Ελλαδα

ΟΑΕΔ: Από γυναίκες το 75% της μη αμειβόμενης εργασίας

Τι δείχνουν τα στοιχεία

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
ΟΑΕΔ
ΟΑΕΔ/©INTIMENEWS/ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΑΛΤΑΣ

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το 75% του συνολικού όγκου της μη αμειβόμενης εργασίας στο σπίτι εκτελείται από τις γυναίκες, τόνισε, μεταξύ άλλων, η διοικήτρια του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) Μαρία Καραμεσίνη.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» 105,5», υποστήριξε ότι υπάρχει νέα υποχώρηση της ανεργίας στο 18% τον περασμένο Δεκέμβριο, σημειώνοντας ότι η μείωση σε ετήσια βάση ήταν σχεδόν τρεις ποσοστιαίες μονάδες από τον Δεκέμβριο του 2017.

«Αν συγκρίνουμε τον Δεκέμβριο του 2018 με τον Δεκέμβριο του 2014, παρατηρείται αύξηση των θέσεων εργασίας κατά περίπου 340.000» πρόσθεσε.

Ωστόσο, η διοικήτρια του ΟΑΕΔ διαπίστωσε ότι ενώ η ανεργία στην Ελλάδα υποχώρησε στα επίπεδα του Αυγούστου του 2011, το χάσμα μεταξύ γυναικείου και ανδρικού ποσοστού ανεργίας παραμένει πολύ μεγάλο. Όπως είπε, η ανεργία στις γυναίκες ανέρχεται στο 23% και στους άνδρες στο 14%, «το χάσμα του 9% είναι το μεγαλύτερο στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

«Σήμερα, οι γυναίκες συνεχίζουν και μπαίνουν μαζικά στην αγορά εργασίας, όπως και μέσα στην κρίση, γιατί ήθελαν να στηρίξουν το οικογενειακό εισόδημα και συνεχίζουν και τώρα να συμμετέχουν» συμπλήρωσε η κ. Καραμεσίνη.

Παράλληλα, τόνισε ότι ο ΟΑΕΔ στα ενεργά προγράμματά του σήμερα δεν έχει άμεση «σηματοδότηση φύλου» (π.χ. περισσότερα μόρια για γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες), ωστόσο «υπάρχουν άλλα κριτήρια που οδηγούν στο να συμμετέχουν περισσότερο οι γυναίκες».

«Παρακολουθούμε τη σύνθεση φύλου των ωφελουμένων, τα ποσοστά ανδρών και γυναικών. Οι γυναίκες συμμετέχουν περισσότερο από τους άνδρες και στα προγράμματα απασχόλησης και στα προγράμματα κατάρτισης» υπογράμμισε η διοικήτρια του ΟΑΕΔ.

«Ρητή αναφορά στο φύλο υπάρχει και θα υπάρξει στα προγράμματα επιχειρηματικότητας που έπονται, σε αυτά θα υπάρχει ποσόστωση φύλου» διευκρίνισε, προσθέτοντας: «Τα περισσότερα επιχειρηματικά σχέδια που θα χρηματοδοτηθούν θα είναι από γυναίκες. Υπάρχει ποσοστό 60% στα προγράμματα αυτά για τη χρηματοδότηση επιχειρηματικών σχεδίων των γυναικών». 

Επίσης, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και σε άλλες κατηγορίες γυναικών πιο ευάλωτες, όπως στα μονογονεϊκά νοικοκυριά όπου επικεφαλής είναι, κυρίως, γυναίκες. «Αυτά πριμοδοτούνται με περισσότερα μόρια στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας» τόνισε.

Κλείνοντας, η κ. Καραμεσίνη υπογράμμισε τη σημασία της μη αμειβόμενης εργασίας.

«Ξεχνάμε ότι ένας πολύ μεγάλος όγκος της συνολικά παρεχόμενης εργασίας στην οικονομία είναι η μη αμειβόμενη εργασία, που είναι αόρατη, γιατί πραγματοποιείται εντός του σπιτιού. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το 75% του συνολικού όγκου της μη αμειβόμενης εργασίας στο σπίτι επιτελείται από τις γυναίκες, κάτι που συνάδει με τα στοιχεία του ΟΗΕ και του ILO, τα οποία δείχνουν ότι στον κόσμο συνολικά το αντίστοιχο ποσοστό είναι 76%» είπε, επισημαίνοντας: «Είναι πολύ σημαντικό, γιατί, χωρίς αυτήν τη μη αμειβόμενη εργασία, δεν υπάρχει η κοινωνία μας».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ