Ελλαδα

Απόπειρα ακύρωσης του πορίσματος για το Μάτι - Παρερμηνεύτηκε το έγγραφο της εισαγγελίας λέει ο Ζαγοραίος

Τι συμβαίνει πραγματικά

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
mati-kamena-fwtia-pouli.jpg
© Eurokinissi / ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

«Παρερμηνεύτηκε» το έγγραφο της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου και η ίδια «δέχεται άδικες επιθέσεις» αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Ηλίας Ζαγοραίος σε μια προσπάθεια να αμβλυνθούν οι εντυπώσεις και οι αντιδράσεις που αρχικά προκλήθηκαν όταν η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ζήτησε με έγγραφό της να ληφθεί υπόψη στην έρευνα για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι και το πόρισμα της Γενικής Επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης, γεγονός που θα οδηγούσε την έρευνα σε καθυστέρηση.

Πάντως ήδη η ίδια η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου από την Τρίτη απέστειλε νέο έγγραφο διευκρινίζοντας ότι οι αρμόδιοι εισαγγελείς μπορεί να συνεχίσουν, όπως κρίνουν, την έρευνα τους, ενώ σήμερα Τετάρτη εκδόθηκε η ανακοίνωση του Ηλία Ζαγοραίου η οποία καλύπτει πλήρως την Εισαγγελέα του Ανωτάτου δικαστηρίου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών:

«Αναφορικά με τα όσα γράφονται και αναφέρονται σχετικά με «παρεμβάσεις» στην έρευνα για την πυρκαγιά της 23/7/2018 θα ήθελα να διευκρινίσω τα κάτωθι:

»Η έρευνα για την πυρκαγιά ξεκίνησε με παραγγελία της κ. Εισαγγελέως του Α.Π.. Από την πρώτη στιγμή η κ. Εισαγγελέας στάθηκε όπως πάντα κατά τη διάρκεια της θητείας της, αρωγός σε οποιοδήποτε ζήτημα χρειαστήκαμε τη βοήθειά της. Ουδέποτε υπήρξε παρέμβαση εκ μέρους της στην έρευνά μας με οποιοδήποτε τρόπο. Δεν τίθεται ζήτημα αναδιπλώσεως της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου καθόσον είχε εκφράσει από την πρώτη στιγμή την βούλησή της  να ολοκληρωθεί η έρευνα το ταχύτερο δυνατό και από τους ίδιους τους εισαγγελείς που ξεκίνησαν την έρευνα. Το έγγραφο που αφορά την έρευνα της Γενικής Επιθεωρήτριας προφανώς παρερμηνεύθηκε. Οι επιθέσεις που δέχεται η κ. Εισαγγελέας είναι το λιγότερο άδικες για έναν άνθρωπο που στήριξε με το έργο του την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης. Η έρευνα για την πυρκαγιά της 23/7/2018 συνεχίζεται κανονικά και με τους ταχύτερους δυνατούς ρυθμούς».

Πάντως, σε προηγούμενο δημοσίευμά της, η εφημερίδα Καθημερινή επικαλούμενη πληροφορίες, ανέφερε ότι θεσμικοί παράγοντες που μετέχουν στη διαδικασία επιμερισμού των ευθυνών για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι θέτουν ζήτημα ακυρότητας του πορίσματος που συνέταξε ο ανεξάρτητος πραγματογνώμονας της εισαγγελίας Πρωτοδικών, αξιωματικός της Πυροσβεστικής Δ. Λιότσος.

Ο πυραγός κατέθεσε το πολυσέλιδο πόρισμά του το πρωί της Δευτέρας στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών και σε αυτό φέρεται να επισημαίνει λάθη και παραλείψεις στελεχών του κρατικού μηχανισμού στη διαχείριση της πυρκαγιάς που στοίχισε τη ζωή σε 99 άτομα. Ωστόσο, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες που περιήλθαν σε γνώση της «Κ», παράγοντες που μετέχουν στη διαδικασία διερεύνησης των αιτιών της φονικής πυρκαγιάς εγείρουν ζήτημα ακυρότητας του πορίσματος που συνέταξε μετά δύο μήνες ερευνών ο αξιωματικός της Πυροσβεστικής. Όσοι αμφισβητούν την ισχύ της έρευνας επισημαίνουν ότι ο ανεξάρτητος πραγματογνώμονας φέρει τον βαθμό του πυραγού και, ως εκ τούτου, δεν δύναται να ελέγχει ενέργειες ανωτέρων του στην ιεραρχία του Πυροσβεστικού Σώματος. Ορισμένοι, μάλιστα, προχωρούν ένα βήμα παρακάτω, προβάλλοντας τον ισχυρισμό ότι η μη διακοπή της έρευνας από τον πυραγό συνιστά αδίκημα! 

Οι πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι ανάμεσα σε εκείνους που εγείρουν ερωτήματα για την ισχύ του πορίσματος είναι και η γενική επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης Μαρία Παπασπύρου, η οποία έχει αναλάβει να διερευνήσει εάν αυθαίρετες κατασκευές στο Μάτι εμπόδισαν τον κόσμο να κατέβει στις παραλίες. Το ζήτημα έχει τεθεί και στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών και επικεφαλής της έρευνας για το Μάτι Ηλία Ζαγοραίο, ενώ πιέσεις στον ανεξάρτητο πραγματογνώμονα φέρεται να ασκήθηκαν με το ίδιο πρόσχημα και από το εσωτερικό του Πυροσβεστικού Σώματος, στο διάστημα που διήρκεσε η έρευνά του. Στο μεταξύ χθες, στο θέμα που ανέκυψε με την καθυστέρηση της απονομής δικαιοσύνης για την πυρκαγιά στο Μάτι παρενέβη και ο ένας από τους συνηγόρους των συγγενών των θυμάτων, ο κ. Αντώνης Φούσας.

Με επιστολή - αίτησή του προς την προϊσταμένη της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου ζήτησε την ανάκληση του εγγράφου με το οποίο η κ. Ξένη Δημητρίου φέρεται να ζητούσε από την εισαγγελία Πρωτοδικών να μην προχωρήσει στην ολοκλήρωση της προκαταρκτικής εξέτασης και να περιμένει το πόρισμα της επιθεωρήτριας Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης. «Οι συγγενείς των τραγικών θυμάτων σάς παρακαλούν να προβείτε στην ανάκληση του εγγράφου σας αυτού και να αφήσετε ελεύθερο και απερίσπαστο τον αρμόδιο εισαγγελέα να ασκήσει κυριαρχικά, ανέλεγκτα και αρμοδίως τα νόμιμα δικαιώματά του», αναφέρεται στην επιστολή που συνέταξε χθες ο κ. Φούσας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ