Ελλαδα

Βόλος: Συγκινητική κινητοποίηση για μαθητή που ζει χωρίς ρεύμα

Το οικογενειακό δράμα είχε αίσια έκβαση

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
candle
Το κοριτσάκι υπέστη έγκαυμα στην κοιλιακή χώρα

Τέσσερις μήνες χωρίς ρεύμα το σπίτι του μαθητή. Ένα από τα αδέρφια του έχει ανάγκη υποστήριξης με οξυγόνο.

Πανελλήνιο ενδιαφέρον απλών πολιτών και όχι μόνο προκάλεσε ο «Γολγοθάς» που βίωνε τους τέσσερις τελευταίους μήνες μαθητής σε κεντρικό Λύκειο του Βόλου καθώς στο σπίτι, όπου ζει με τη μητέρα του και τα δύο μεγαλύτερα αδέρφια του, το ένα εκ των οποίων έχει ανάγκη υποστήριξης με οξυγόνο για ασθένεια που αντιμετωπίζει, είχε κοπεί το ρεύμα.

Την υπόθεση η οποία χθες είχε αίσια έκβαση ανάδειξε η εφημερίδα «Ταχυδρόμος». Σύμφωνα με την εφημερίδα, προχθές το απόγευμα  συνεργείο της ΔΕΗ επανασύνδεσε το ρολόι με το δίκτυο παροχής ηλεκτρικής ενέργειας και τα φώτα άναψαν και πάλι στο σπιτικό του έφηβου.

 Προηγήθηκε μεγάλη κινητοποίηση μέχρι τα φώτα να ανάψουν ξανά στο φτωχό σπίτι. «Επώνυμοι και ανώνυμοι» πολίτες βρέθηκαν στο πλευρό του μαθητή.

Το δράμα του μαθητή, τέταρτο που αποκαλύπτεται σε διάστημα μικρότερο των τεσσάρων μηνών, έγινε γνωστό όταν συμμαθητές του άρχισαν να παρατηρούν τη ραγδαία αλλαγή στη συμπεριφορά και στην εικόνα του φίλου τους στο σχολείο. Ο μαθητής δεν μπορεί να καλύψει στοιχειώδεις ανάγκες του και όταν αυτό ήρθε σε γνώση της διευθύντριας του Λυκείου, η κινητοποίηση ήταν μεγάλη και άμεση, τόσο για την εξασφάλιση ειδών ένδυσης και υπόδησης όσο και τροφίμων για τον ίδιο και την οικογένειά του. Η μεγάλη όμως προσπάθεια επικεντρώθηκε στην επανασύνδεση του σπιτιού που μένει ο μαθητής με το δίκτυο της ΔΕΗ. Το ρεύμα είναι κομμένο εδώ και τέσσερις μήνες με αποτέλεσμα το νοικοκυριό να μην μπορεί να εξυπηρετήσει στοιχειώδεις ανάγκες του. Παρά τη διάθεση στελεχών της ΔΕΗ να βοηθήσουν στην κατεύθυνση επανασύνδεσης του ρεύματος, το αυτόματο ηλεκτρονικό σύστημα δεν μπορούσε να καμφθεί.

Ο έφηβος όμως είχε στο πλευρό του χωρίς να το ξέρει επίγειους φύλακες αγγέλους. Σύμφωνα με τον διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας Σωκράτη Σαβελίδη προσωπικά τους χρήματα προσέφεραν ο βουλευτής Μαγνησίας Χρήστος Μπουκώρος, η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη, η «Πρόταση Ζωής», ενώ χρήματα συγκεντρώθηκαν τόσο από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας όσο και από τους ίδιους τους υπαλλήλους της ΔΕΗ που παρά τις προσπάθειες που κατέβαλαν να επανασυνδέσουν το ρεύμα στην οικογένεια διαπίστωναν ότι το σύστημα απέρριπτε το αίτημα. Δεδομένου μάλιστα ότι το ενδιαφέρον ήταν μεγάλο από δεκάδες πολίτες για να βοηθήσουν, από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας δόθηκε ο ηλεκτρονικός κωδικός πληρωμής λογαριασμού της ΔΕΗ προκειμένου να καλυφθεί το ποσό που απαιτείται ως προκαταβολή για να γίνει η ρύθμιση και η επανασύνδεση του ρεύματος. Χθες το απόγευμα συνεργείο της ΔΕΗ πήγε στο σπίτι και συνέδεσε το νοικοκυριό με το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας.

Στην οικογένεια μάλιστα προσφέρθηκε και βοήθεια που συγκεντρώθηκε σε είδης πρώτης ανάγκης, αλλά και χρήματα για να μπορέσουν να κάνουν πραγματική Ανάσταση και Πάσχα.

Ανακοίνωση Δ.Δ.Ε. Μαγνησίας

Με αφορμή την επανασύνδεση του ρεύματος χθες το απόγευμα από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ανακοινώθηκε ότι «έχει επανασυνδεθεί το ηλεκτρικό ρεύμα στην κατοικία του και έχουν δοθεί προσφερόμενα ήδη και πόροι στην οικογένειά του αλλά και στις οικογένειες των άλλων τριών συμμαθητών και συμμαθητριών του που αντιμετώπιζαν παρόμοια προβλήματα.

Έτσι μπορούμε να διαβεβαιώσουμε ότι οι μαθητές μας θα γιορτάσουν την Ανάσταση του Θεανθρώπου σε ένα ευχάριστο οικογενειακό περιβάλλον, παρόμοιο με εκείνο στο οποίο θα γιορτάσουν και όλοι οι υπόλοιποι συμμαθητές τους. Το γεγονός αυτό θεωρούμε ότι αποδεικνύει τα ανθρωπιστικά αισθήματα της κοινωνίας μας αλλά και την ευαισθησία της στην αντιμετώπιση δύσκολων καταστάσεων διαβίωσης των νέων μας και ειδικά των μαθητών μας. Σημαντικότατο ρόλο στην καθοριστικής σημασίας και άμεση αντιμετώπιση αυτών των καταστάσεων διαδραμάτισαν, η Διευθύντρια και ο Σύλλογος Διδασκόντων του σχολείου του μαθητή και οι τρεις διευθυντές και Σύλλογοι Διδασκόντων των μαθητών και μαθητριών μας, η Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος και ο σύλλογος «ο Εσταυρωμένος», η Ενωση Γονέων και Κηδεμόνων Βόλου, οι Σύλλογοι Γονέων των Σχολείων ο πρόεδρος, οι συνεταιριστές και τα στελέχη του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βόλου, το κέντρο Πρόληψης Πρόταση Ζωής, ο διευθυντής, τα στελέχη και οι εργαζόμενοι εταιρείας ηλεκτροδότησης, κορυφαία στελέχη της πολιτικής και της τοπικής αυτοδιοίκησης, πλήθος ανώνυμων πολιτών και η δημοσιογραφική οικογένεια της Μαγνησίας.

Όμως θα ήταν σπουδαία παράληψή μας αν δεν επισημαίναμε ότι η επίλυση του προβλήματος έχει προσωρινό και αποσπασματικό χαρακτήρα. Είναι βέβαιο ότι οι εν λόγω μαθητές μας δεν είναι οι μόνοι όπως είναι βέβαιο ότι οι καταστάσεις αυτές δεν θα εξαλειφθούν ή έστω περιοριστούν χωρίς δραστικές, κεντρικές και συνολικές ενέργειες, δηλαδή ενέργειες της επίσημης πολιτείας.

Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, υπέβαλε σχετικό υπόμνημα στους κορυφαίους πολιτικούς παράγοντες της περιοχής μας με κύριο αίτημα την ανάληψη δράσεως από μεριά τους και στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων τους, για την προστασία αυτής της ιδιαίτερα ευαίσθητης ομάδας πολιτών, των μαθητών με διαβιωτική δυσχέρεια. Στο υπόμνημα αναφερθήκαμε ιδιαίτερα στην προστασία των μαθητών μας αφού εκείνοι ούτε οφείλουν να γίνονται τα θύματα μιας κρίσης την οποία σε καμία περίπτωση δεν προκάλεσαν, ούτε έχουν τη δυνατότητα να την αντιμετωπίσουν αυτή την κατάσταση αφού η μόνη «υποχρέωσή» τους προς μία σύγχρονη κοινωνία θα πρέπει να είναι το να παρακολουθούν επιμελώς το σχολειό τους και μόνο.

Τέλος, τονίζοντας ότι η παραπάνω επισήμανσή μας, σε καμία περίπτωση δεν υποβαθμίζει την προσφορά και το έργο όσων προσώπων και φορέων συνέργησαν στην αντιμετώπιση του προβλήματος των μαθητών μας, εκφράζουμε σε αυτούς τα θερμά μας συγχαρητήρια, δηλώνουμε την απόλυτη ικανοποίησή μας για τη συμμετοχή τους στην πανστρατιά αντιμετώπισης των προβλημάτων των μαθητών μας και ευχόμαστε ο Χριστός μας που θα σταυρωθεί και θα αναστηθεί σε λίγες ημέρες, να τους δίνει δύναμη να συνεχίσουν το έργο και τη δράση τους για τη στήριξη των συνανθρώπων μας και ιδιαίτερα των νέων μας».

Πηγή: Ταχυδρόμος

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ