Ελλαδα

Διαθεσιμότητα: Η σύγκλητος και η πρυτανεία

Κλείνουν τα Πανεπιστήμια...

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
49710-101961.jpg

Για τρίτη βδομάδα κλειστό το Πανεπιστήμιο Αθηνών, για τρεις μέρες το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, με απόφαση των πρυτανικών τους αρχών, λόγω ττης διαθεσιμότητας ενός αριθμού υπαλλήλων τους.

Λεπτομερέστερα, η Σύγκλητος του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου θα τεθούν σε διαθεσιμότητα 500 υπάλληλοι, ανακοίνωσε:«Η Σύγκλητος του Ε.Κ.Π.Α. με λύπη της ενημερώνει την κοινή γνώμη ότι το Πανεπιστήμιο Αθηνών εξαναγκάζεται χωρίς τη θέλησή του σε αδυναμία εγγραφής των νεοεισαχθέντων φοιτητών, διεξαγωγής εξετάσεων, ορκωμοσίας πτυχιούχων και, γενικώς κάθε άλλης ακαδημαϊκής λειτουργίας και παροχής κοινωνικού έργου, καθώς και ανταπόκρισης στις διεθνείς υποχρεώσεις του».

Στο μεταξύ, ομόφωνη απόφαση με την οποία δηλώνει για ακόμη μία φορά την αντίθεσή του στο μέτρο της διαθεσιμότητας των διοικητικών υπαλλήλων των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ πήρε το Διευρυμένο Συντονιστικό Όργανο της Συνόδου των Πρυτάνεων. Οι πρυτάνεις, αφού είδαν τους αρχηγούς των τριών κομμάτων της Αριστεράς, λένε ότι τα πανεπιστήμια της χώρας θα βρεθούν σε ολοκληρωτική αδυναμία ακαδημαϊκής λειτουργίας και θα υποστούν ανεπανόρθωτη βλάβη σε περίπτωση εφαρμογής του μέτρου της διαθεσιμότητας.

«Είναι απορίας άξιον με τι κριτήρια, με τι δεδομένα και με ποια μέθοδο αξιολόγησης, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας απέρριψε τα σχέδια αξιολόγησης τα οποία υπέβαλαν τα Πανεπιστήμια όπως τους ζητήθηκε, σύμφωνα με τα οποία προέκυπτε έλλειμμα και όχι πλεόνασμα προσωπικού. Είναι σαφές ότι πρόκειται για κατάφωρη προσβολή της συνταγματικά κατοχυρωμένης αυτοδιοίκησης των πανεπιστημίων. Κατά το Σύνταγμα, η Πολιτεία οφείλει να παρέχει τους πόρους, τα μέσα και το προσωπικό που χρειάζονται τα πανεπιστήμια για τη λειτουργία τους. Και τα δύο αυτά θέματα εγείρουν σοβαρά ζητήματα αντισυνταγματικότητας για τα οποία η Σύνοδος των Πρυτάνεων αποφάσισε να χρησιμοποιήσει όλα τα απαραίτητα ένδικα μέσα», λέει το Συυντονιστικό των Πρυτάνεων.

(Σ.Σ. Αυτή τη φορά δεν είναι ούτε κατάληψη από φοιτητές, ούτε απεργία από καθηγτές, ούτε μια «κοινή» αποχή. Είναι λουκέτο από τα όργανα της διοίκησης των ίδιων των ΑΕΪ, που δεν μπορούν ν΄ ανεχτούν τη διαθεσιμότητα, όπως συμβαίνει παντού).

Μ.Φ.

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ