Ελλαδα

Ο Αλέξανδρος Τάντη έφτιαξε την απόλυτη startup για αθλητές

Πώς η Racecheck λειτουργεί ως κάτι αντίστοιχο του «Trip Advisor» για αθλητικές διοργανώσεις

123648844_3742119349154412_1469692113229505605_n1.jpg
Κατερίνα Καμπόσου
ΤΕΥΧΟΣ 687
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αλέξανδρος Τάντης
Αλέξανδρος Τάντης

Η αγορά των endurance sports, των αθλημάτων δηλαδή αντοχής για ερασιτέχνες αθλητές, είναι παγκόσμια και, λόγω της μεγάλης ανόδου σε αριθμό αγώνων, η βασική ανάγκη η οποία προκύπτει είναι η εύκολη και άμεση εύρεση του κατάλληλου αγώνα από τους εν λόγω αθλητές. Την ανάγκη αυτή έρχεται να λύσει η Racecheck, παρέχοντας reviews από συμμετέχοντες προηγούμενων χρόνων. Αυτή τη στιγμή, μάλιστα, είναι ήδη καταχωρημένα στην πλατφόρμα πάνω από 20.000 reviews που αφορούν περισσότερους από 5.000 αγώνες. Παράλληλα, «έξυπνοι» αλγόριθμοι προτείνουν στους χρήστες νέους αγώνες με βάση τις προτιμήσεις και τις συνήθειές τους.

thumbnail_3.jpg

Πώς προέκυψε, όμως, η ιδέα; Όπως λέει ο Αλέξανδρος Τάντη στην ATHENS VOICE, όλα ξεκίνησαν σε έναν πολύ πρόχειρα διοργανωμένο αγώνα τριάθλου στην Ιαπωνία, ρισκάροντας με μια πολύ γενναία απόφαση: να αφήσει μια καριέρα ως τραπεζικός, που του προσέφερε μια άνετη ζωή, για να κυνηγήσει ένα πάθος χωρίς καμία εγγύηση επιτυχίας. «Σαν ερασιτέχνης αθλητής που έχεις πληρώσει ένα μεγάλο κόστος συμμετοχής και έχοντας αφιερώσει μήνες προετοιμασίας, είναι φυσικό να έχεις κάποιες απαιτήσεις από τους διοργανωτές ως προς τις παροχές. Η απογοήτευσή μου ήταν τέτοια που έψαξα να βρω εάν υπήρχε κάποια πλατφόρμα για να εκφράσω τη δυσαρέσκειά μου, παρόμοια με το trip advisor αλλά για αθλητικές εκδηλώσεις. Με μεγάλη μου έκπληξη δεν βρήκα κάτι που να καλύπτει αυτή την ανάγκη. Έτσι, λοιπόν, μπήκε η ιδέα στο μυαλό μου και μετά από συζήτηση με την αδερφή μου, Κατερίνα, αποφασίσαμε να προσφέρουμε εμείς μια λύση».

Αλέξανδρος Τάντης

Πέρα από το όραμα των Κερκυραίων, όμως, δεν θα μπορούσε να υπάρξει και καλύτερο timing, καθώς τελευταία ξεδιπλώνεται στην Ελλάδα μια ολόκληρη τάση που αφορά τους αγώνες αντοχής και τους ανάλογους Μαραθωνίους, η οποία συμπίπτει με μία παγκόσμια στροφή προς ένα πιο συνειδητό και υγιεινό lifestyle. Η σταθερή μάλιστα άνοδος στον αριθμό αγώνων και συμμετοχών σε αγώνες αντοχής παγκοσμίως αλλά και στην Ελλάδα δείχνουν ότι ο κόσμος στρέφεται σε εμπειρίες περιπέτειας. Σε αυτό συμφωνεί και ο Αλέξανδρος, εξηγώντας πως η καθημερινή ρουτίνα και καθιστική ζωή έχει δημιουργήσει την ανάγκη στους ανθρώπους να δραπετεύσουν, να επανασυνδεθούν με τη φύση και να ανακτήσουν τη ζωντάνια που λείπει από την καθημερινότητα στην πόλη. «Προσωπικά, πιστεύω πως μία από τις πλέον βασικές ανθρώπινες ανάγκες είναι αυτή του να νιώθει κανείς ότι συνεχώς μεγαλώνει ψυχικά και πνευματικά, πετυχαίνοντας στόχους και ξεπερνώντας δυσκολίες ανεξαρτήτως του είδους. Είναι απίθανο το πώς μια τέτοια ανάγκη έχει δημιουργήσει μια παγκόσμια αγορά αξίας πάνω από 40 δις δολαρίων, που αυξάνεται ταχύτατα χρόνο με τον χρόνο».

thumbnail_4.jpg

Έτσι τα δύο αδέρφια εξέλιξαν ακόμα περισσότερο τη Racecheck η οποία προτείνει πακέτα διαμονής, ασφάλειας, προπονητικών προγραμμάτων και άλλες περιφερείς υπηρεσίες στον αθλητή που κάνει εγγραφή και επιλέγει τον αγώνα του. Στη συνέχεια, γνωρίζοντας ποιοι χρήστες έχουν κάνει εγγραφή για έναν συγκεκριμένο αγώνα και χρησιμοποιώντας στοιχεία που παρέχουν οι αθλητές, όπως προηγούμενοι χρόνοι τερματισμού, προπονητικά δεδομένα και άλλα, η πλατφόρμα προσφέρει ένα digital gamification του αγώνα όπως η πρόβλεψη του χρόνου τερματισμού και παιχνίδια γύρω από αυτό.

Κάνοντας ένα γρήγορο σκρολ στις προτάσεις της εφαρμογής, μία από τις πρώτες απορίες που μπορεί να δημιουργηθεί σε κάποιον είναι αν οι εγχώριες αθλητικές εκδηλώσεις μπορούν να συναγωνιστούν τις αντίστοιχες του εξωτερικού. Από την άλλη, πώς είναι δυνατόν να διαθέτει η χώρα μας ιδανικές καιρικές συνθήκες για αθλήματα όπως η κολύμβηση ανοιχτής θάλασσας, τρέξιμο, ορειβασία κτλ, αλλά  ακόμα να μην έχει καταξιωθεί ως ένας από τους σημαντικότερους προορισμούς στον κόσμο για αθλητικό τουρισμό;

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι εγχώριες εκδηλώσεις θα μπορούσαν να συναγωνιστούν αυτές του εξωτερικού. Ήδη, αν πάρουμε και σαν παράδειγμα την εκδήλωση του πρώτου αγώνα τριάθλου Half Ironman που θα λάβει χώρα στο Costa Navarino τον Απρίλιο, βλέπουμε τεράστιο ενδιαφέρον από ξένους αθλητές που θέλουν να συμμετάσχουν σε μια αθλητική εκδήλωση στην Ελλάδα και να τη συνδυάσουν με διακοπές στη χώρα μας». Μας λέει ο Αλέξανδρος και συμπληρώνει ότι το πρόβλημα έγκειται στη δυσκολία συντονισμού των τοπικών αρχών, εύρεσης χορηγών και περιορισμένης υποστήριξης του κράτους. Έτσι, βλέπουμε χώρες όπως Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία να παίρνουν το μεγαλύτερο μερίδιο του αθλητικού τουρισμού. «Ένας από τους στόχους της racecheck είναι να προωθήσει και να αναδείξει τις μοναδικές εκδηλώσεις της χώρας μας, αλλά είναι και ευθύνη του κράτους να δημιουργήσει ένα κλίμα συνεργασίας και ένα περιβάλλον φιλικό προς τη διεξαγωγή τέτοιων εκδηλώσεων, που μπορούν να επιφέρουν τεράστιο οικονομικό όφελος στις τοπικές οικονομίες».

thumbnail_1.jpg

Την ίδια στιγμή μαθαίνουμε ότι αν και η ομάδα των προγραμματιστών της Racecheck βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη, η βάση της είναι στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς η «φιλική» νομοθεσία και φορολογία προς νεοφυείς επιχειρήσεις που ισχύει εκεί, τους επιτρέπει να αφοσιώνονται στη δουλειά παρά σε χρονοβόρες διαδικασίες. «Είναι ενδεικτικό το ότι προσπαθούμε εδώ και μήνες να ανοίξουμε τραπεζικό λογαριασμό για το παράρτημά μας, μια διαδικασία που στο εξωτερικό παίρνει λίγα λεπτά από τον υπολογιστή». 

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, λοιπόν, δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς ότι τα εμπόδια που παρουσιάζονται σε έναν νέο που ξεκινά μια νεοφυή επιχείρηση μπορούν να πάρουν πολλές μορφές και διαστάσεις, ανεξάρτητα με το αν η ιδέα είναι καλή. Η συμβουλή του Αλέξαδρου σε έναν νέο επιχειρηματία είναι να βρίσκεται σε άμεση επαφή με επιτυχημένους ανθρώπους από τον κλάδο του. Αυτό μπορεί να γίνει εύκολα με διασυνδέσεις μέσω Linkedin, συγκεντρώσεων και εκδηλώσεων για startups, co-working χώρους ή οργανισμούς που προωθούν τη νεανική επιχειρηματικότητα όπως η Reload Greece. «Κάπως έτσι γνωρίστηκα με τον συνιδρυτή της Strava, της πλέον δημοφιλούς εφαρμογής τρεξίματος και ποδηλασίας με αξία άνω του 1 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με τον οποίο έχω συχνή επαφή για συμβουλές και ερωτήσεις. Αυτές οι γνωριμίες είναι διαθέσιμες για όλους στην digital εποχή που πλέον ζούμε».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ