Ελλαδα

Newsweek: Στη Μόρια βιάζουν ακόμα και 5χρονα παιδάκια

Σοκαριστικές καταγγελίες για τον μεγαλύτερο καταυλισμό προσφύγων της Ελλάδας

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μόρια
Μόρια - Αρχείου © EUROKINISSI / ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ

«Οικογένειες ζουν μες στον φόβο καθώς τα παιδιά υποφέρουν από σεξουαλική κακοποίηση στον μεγαλύτερο καταυλισμό προσφύγων της Ελλάδας». Αυτός είναι ο τίτλος του ρεπορτάζ-γροθιά του Newsweek για το hot spot της Μόριας.

Στο ρεπορτάζ που βασίζεται στη μαρτυρία του Ιατρού Συντονιστή των Γιατρών χωρίς Σύνορα στην Ελλάδα Δρ. Declan Barry, τονίζεται ότι από τα μέσα Μαΐου, η ΜΚΟ έχει καταγράψει πολλαπλασιασμό των καταγγελιών για σεξουαλική κακοποίηση. Όπως τονίζει ο Barry, μέσα σε διάστημα μικρότερου των 5 μηνών οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έχουν καταγράψει τουλάχιστον 21 περιπτώσεις σεξουαλικής βίας μέσα στη Μόρια. «Υποδεχόμαστε ένα θύμα βιασμού κάθε εβδομάδα» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Barry. Μέσα στα περιστατικά που έχουν καταγράψει, τα 10 αφορούν σε ανήλικα αγόρια και κορίτσια, εκ των οποίων τα δύο σε παιδάκια μόλις 5 ετών.

«Σε μια περίπτωση ήταν ένας πατέρας που μόλις είχε φύγει από τη σκηνή του για να πάρει φαγητό. Και μόλις επέστρεψε βρήκε το παιδί του να είναι κακοποιημένο σεξουαλικά» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Barry.

Ο δημοσιογράφος ρωτά τον εκπρόσωπο της ΜΚΟ αν μέσα στα περιστατικά απόπειρας αυτοκτονίας περιλαμβάνονται και θύματα σεξουαλικής κακοποίησης, με τον ίδιο να απαντά πως πολλά από τα θύματα έχουν αυτοτραυματιστεί ή έχουν τάσεις αυτοκτονίας.

Την ίδια ώρα, δηλώνει βέβαιος πως τα περιστατικά σεξουαλικής βίας είναι πολλά περισσότερα από όσα καταγγέλλονται ή πιάνονται επ' αυτοφώρω.

screenshot-2018-10-14-14.30.jpg

«Ούτε μια περίπτωση τέτοια δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή, πολύ περισσότερο όταν μιλάμε για μια περίπτωση ανά εβδομάδα. Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι υπάρχει συστηματικό πρόβλημα» επισημαίνει.

Στο ρεπορτάζ του Newsweek καταγράφεται και η εμπειρία μιας 32ρονης Αφγανής μητέρας η οποία τονίζει: «Όλες οι γυναίκες και τα παιδιά εδώ ζουν φοβισμένα» και καταγγέλλει και περιστατικά αρπαγής παιδιών.

Άλλος κάτοικος του καταυλισμούς, 21 ετών, περιγράφει πως ανήλικα προσφυγόπουλα 13-13 ετών «πωλούνται» και «αγοράζοντα» από άνδρες που ζουν στον καταυλισμό για σεξ. «Τους άκουσα να λέν "αγοράσα χθες το βράδυ ένα κορίτσι"» λέει στο Newsweek.

Ο Δρ. Barry λέει στο Newsweek ότι κάθε φορά που οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα συναντούν περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης αρχικά τα αναφέρουν στην αστυνομία και στη συνέχεια πηγαίνουν τα θύματα στο νοσοκομείο προσφέροντας τους, παράλληλα, και ψυχολογική υποστήριξη. «Είναι ισοπεδωτική εμπειρία. Και για τους γονείς που έρχονται εδώ με την προσδοκία ότι κάνουν τη σωστή επιλογή για να προστατεύσουν τα παιδιά τους, το να συνειδητοποιούν όταν φτάνουν εδώ (σ.σ. στη Μόρια) ότι "μπορεί να έφερα τα παιδιά μου σε ένα χειρότερο μέρος"... Οι γονείς θέλουν να προστατεύσουν τα παιδιά τους και γι' αυτό ήρθαν εδώ. Το να φεύγουν από μια εμπόλεμη ζώνη και να φτάσουν εδώ προκαλεί ένα τεράστιο αίσθημα αποτυχίας» καταλήγει ο Barry.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ