- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Κλειστοί οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μουσεία - Απεργούν οι εργαζόμενοι
Αντιδρούν στην ένταξη μνημείων στο Υπερταμείο
Να δημοσιοποιηθεί «ο πλήρης κατάλογος των παραχωρηθέντων μνημείων πολιτιστικού ενδιαφέροντος που ανήκουν στον ελληνικό λαό και παραδόθηκαν στο Υπερταμείο των δανειστών, όπως και οι όροι παράδοσής τους» ζητά η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων του υπουργείου Πολιτισμού (ΠΟΕ-ΥΠΠΟ).
Η Ομοσπονδία έχει προκηρύξει 24ωρη απεργία σήμερα για τους μόνιμους και ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου εργαζόμενους σε υπηρεσίες του υπουργείου στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους. «Ο λόγος της απεργιακής αυτής κινητοποίησης είναι η παραχώρηση-παράδοση κτιρίων μουσείων και αρχαιολογικών χώρων στο Υπερταμείο που δημιουργήθηκε για την αποπληρωμή του δημόσιου χρέους προς τους δανειστές της χώρας» αναφέρει η ανακοίνωση της ΠΟΕ-ΥΠΠΟ, η οποία ζητά άμεση συνάντηση με την πολιτική ηγεσία «όχι απλά για τη θεσμική κατοχύρωση της άρσης της παράδοσης αλλά και για τη δημιουργία του κατάλληλου θεσμικού πλαισίου που θα κάνει αδύνατη στο μέλλον παρόμοια προσπάθεια παραχώρησης κυριότητας αλλά και διαχείρισης».
Υπουργείο Πολιτισμού:
Η υπουργός Πολιτισμού, Μυρσίνη Ζορμπά, θεωρεί «ασύμβατη» την απεργία διότι όπως ανέφερε «κλειστοί αρχαιολογικοί χώροι συνηγορούν όχι υπέρ της δημόσιας προστασίας τους, αλλά αντίθετα, γίνονται μπούμερανγκ, ευνοώντας επιχειρήματα και σχέδια που έχουν εκφραστεί υπέρ της ιδιωτικής φύλαξης».
«Είναι κρίμα», συνέχισε «γιατί γίνεται τη στιγμή που προχωρούμε σε διαδικασίες ικανές να διαφυλάξουν την πολιτιστική κληρονομιά για πρώτη φορά τόσο αποφασιστικά και λεπτομερειακά»
Με τη σειρά του, ο υφυπουργός πολιτισμού κ. Στρατής ανέφερε πως το να κλείσεις την Ακρόπολη δεν είναι παιχνίδι και πως μία μέρα χωρίς έσοδα από αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία στερεί από τα ταμεία του Υπουργείου μισό εκατ. ευρώ, ενώ τόνισε ότι δεν έχει μεταβιβαστεί τίποτα στο Υπερταμείο και πως η πολιτιστική κληρονομιά θα παραμείνει στο δημόσιο.
ΥΠΟΙΚ: Δεν έχουν μεταβιβαστεί ούτε θα μεταβιβαστούν στο Υπερταμείο αρχαιολογικοί χώροι
«Η μεταβίβαση δεν έχει επέλθει μέχρι σήμερα, ούτε θα επέλθει αν κατά τη διαδικασία ελέγχου των εξαιρετέων ακινήτων προκύψει νομικό κώλυμα. Στο βαθμό αυτό, οτιδήποτε άλλο διακινείται ή υπονοείται είναι τουλάχιστον αβάσιμο» τονίζε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΟΙΚ αντιπαραβάλλουν και ταυτοποιούν τους Κωδικούς Αριθμούς Εθνικού Κτηματολογίου (ΚΑΕΚ) που περιλαμβάνονται στην «επίμαχη» λίστα του ΦΕΚ 2320/Β’/19.6.2018.
Το ΥΠΟΙΚ επιμένει ότι «η μεταβίβαση των ακινήτων προϋποθέτει τον έλεγχο των ΚΑΕΚ και τη μεταγραφή των ιδιοκτησιακών τίτλων τους σε υποθηκοφυλακείο ή κτηματολόγιο και δεν επέρχεται δυνάμει της καταχώρησής τους στο ΦΕΚ».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Νέο βίντεο δείχνει τη στιγμή της έκρηξης στην αυλή σχολείου, τρεις ανήλικοι είχαν κατασκευάσει τον μηχανισμό
Εντοπίστηκε ένα ξένο σώμα σε μία από τις συσκευασίες του φαρμάκου που αποσύρεται
Πώς υπολογίζεται το πιθανό εκλογικό αποτέλεσμα και ποιοι ψηφοφόροι υπολογίζονται
Η πρόγνωση για τις επόμενες μέρες
Συντετριμμένη η Μπέτυ Λιβανού
Το βίντεο που είδε το φως της δημοσιότητας
Πόσο πιθανό είναι να βρέχει
Πώς θα εξελιχθεί ο καιρός τις επόμενες ημέρες
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Στα 7.500 ευρώ η συνολική αξία των κλοπιμαίων
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Μέχρι πότε θα είναι ανοιχτή η πλατφόρμα
Δείτε τον χάρτη με τα κόκκινα σημεία
Οι συρμοί θα διέρχονται χωρίς να πραγματοποιούν στάση
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.