- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Το Φανάρι κέρδισε τη μάχη στο ΣτΕ για το ναό Αγίου Γεωργίου στο κτήμα Προμπονά
Το Οικουμενικό Πατριαρχείου είχε προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά του αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Ιερωνύμου
Το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), με σημερινή απόφασή του, δικαίωσε το Οικουμενικό Πατριαρχείο για τον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου, Αγίων Αναργύρων και Αγίας Φωτεινής στο κτήμα Προμπονά, στα Άνω Πατήσια.
Συγκεκριμένα, το Οικουμενικό Πατριαρχείο, ο οικουμενικός πατριάρχης Βαρθολομαίος και η Ιερά, Βασιλική, Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Βλατάδων είχαν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά του αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Ιερωνύμου, για την υπόθεση του κτήματος Προμπονά. Ο ναός του Αγίου Γεωργίου είχε σφραγιστεί, καθώς είχε επιχειρηθεί να τεθεί σε λειτουργία χωρίς την άδεια του αρχιεπισκόπου. Ο ηγούμενος της Μονής Βλατάδων προχώρησε στο άνοιγμα του ναού και τέλεσε τους Β' Χαιρετισμούς χωρίς την άδεια της Εκκλησίας. Στη συνέχεια ο ηγούμενος επανήλθε και τέλεσε δεύτερη λειτουργία σε εξωτερικό χώρο, καθώς δεν μπόρεσε να εισέλθει στον ναό.
Το Οικουμενικό Πατριαρχείο ζητούσε από το ΣτΕ την ακύρωση της απόφασης του αρχιεπισκόπου Αθηνών για τη σφράγιση του ναού, γιατί παραβιάζει το δικαίωμα λατρείας κατά παράβαση του Συντάγματος (άρθρο 13) και της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (άρθρο 9), όπως επίσης παραβιάζει τον καταστατικό χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδος και έχει πλημμελή αιτιολογία.
Το Δ' Τμήμα του ΣτΕ, κατά πλειοψηφία, με την υπ' αριθμ. 1999/2018 απόφασή του, έκανε δεκτή ως βάσιμη την αίτηση ακύρωσης του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Συγκεκριμένα, το ΣτΕ έκρινε ότι «η προσβαλλόμενη πράξη η οποία διατάσσει τη σφράγιση του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου, Αγίων Αναργύρων και Αγίας Φωτεινής Κληροδοτήματος Δημητρίου Προμπονά, με την αιτιολογία ότι η θέση σε δημόσια λατρεία του ναού από τον ηγούμενο τής Μονής Βλατάδων πραγματοποιήθηκε χωρίς κανονική άδεια της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, δεν αιτιολογείται».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο άνθρωπος που γλίτωσε από το ναυάγιο του «Ηράκλειον» και σκοτώθηκε κατά τη συντριβή του αεροσκάφους
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Ο καιρός των επόμενων ημερών
Ο χάρτης που δείχνει τους κεντρικούς οδικούς άξονες που αντιμετωπίζουν προβλήματα
Άρπαξαν ένα ζευγάρι παπούτσια
Πώς ονομαζόταν το πρώτο ελληνικής κατασκευής τρόλεϊ;
Τι πρέπει να γνωρίζουν οι δικαιούχοι
Μικρή πτώση θερμοκρασίας - Αναλυτική πρόγνωση από το meteo και την ΕΜΥ
Πρόκειται για πολύ δύσκολη μεταφορά διότι απαιτείται ειδικός εξοπλισμός
Η αστυνομία προχώρησε σε μία προσαγωγή υπόπτου
Όπως εξηγεί, ένιωσε την ανάγκη να μιλήσει ανοιχτά
Το συγκεκριμένο τμήμα είχε διακοπεί από τις 11 το πρωί
Ξεκίνησε έρευνα για τις συνθήκες του συμβάντος
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.