέταση δεν διαπιστώθηκαν εξωτερικά κακώσεις του σώματος. Από τη γυναικολογική εξέταση διαπιστώθηκε ότι ο παρθενικός υμένας παρουσιάζει φυσικές εντομές καθώς και μια μικρή εντομή κατά την 11η ώρα, που δεν είναι δυνατόν να διαγνωσθεί αν πρόκειται για παλιά ρήξη ή φυσιολογική παραλλαγή. Δεν παρατηρήθηκαν πρωκτικές κακώσεις, δίνεται όμως η εντύπωση μικρού βαθμού χάλασης. Συμπερασματικά, με δεδομένο ότι έχει περάσει μεγάλο χρονικό διάστημα από το όποιο αναφερόμενο συμβάν που καθιστά δύσκολη την εκτίμηση αντικειμενικών ευρημάτων οι ιατροδικαστές προτείνουν περαιτέρω εξετάσεις καθώς κρίνουν απαραίτητη και την παιδοψυχιατρική εκτίμηση της ανήλικης.

Η ψυχιατρική πραγματογνωμοσύνη

Οι παιδοψυχολόγοι που εξέτασαν την ανήλικη μιλούν για ένα παιδί που στην αρχή ήταν αρκετά διστακτικό και είχε αυξημένο άγχος. Προς το τέλος της συνεδρίας και αφού την άφησαν να καταθέσει με ελεύθερη αφήγηση ήταν σαφές ότι το παιδί ανοίχτηκε στους ειδικούς. Η ικανότητα επικοινωνίας του παιδιού είναι σε φυσιολογικά επίπεδα, ωστόσο, ακαδημαϊκά φαίνεται να παρουσιάζει ελλείμματα. Στη διερεύνηση πιθανής σεξουαλικής κακοποίησης τόσο από τον παππού της όσο και από τον παπά, το παιδί ισχυρίζεται ότι έχει συμβεί. Στις ερωτήσεις όμως το παιδί απαντούσε με γενικούς χαρακτηρισμούς. Αυτό δεν θα πρέπει να εκληφθεί απαραίτητα ως δήλωση μη ύπαρξης σεξουαλικών πράξεων. Ενδέχεται να προσπαθεί να αποφύγει να διατυπώσει με λόγια τη σεξουαλική πράξη που βίωσε διότι ήταν τραυματική.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ